Ministrul Agriculturii, despre stuful din Deltă: „Ceaușescu nu spunea degeaba că e aurul verde. Sunt de acord cu el”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, cu privire la scandalul afacerilor cu stuf din Deltă că „Nicolae Ceaușescu nu spunea degeaba că e aurul verde al României”, precizând că e de aceeași părere.

Florin Ionuț Barbu și Paul Stănescu / FOTO Mediafax Foto, Inquam Photos
Florin Ionuț Barbu și Paul Stănescu / FOTO Mediafax Foto, Inquam Photos

"Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României. (...) Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Și eu consider că e adevărat și sunt de acord cu el", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru Euronews, întrebat de ce a fost nevoie să fie declarată pășune zona de stuf din Deltă. 

În ceea ce privește legislația cu privire la paludicultură, Florin Barbu a mai susținut pentru sursa citată că aceasta s-a transpus în Parlament, „dar nu ministrul Barbu sau deputatul Barbu a semnat și a aprobat acea lege”, ci „deputații”. „Partea de pajiști, care sunt ca stuf, a fost trecută în pași, e făcută încă din 2013, de guvernarea Ponta”, a adăugat Barbu.

Parchetul European a cerut recent blocarea plăților către două firme apropiate familiei secretarului general al PSD, Paul Stănescu, ce solicitau finanțare pentru stuful din Delta Dunării. Ar fi vorba despre plăți care se ridică la 4,5 milioane de euro și care ar fi trebuit să ajungă la două firme apropiate de liderul PSD.

O lege adoptată în 2023, în Parlament, a transformat Delta Dunării în pajişte, arăta o investigație jurnalistică, în spatele „modificărilor bizare” fiind o miză de zeci de milioane de euro. Printre beneficiari este ar fi fost și fiul lui Paul Stănescu.

„Paradisul din Deltă s-a transformat într-un câmp de luptă între politicieni puternici, oameni de afaceri importanţi şi instituţii ale statului. Bătălia se dă pe terenuri şi cine le contrează. Miza ajunge la sute de milioane de euro, afaceri cu ramificaţii în birourile din ministere şi parlament. O lege modificată pe ascuns anul acesta în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte. A doua zi cineva a mers la cadastru şi a schimbat în acte terenurile Deltei din ape în păşuni. Iar prin ordin de ministru al Agriculturii stuful a fost transformat din pix în furaj. În spatele modificărilor bizare se afla o miză de zeci de milioane de euro”, potrivit unei anchete „România, te iubesc!” de la PRO TV.

Ministerul Agriculturii a dispus în ianuarie anchetarea afacerii cu stuf din Deltă în care ar fi implicată familia lui Paul Stănescu, după ce situația ar fi intrat în vizorul Parchetului European. Barbu a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susținea însă că din materialele științifice elaborate de institutul de specialitate INCDDD Tulcea se constată că paludicultura are efecte benefice atât pentru mediu, cât și din punct de vedere economic și că fermierii care utilizează astfel de suprafețe cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite în PS PAC și legislația subsecventă, ca de exemplu, desfășurarea unei activități agricole, pot beneficia de aceste plăți. În conformitate cu articolul 4 alin.(2) din Regulamentul (UE) 2115/2021 activitatea agricolă implică atât cultivarea inclusiv prin paludicultură, cât și menținerea suprafeței agricole pentru cultivare.

Luna trecută, după ce APIA a blocat plățile si a dat acces procurorilor la dosare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a demis pe Ionuț Lupu din funcția de șef al APIA motivând criterii de incompetență și negând că decizia ar fi avut legătura cu afacerile familiei Stănescu.

Pe de altă parte, o propunere legislativă cu privire la abrogarea unor prevederi din OUG 34/2013 prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor a fost adoptată, pe 5 februarie, la Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite