Bilanțul Cabinetului Ciolacu, după o lună de guvernare: doi miniștri plecați, câteva reforme bifate, dar și multe restanțe
0Executivul condus de Marcel Ciolacu a trecut de prima lună de guvernare și are deja doi miniștri demisionari, câteva legi esențiale la CCR, dar și numeroase restanțe, plus pregătirea unei noi cereri de plată, pentru primirea banilor din PNRR.
La sfârșitul săptămânii trecute, Marcel Ciolacu a împlinit prima lună de când e la cârma Guvernului. În mai puțin de o lună, social-democratul a avut parte de numeroase momente tensionate.
În primul rând, PSD a fost nevoit să-i convingă pe doi miniștri importanți, Marius Budăi (Muncă) și Gabriela Firea (Familie și prim-vicepreședinte al PSD) să renunțe la funcțiile lor, dată fiind presiunea pe aceștia, fie datorită neintervenției în cazul „azilelor groazei”, fie a legăturilor cu anumite persoane din cazul acestui dosar, care acum e instrumentat de procurori. De asemenea, liderii PSD ar vrea să cadă și cel puțin un cap al unui liberal, iar „candidata” cea mai potrivită e Raluca Turcan, ministra Culturii, fostă ministră a Muncii în perioada în care un azil al groazei a primit acreditarea.
Timp de două săptămâni, Marcel Ciolacu i-a ținut în șah pe liberali în ceea ce privește acceptarea lui Mircea Abrudean ca secretar general al Guvernului. Ciolacu nu a explicat niciun moment în public de ce amână decizia.
Reforme bifate, reforme restante
În deplină liniște în Parlament, Coaliția a reușit să treacă două legi privind modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, prinse și în PNRR, care fuseseră întoarse de CCR. Mai precis, o inițiativă care prevedea că abuzul în serviciu poate să existe și fără prag, iar o alta care clarifica folosirea probelor venite de la serviciile de informații în procesele penale.
De Parlament a trecut și reforma pensiilor speciale, precum și interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Ambele au fost atacate la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție. Atât reforma pensiilor speciale, cât și interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat au lacune. În ceea ce privește pe prima, o problemă e recalcularea pensiilor magistraților aflate în plată. În schimb, la a doua au fost adăugate atâtea excepții încât a fost golită de conținut, pentru că aplicabilitatea a fost restrânsă. CCR se va pronunța pe tema celor două legi pe 26 iulie.
Din urmă vin reforme puternice, pe care oricum Puterea le-a întârziat. Iar aici e vorba de legea salarizării bugetarilor, a pensiilor publice, dar și profesionalizarea companiilor de stat, prin începerea numirilor. Guvernul va trebui să se ocupe de rezolvarea tuturor restanțelor pentru a trimite cererea numărul trei de plată la Bruxelles. Potrivit unui răspuns dat de MIPE pentru „Adevărul” sunt 16 restanțe doar din T3 și T4 din 2022, în ceea ce privește jaloanele și țintele din PNRR.
De asemenea, Guvernul trebuie să ia decizii pentru acoperirea găurii bugetare cât mai repede și să vadă cum face rectificarea, preconizată în aproximativ o lună și jumătate, maxim două, potrivit informațiilor „Adevărul”.
Coaliția a pus cruce oricărei intenții de comasare a alegerilor din 2024, pentru că deja nu mai are timpul fizic pentru schimbări. Potrivit Comisiei de la Veneția, orice schimbare electorală trebuie să aibă loc cu cel puțin un an înainte de un scrutin. Localele ar trebui să fie la final de septembrie. Orice demers de schimbare a legislației în Parlament s-ar lovi de contestarea opoziției, care ar ataca la CCR inițiativele. CCR-ul va intra și el în vacanță în luna august.