Senatul a adoptat propunerea de excludere a stufărişurilor din categoria pajiştilor

0
Publicat:

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă cu privire la abrogarea unor prevederi din OUG 34/2013 prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor.

Propunerea de excludere a stufărişurilor din categoria pajiştilor a trecut de Senat Foto: Arhivă
Propunerea de excludere a stufărişurilor din categoria pajiştilor a trecut de Senat Foto: Arhivă

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 2 februarie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului, conform Agerpres.

Reprezentanții Uniunii i-au acuzat pe parlamentarii puterii că prin Legea 116/2023 care completează OUG 34/2013 „au transformat, din pix, luciul de apă din Delta Dunării în păşune şi astfel două firme apropiate de fiul lui Paul Stănescu (PSD) au cerut de la APIA subvenţii de 5 milioane de euro".

Biosfera Delta Dunării este o zonă protejată şi am citit cu foarte mare uimire punctul de vedere al guvernatorului Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, care spunea că aceste activităţi de recoltare a stufului nu pot să aducă decât un echilibru în Deltă. Zeci de ani, Delta Dunării a funcţionat foarte bine mersi, iar brusc are nevoie de o lege prin care firmele domnului Paul Stănescu pot să cureţe tot stuful de acolo, ca să existe un echilibru în Deltă! ", a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, iniţiator al propunerii legislative.  

Secretarul Comisiei pentru agricultură din Senat, Sebastian Cernic (USR), iniţiator al propunerii legislative, a evidenţiat că „Europa îţi oferă bani pentru anumite programe, ceea nu înseamnă, însă, că tu trebuie să-i furi sau să te foloseşti de nevoile unor fermieri mici pentru a lua aceşti bani".  

Scandalul din jurul familiei Stănescu

O lege adoptată în 2023, în Parlament, a transformat Delta Dunării în pajişte, arată o investigație jurnlistică, în spatele „modificărilor bizare” fiind o miză de zeci de milioane de euro. Printre beneficiari este și fiul lui Paul Stănescu.

Paradisul din Deltă s-a transformat într-un câmp de luptă între politicieni puternici, oameni de afaceri importanţi şi instituţii ale statului. Bătălia se dă pe terenuri şi cine le contrează. Miza ajunge la sute de milioane de euro, afaceri cu ramificaţii în birourile din ministere şi parlament. O lege modificată pe ascuns anul acesta în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte. A doua zi cineva a mers la cadastru şi a schimbat în acte terenurile Deltei din ape în păşuni. Iar prin ordin de ministru al Agriculturii stuful a fost transformat din pix în furaj. În spatele modificărilor bizare se afla o miză de zeci de milioane de euro”, arată investigația.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite