Băsescu, despre operaţia lui Ponta: Eu, ca preşedinte, aş fi avut exigenţa ca premierul să-mi trimită un certificat medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Victor Ponta. FOTO Eduard Enea
Traian Băsescu şi Victor Ponta. FOTO Eduard Enea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, duminică seară, la B1 TV, despre ultimele evenimente politice din România: operaţia pe care a avut-o Victor Ponta în Turcia şi decizia premierului de a-şi delega atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea, despre prezentarea Strategiei de apărare a ţării de către preşedintele Iohannis, dar şi despre campania de discreditare a celor două mandate ale sale.

Principalele declaraţii ale fostului şef al statului:

Despre problemele medicale ale lui Victor Ponta şi delegarea atribuţiilor sale

Victor Ponta este prim-ministru de drept, în urma trecerii prin Parlament. Eu aş fi avut exigenţa să-mi trimită şi un certificat medical. Nu explici pe Facebook. Articolul 107 e clar ca briciul. Acolo spune: în cazul în care premierul nu este, preşedintele desemnează un premier interimar. Faptul că Victor Ponta îşi permite să desemneze el un om în locul lui, arată că e un aranjament anterior. E opţiunea preşedintelui, nu a premierului. 

E absolut neuzual ca premierul care se declară bolnav 28 de zile de acum înainte, să propună un nou premier. 

Azi a anunţat şi măsuri populiste, reduceri. Încearcă să se salveze. A avu trei posibilităţi: 1.Să demisioneze când a fost trimisă hârtia de la Parchet la parlament; 2.Ziua votului din Parlament; 3.Să spună clar, deschis: Sunt nevinovat! Şi aşa ăşi apăra mandatul. 

Nu-l consider vinovat. Vinovat va fi când va dovedi Justiţia.

Să fie clar, niciun medic din lumea asta nu-ţi spune că ca dacă eşti operat la genunchi...nu poţi (n.r.-să conduci Guvernul). 

Cine are de câştigat din situaţia lui Ponta

În cazul lui Iohannis, lumea mai uită că i-a cerut demisia lui Ponta, iar cel din urmă a refuzat-o. Ponta câştigă timp în ceea ce priveşte scandalul cu DNA-ul.

În momentul de faţă, România este ţară fără credibilitate la vârf. România a pierdut fonduri, investiţii (...) Premier plecat, preşedinte ezitant, lideri politici, la toate partidele, compromişi. 

Despre slăbirea instituţiilor statului

În momentul de faţă, singurii mari actori publici sunt procurorii şi judecătorii. Curtea Constituţională este atacată. Cu o lună înainte, a fost luat Greblă (n.r.-anchetat). (...) Mi se pare că se merge pe o strategie care demolează statul. Pe mine mă îngrijorează. Lovite toate cele trei paliere simultan, îmi dau seama că nu e bine pentru stat. După mine, statul se şubrezeşte.  

Despre Ponta şi conflictul de interese

Nu vorbesc de afacerea sau afacerile pe care le-a făcut, eu vorbesc despre conflictul de interese. Eu vorbesc despre cum se interpretează conflictul de interese.  

Eu nu văd conflictul de interese (n.r. - cu referire la împrumuturile de bani între Ponta şi Şova).

În Codul penal, cred că trebuie bine definit ce înseamnă conflictul de interese şi ce înseamnă abuz în serviciu. Ştiu miniştrii care doar au cerut punerea în aplicare a diferitor acte. 

Eu, până la întâmplarea cu Ponta, nu mi-am pus problema cu conflictul de interese, interpretat de maniera asta (...) Neclaritatea unor definiţii din Codul penal face rău şi Justiţiei.

Despre arestul la domiciliu

Toţi care au primit arest la domiciliu, vor primi un alt lucru. Nu ştiu, control judiciar sau ce stabilesc judecătorii. 

Despre schimbarea majorităţii parlamentare

Eu nu aş fi stat atât. Când era Ponta clătinat, îl presam până pleca. Nici nu mă uitam la Ponta. Pur şi simplu numeam un premier (n.r.-dacă demisiona). Trebuie din a doua zi când s-a dus la Cotroceni să înceapă scoaterea lui Ponta de guvernare.

Despre Gabriel Oprea

Este un om şi cum ambiţii şi cu orgolii. Când Geoană a încercat să-i bage oameni pe gât, pe Voicu li alţii, şi-a depus demisia (...) Acum, eu nu spun că nu-i potrivit să fie prim-ministru, dar nu ştie partea de economie.

Oprea se ţine de cuvânt, Ponta nu se ţine de cuvânt. Ponta e inteligent, ştie să facă politică, dar e imatur. În primul rând, nu e conştient că a fi prim-ministru nu e să dea TVA-ul mai jos, ci să aducă investiţii. 

Despre plecarea lui Ponta la Baku

E nepoliticos şi nu e bine să pleci fără să anunţi preşedintele de plecare. 

Despre situaţia lui Chiliman, primarul Sectorului 1

M-a surprins Chiliman pentru că era un om bogat. Nu avea nevoie să ia bani. Avea destul din moşteniri.

Despre cererea demisiei lui Ponta de către Iohannis

A fost o greşeală politică a lui Iohannis, cererea demisiei lui Ponta, pentru că, poate să ceară şi să rămână „cu mâna goală”. 

Despre coabitare

Trebuie schimbată Constituţia, nu oamenii. Să fie un preşedinte ales, lasă-l să-şi numească premierul, lasă-l să-şi revoce premierul.

Despre Strategia de apărare a ţării

Nu am citit-o, dar pot să vă spun că orice strategie elaborată la Cotroceni, iar una dintre ţinte este să încerce să regleze anumite raporturi de putere, între preşedinte şi premier, între preşedinte şi Parlament. 

Eu vă garantez că strategia asta e scrisă de consilieri, iar Iohannis nu prea a citit-o.

Despre Curtea Constituţională

Acest dosar a fost închis o dată. Eu cred că se merge şi mediatic, o chestiunea destul de vagă...se critică erata. Există o limită. 

Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere pentru vot şi opinile lor. Ceea ce face acum Parchetul General este intrarea într-un scenariu, poate controlat, de demolare a statului.

Despre Omar Haysam şi Bercea Mondial

Se urmăreşte discreditare. Bercea Modnial şi familia lui, coordonată de mai marele Abraham, imagine a trecutului murdar al ţării, au fost folosiţi pentru discreditarea preşedintelui. 

În momentul de faţă, cei care conduc campania de demolare a mandatelor mele îl folosesc şi pe Bercea, pe Omar Hayssam (..) Ei cred că dacă discreditează mandatul meu, vor fi bine. Eu nu am văzut oameni de genul ăsta care să fie ţinuţi mai mult decât pentru a face anumite lucruri, apoi pleacă.

Odată cu aretarea fratelui meu mi-am dat seama (n.r.-de începerea discreditării sale). Trebuie să fiu informat şi eu (n.r.- de ceea ce se întâmplă cu membrii familiei sale)


Fostul preşedinte Traian Băsescu va vorbi despre tentativele Parlamentului de a modifica legislaţia penală, despre cum este afectată imaginea României ca urmare a punerii sub învinuire a premierului Victor Ponta, dar şi despre cum afectează relaţiile externe ale României disputa dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta în materie de politică externă, după ce şeful Guvernului a participat, alături de Vladimir Putin, la deschiderea jocurilor europene de la Baku, un eveniment boicotat de liderii europeni, fără informarea în prealabil a şefului statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite