Bugetul pe anul 2013, în Parlament: bătălie pe amendamente între USL şi PDL. Miniştrii, audiaţi în Comisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul propus de Guvernul PNL-PSD, la testul Parlamentului  FOTO Adevărul
Bugetul propus de Guvernul PNL-PSD, la testul Parlamentului  FOTO Adevărul

Astăzi va începe dezbaterea bugetului pe 2013 în Parlament. Înainte de a ajunge la votul din plen, bugetul va trece de faza Comisiilor de specialitate, unde va fi analizat. Dacă USL doreşte o dezbatere şi o adoptare rapidă, PDL caută să le pună beţe în roate. Democrat-liberalii au depus peste 10.000 de amendamente la buget şi au cerut dezbaterea fiecăruia în parte.

Update 14.05: Bugetul CSM pe 2013 a fost avizat cu 20 de voturi "pentru", 4 voturi "contra" şi 4 abţineri şi el prevede o sumă de 89.559 milioane lei, înregistrând o creştere de 13.99% faţă de bugetul pe anul 2012. Bugetul CSM este format din fonduri alocate de la bugetul de stat (84,36%), fonduri externe nerambursabile (11,25%) şi venituri proprii (4,39%).

UPDATE 13.43: Nici CCR nu a avut nimic de obiectat la bugetul care-i revine pe 2013, anume 15,26 milioane de lei, în creştere cu 18,75% faţă de cel de anul trecut, proiecţia bugetară fiind avizată în unanimitate în comisii.

UPDATE 13.05: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au aprobat bugetul pentru instituţia Avocatului Poporului. Pentru anul 2013 această instituţie va avea un buget de 5.623.000 de lei. Faţă de anul trecut, bugetul instituţiei a crescut. În anul 2012 Avocatul Poporului a beneficiat de un buget de 5.120.000 de lei.

UPDATE 12.43: Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au aprobat bugetul pentru anul 2013 al Consiliul Legislativ. Acesta va fi de 5.301 mii de lei, mai mare decât cel din anul 2012, când Consiliul a beneficiat de un buget de doar 4.856 mii de lei.

UPDATE 12.17: Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au început dezbaterile pe buget


Odată cu finalizarea proiectului de buget din partea Guvernului, acesta a trecut în faza de dezbatere parlamentară. Deputaţii şi senatorii au avut la dispoziţie trei zile pentru a depune eventualele amendamente, termen care a expirat ieri, 27 ianuarie.

Amendamentele par a fi miza bătăliei dintre PDL şi USL. Democrat-liberalii au depus peste 10.000 de amendamente la buget: 6000 sunt cele depuse de USL la bugetul Guvernului Boc pe anul 2012, restul sunt pentru bugetul actual.

„Avem circa 9.300 de amendamente la buget la Camera Deputaţilor, unele fiind comune cu Senatul, însă în total parlamentarii PDL au depus peste 10.000 de amendamente", a precizat liderul deputatilor PDL Mihai Stănişoară. Acesta a cerut ca amendamentele să fie discutate fiecare în parte.

Confuzia a fost cuvântul de ordine în USL când a venit vorba de amendamente. Liderii Uniunii au luat decizia ca niciun parlamentar să nu depună amendamente. Măsura a fost însă una cu uz intern, iar în exterior au scăpat opinii divergente.

„Mai întâi am primit un sms prin care mi s-a spus că până vineri putem face amendamente, după care în momentul în care am cerut formularele (pentru a depune amendamente la buget, n.r.) mi s-a transmis cât se poate de oficial că ni se cere să nu facem amendamente", a declarat senatorul PNL Roşca Stănescu.

Acesta a fost rapid sancţionat de colegii liberali. „Nu este adevărat, chiar parlamentarii USL au primit, eu am dat sms tuturor parlamentarilor că amendamentele se depun de joi până sâmbătă", a declarat Haşotti.

Poziţia lui Haşotti este susţinută şi de chestorul Camerei Deputaţilor, Dan Motreanu. „Nu ni s-a interzis să depunem amendamente la buget. A fost o discuţie generală, la început, cu liderul de grup, care este şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe (Dan Radu Ruşanu, n.r.), în care s-a explicat că sunt bani pentru plata arieratelor şi pentru finalizarea obiectivelor deja demarate", a spus Motreanu.

Pe lângă cele 10.000 de amendamente ale PDL vor mai fi şi amendamentele depuse de UDMR şi PPDD. Cele două partide de opoziţie vor avea amendamente separate şi au cerut analizarea fiecăruia în parte.

Miniştrii îşi susţin bugetele în Comisii

Comisiile parlamentare vor începe dezbaterea bugetului de stat pe 2013 şi cel al asigurărilor sociale de la ora 12.00. Premierul Victor Ponta le-a cerut tuturor miniştrilor să se prezinte în faţa Comisiilor şi să îşi susţină proiecţia bugetară pe domeniul de specialitate.

Astfel, primele comisii care încep să analizeze bugetele instituţiilor sunt cele juridice, care au program de la ora 12 la ora 18.  Astfel, intră în analiză bugetele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, CSM, CCR, Consiliului Legislativ, Avocatului Poporului, CNSAS, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, ANI.

Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei, împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, discută începând cu ora 14.30 bugetele şi proiectele Ministerului Economiei, inclusiv pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism şi pentru energie.  Tot la 14. 30,  Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei şi Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat discută bugetul Secretariatului General al Guvernului, inclusiv pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine.

La ora 16.00, sunt aşteptaţi reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei pentru dialog social, în cadrul şedinţei comisiilor reunite de muncă.

La ora 17.00, comisiile reunite de industrii se întâlnesc cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Comisia Camerei Deputaţilor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, vor discuta începând cu ora 18.00 bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Bugetul pe 2013 vizează o creştere de 1,6%

Guvernul a adoptat miercuri, 23 ianuarie, proiectul de buget pentru acest an. După analiza din Comisii, bugetul va trece în plen unde trebuie să obţină girul a 50 plus 1% din numărul senatorilor şi deputaţilor. Luând în considerare majoritatea covârşitoare de care se bucură USL, bugetul are şanse mari să treacă de plen.  

Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei.

Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB), deficitul astfel rezultat fiind calculat la 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).

Contestaţii la buget din interiorul USL

Bugetul propus de Guvernul Ponta a primit critici dure chiar din interiorul USL. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat la şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, că proiectul de buget pregătit de Guvernul Ponta nu poate fi pus în practică. El a adăugat că proiectul de buget ar trebui modificat pentru a nu înrăutăţi situaţia din economie. De altfel, Tăriceanu şi-a detaliat rezervele la finalul Delegaţiei Permanente. „Eu am spus foarte simplu că este un buget care nu-mi inspiră optimism şi că mi-aş dori mai mult, pentru PNL, pentru USL, pentru Guvern, pentru ce facem noi pentru ţară. Nu ştiu dacă în următorii 15-20 de ani România se va mai regăsi în situaţia de a mai avea o majoritate atât de puternică“, a explicat fostul premier.

El a menţionat că a propus reducerea cheltuielilor din capitolele bugetare, colectarea eficientă a impozitelor şi combaterea evaziunii fiscale. Tăriceanu a adăugat că ar fi optat pentru o negociere cu oficialii europeni pentru majorarea marjei de deficit bugetar cu 1%, fonduri care să fie folosite pentru dezvoltare.

„Eu cred că o misiune puternică care să meargă la Bruxelles să discute cu Olli Rehn pe acest subiect ar fi necesară în aşa fel încât să găsim o marjă de manevră suplimentară prin majorarea deficitului bugetar cu cel puţin 1% din PIB, cu condiţia şi cu angajamentul din partea României ca acest deficit bugetar suplimentar să fie utilizat exclusiv pentru relansarea economică, pentru investiţii“, a mai susţinut Tăriceanu.

În replică, Crin Antonescu a susţinut că trebuie să se facă distincţia între ceea ce-şi doreşte Guvernul şi ceea ce e realizabil. „După semnarea tratatului de guvernanţă fiscală, după măsurile luate la nivelul UE, pur şi simplu FMI, în ciuda insistenţelor pe care Guvernul le-a făcut, nu poate accepta o asemenea majorare de deficit. Oricum, în negociere s-a obţinut o majorare, cred, de 0,4 a deficitului“, a susţinut Antonescu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite