Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European este inoportună. Iohannis fuge de răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, că delegarea paticipării la Consiliul European către premierul Cioloş este „inoportună”, afirmând că cel care merge trebuie să aibă „un mandat flexibil” pentru că se va discuta, probabil, ieşirea Marii Britanii din UE şi repartizarea automată a migranţilor.

„Acest Consiliu European de iarnă este dedicat politicii externe. În această situaţie, delegarea participării către primul ministru Dacian Cioloş este inoportună şi arată că domnul preşedinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil”, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai afirmat că la Consiliul European cel care reprezintă România are nevoie de un „mandat flexibil”, iar un „premier cu un mandat scris are mici posibilităţi de negociere”.

Fostul şef al statului a mai spus că delegarea participării la CE către premierul Dacian Cioloş „este o greşeală, mai ales că există două teme foarte sensibile”, ameninţarea Marii Britanii cu ieşirea din UE şi posibilitatea discutării despre crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor.

Băsescu a explicat că în rândul condiţiilor pe care Marea Britanie ar putea să le pună pentru a nu părăsi UE s-ar putea număra limitarea liberalizării pieţei forţei de muncă, precum şi solicitarea dreptului de a nu acorda cetăţenilor europeni care muncesc în Regatul Unit acelaşi nivel de suport social pe care îl acordă britanicilor, măsuri de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îi are în Regatul Unit.

„Cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat pentru a-i apăra, în primul rând, pe cetăţenii români şi, pe urmă, interesele Marii Britanii”, a spus preşedintele MP.

Băsescu a mai spus că UE trebuie să facă tot ce se poate pentru a nu pierde Marea Britanie, afirmând că exigenţele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât libera circulaţie şi suportul social acordat muncitorilor europeni din Regatul Unit.

„De exemplu Marea Britanie are un sistem de discount la contribuţiile la bugetul UE, se poate compensa, aici, şi sunt multe alte zone în care se poate negocia reducerea contribuţiei financiare, nu discriminarea cetăţenilor, pentru că cetăţenii români ar fi afectaţi”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai afirmat că este posibil ca la acest CE să se decidă un sistem automat de repartizare a migranţilor.

„Adică, să rămână în sarcina Comisiei repartizarea numărului de migranţi pentru fiecare ţară, lucru inacceptabil şi România trebuie să aibă o opoziţie totală faţă de un asemenea sistem care nu ar mai fi un sistem de consultare cu ţara care urmează să primească migranţi, ci, pur şi simplu, un anunţ făcut de Jean Claude Junker”, a explicat Traian Băsescu.

El a subliniat că "riscurile sunt majore", iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cote zero. "S-a făcut o eroare atunci când România a acceptat principiul cotelor la Consiliul din mai, anul acesta, iar această poziţie trebuie reînnoită cu o poziţie tranşantă a României", a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite