Călin Georgescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. Imediat au apărut și contestațiile
0Candidatul independent susținut de AUR și POT, Călin Georgescu, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale organizate în luna mai. Candidatul a avut un mesaj pentru clasa politică: „S-a putut o dată, dar nu va mai exista si a doua oară”. La numai căteva minute au fost depuse două contestații.

UPDATE 16.30 Două contestații împotriva candidaturii lui Călin Georgescu au fost depuse în primele minute. Una dintre ele a fost depusă de Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Cea de-a doua de un avocat din Arad.
Rectorul SNSPA a punctat într-un comunicat de presă că a considerat necesar să recurgă la acest demers „deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate”, astfel că „orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României”.
Repus Pricopie a mai subliniat că, în calitate de profesor și rector al unei universități din România, se simte dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept.
„Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației. Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință. În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi”, a transmis rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.
Care sunt solicitările înaintate BEC
Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:
• verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025 și,
• respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.
Demersul se întemeiază, potrivit comunicatului transmis, pe faptul că BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres).
În competența BEC există obligația de a analiza condițiile de eligibilitate constituțională, a explicat la rândul său, la Antena 3 CNN, avocatul Bogdan Ionescu.
Ambii au asigurat că au pregătit și contestații pentru CCR, în cazul în care candidatura va trece de BEC.
Anunțul BEC
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 (BEC) informează că, în data de 07.03.2025, a fost depusă propunerea de candidatură independentă a domnului Călin Georgescu pentru funcția de Președinte al României. Odată cu propunerea de candidatură a fost transmis spre analiză și semnul electoral pe care domnul Călin Georgescu dorește să îl utilizeze în cadrul alegerilor prezidențiale. În conformitate cu prevederile art. 29 alin. (2) și art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să analizeze și să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru înregistrarea candidaturii și a semnului electoral.
Decizia BEC privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral va fi adusă la cunoștința publicului conform prevederilor legale”, a informat BEC.
UPDATE 16.00 „Am trecut prin foc și sabie”, a spus Călin Georgescu, completând că a ridicat „steagul democrației și libertății pe care îl îmbrățișăm împreună cu Donald Trump”.
„Tot ce înseamnă administrația Trump, îmbrățișăm”, a mai spus Georgescu.
Candidatul a avut și un mesaj pentru clasa politică: „Pentru sistemul corupt și clasa politică abjectă aflată la putere, le transmit că în acest moment tot mapamondul se uită. S-a putut o dată, dar nu va mai exista si a doua oară”.
De la jurnaliști nu a primit decât trei întrebări. Unuia dintre ei i-a spus că este imposibil să nu fie pe buletinul de vot la alegerile din mai.
El a afirmat că a adus 234.000 de semnături.
„Pe 6 decembrie 20204 a fost ucisă democrația, iar azi poporul român a reînviat-o”, a mai spus Călin Georgescu
Declarațiile au fost făcute pe fondul scandărilor de la susținători, care au strigat tot timpul „Georgescu președinte”. În fața BEC, forțele de ordine încearcă să mențină liniștea.
Călin Georgescu a venit vineri, în jurul orei 16.00, la sediul BEC pentru a depune dosarul candidaturii și semnăturile necesare. Suveranistul a fost așteptat în fața sediului BEC din Capitală de susținători care au scandat „turul doi înapoi”, „să plece hoții, să vină patrioții” și „justiție, nu corupție”. Au fost prezenți și președinții AUR și POT, George Simion și Anamaria Gavrilă.
Posibila invalidare a candidaturii
Judecătorii Curții Constituționale ar avea motive să invalideze candidatura lui Călin Georgescu, pe modelul invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă de anul trecut. Expertul în drept constituțional Bogdan Iancu explică, pentru „Adevărul”, că situația lui Călin Georgescu nu diferă de cea a Dianei Șoșoacă, a cărei candidatură la alegerile prezidențiale a fost invalidată de judecătorii CCR. Cu toate acestea, o decizie similară e greu de luat dintr-un motiv obiectiv.
Ziarul britanic Financial Times scrie, citând surse din România, că noua candidatură la alegerile prezidențiale din luna mai va fi respinsă, în context fiind subliniată și susținerea sa din partea serviciului secret rus. Totuși, decizia ar fi îngreunată și din cauză că ar risca să provoace nemulțumiri la nivelul societății.
Controversele din jurul lui Călin Georgescu
Călin Georgescu a fost plasat pe primul loc în scrutinul de pe 24 noiembrie, uimind opinia publică. Alegerile de anul trecut au fost însă anulate în urma documentelor desecretizate, care arată și că un candidat a fost favorizat pe rețelele de socializare.
Candidatura lui Călin Georgescu este acum umbrită de mai mult decât simplele declarații asemănătoare Dianei Șoșoacă, invalidată anul trecut de CCR. Gerogescu este cercetat penal pentru şase infracţiuni, printre care instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, fiind plasat sub control judiciar. Potrivit Ordonanței de dispunere a controlului judiciar, Călin Georgescu este acuzat că ar fi aderat la o organizație neolegionară creată de Marian Motocu, lider al grupării neolegionare Mişcarea 41 pentru România. Gruparea ar fi urmărit să comită violențe asupra partidelor politice, străinilor si evreilor.
Călin Georgescu a mers luni la sediul Judecătoriei Sectorului 1, unde a depus o contestaţie cu privire la măsura controlului judiciar impusă de procurori. Instanța a respins însă definitiv contestația lui Călin Georgescu.
Cine sunt competitorii
Georgescu este plasat pe primul loc în sondaje, urmat de candidatul coaliției Crin Antonescu, independentul Nicușor Dan și candidata USR, Elena Lasconi.
Pe lângă aceștia și Diana Șoșoacă, șefa SOS România și-a anunțat o nouă intenție de a candida. Candidatura sa la alegerile prezidențiale de anul trecut a făcut obiectul mai multor controverse, fiind invalidată prin decizia judecătorilor CCR.
Din AUR, partidul condus de George Simion, ar putea apărea surprize. Deputatul Geroge Becali a punctat că ar vrea să vadă o candidatură a luI Simion, afirmând că în caz contrar va candida el din poziția de independent.
Un alt candidat cu potențialul de a trage voturi din electoratul lui Georgescu este Victor Ponta, care s-a autosuspendat din PSD pentru a candida independent.