Bilanţ. O lună cu Florin Cîţu la şefia PNL: Guvernul a fost demis, şefia Camerei, pierdută, partidul negociază cu PSD, iar Orban pregăteşte ruperea formaţiunii
0Florin Cîţu câştiga în urmă cu o lună şefia PNL. În 30 de zile, Guvernul pe care îl conducea a fost demis, PNL a rămas fără funcţia de preşedinte al Camerei, după demisia lui Ludovic Orban, liberalii negociază în primul rând cu PSD pentru susţinerea Guvernului Ciucă, iar fostul şef al PNL este pe cale să plece din partid cu mai mulţi parlamentari.
Situaţia în interiorul PNL s-a schimbat la 180 de grade în doar o lună de când la Congresul partidului a fost ales Florin Cîţu. Schimbările au fost atât la nivel de poziţionări interne şi în relaţiile cu alte partide, dar şi ca mod de lucru.
În primele şedinţe ale noii conduceri a PNL, deşi au fost unii lideri care au cerut deschiderea uşilor către opoziţia din partid, adică spre fosta echipă Orban, care în Biroul Executiv îl are doar pe fostul şef liberal, Florin Cîţu a ignorat orice demers de calmare a tensiunilor interne. În a 11-a zi de la câştigarea şefiei PNL, premierul PNL era demis prin moţiunea de cenzură a PSD, USR şi AUR, în urma unui vot istoric. 281 de voturi fuseseră înregistrare pentru demiterea lui Florin Cîţu, o premieră până în prezent.
Iar problemele au continuat. Ludovic Orban a avertizat noua conducere că le dă la dispoziţie două săptămâni să pună la punct negocierile pentru un nou preşedinte al Camerei Deputaţilor, din moment ce el pregătea înaintarea demisiei. PNL nu a pregătită-o, aşa că în prezent şefia interimară e asigurată de Florin Roman, însă liberalii ar putea să o piardă dacă ar fi organizat un vot în plen, acolo unde PSD a negociat în favoarea sa. PSD are mai mulţi deputaţi şi se bazează şi pe alte voturi.
Ludovic Orban a anunţat că îşi va da demisia din grupul parlamentar al PNL, un prim pas înainte de plecarea din partid. „Dezafilierea e un semnal de alarmă pe care îl trag”, a declarat Orban pentru „Adevărul”. Dan Vîlceanu a recunoscut, într-un interviu pentru Prima TV, că 10-12 parlamentari ar fi gata să plece din partid într-o nouă formaţiune politică, alături de Orban. Sursele „Adevărul” susţin că nucleul de bază este de 16-18 parlamentari, însă numărul acestora se poate schimba în funcţie de evoluţiile politice. Întrebat de „Adevărul” dacă ar putea să-şi facă un grup parlamentar, cel puţin la nivel de Cameră, unde minimul de aleşi este de zece deputaţi, Orban a precizat că „legea nu ar interzice”, dar nu a răspuns dacă urmăreşte acest lucru.
Soluţia PSD
PNL, care în campania pentru alegerile parlamentare s-a afişat ca partid anti-PSD, a ajuns să negocieze în primul rând cu social-dmeocraţii pentru susţinerea Guvernului Ciucă. Mai multe decizii luate în cadrul Birourile Politice Naţionale, care prevedeau toate necolaborarea cu PSD, au ajuns să nu mai conteze. PNL în mandatul Cîţu are o singură formaţiune cu care nu vrea să negocieze - Alianţa pentru Unirea Românilor, adică o formaţiune de 10%.
Nu în ultimul rând, deciziile au ajuns să fie luate de un cerc restrâns. Şedinţele de Biroul Executiv, unde nu a mai rămas nici urmă de opoziţie internă, au ajuns în mai multe cazuri să fie desfăşurate ca şi cum partidul este în clandestinitate: convocate de urgenţă, cu decizii-fulger, iar uneori în miez de noapte.