Aurescu: „Este extrem de important ca procurorii Curţii Penale Internaţionale să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţiile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, luni, că responsabilii pentru crimele de la Bucea şi din alte localităţi ucrainene trebuie să fie traşi la răspundere, context în care a precizat că este „extrem de important” ca procurorii Curţii Penale Internaţionale să meargă în Ucraina şi să înceapă o investigaţie. Aurescu a subliniat că răspunderea pentru astfel de crime aparţine, fără îndoială, Rusiei.

Bogdan Aurescu a susţinut, luni, declaraţii de presă comune cu omologul său din Estonia, Eva-Maria Limets. Cei doi oficiali au transmis că subiectul major al discuţiilor s-a referit la „situaţia gravă de securitate din Ucraina”. Ministrul român a precizat că în cadrul întâlnirii cu Eva Limets a subliniat „imperativul încetării imediate a acţiunilor militare ruse din Ucraina” şi a retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării vecine.

În ceea ce priveşte masacrul de la Bucea, Aurescu a subliniat că răspunderea aparţine, „fără îndoială”, Rusiei. „Am condamnat ferm crimele comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina. Este clar, fără nicio urmă de îndoială, că răspunderea aparţine Rusiei pentru aceste crime, pentru că ele au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care zona era ocupată de forţele armate ruse. Este foarte important ca toţi cei care au comis astfel de fapte să fie investigaţi, să fie aduşi în faţa justiţiei şi să răspundă pentru faptele lor. Este motivul pentru care atât România, cât şi Estonia, dar şi alte state ale comunităţii internaţionale au cerut, încă de pe 2 martie, procurorului Curţii Penale Internaţionale să demareze o investigaţie cu privire la posibilele crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid comise pe teritoriul Ucrainei.

În acest context, considerăm că este extrem de important ca procurorii Curţii Penale Internaţionale şi experţii care fac parte din biroul procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţia în zonele de la Bucea, respectiv în alte oraşe pentru a culege elemente de probă, în aşa fel încât dosarele care vor fi instrumentate să fie extrem de solide. Deci este extrem de important ca Curtea Penală Internaţională să acţioneze imediat în acest caz”, a declarat ministrul Aurescu.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre noi măsuri care să izoleze Rusia pe plan internaţional, iar ministrul român de Externe a precizat că la nivelul Uniunii se discută adoptarea unui nou pachet de sancţiuni.

„România a susţinut şi continuă să susţină un răspuns cât mai ferm al comunităţii internaţionale, inclusiv prin adoptarea unor noi pachete de sancţiuni din partea UE, care să fie robuste, solid fundamentate juridic, de natură să descurajeze escaladarea conflictului de către Rusia. Ne aflăm într-un proces de discuţii la nivelul UE pentru adoptarea unui pachet suplimentar de astfel de sancţiuni”, a completat Aurescu. 

După ce au recuperat mai multe localităţi din regiunea Kievului, autorităţile ucrainene au scos la iveală crimele comise de trupele ruseşti. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a distribuit pe reţelele sociale imagini cu trupurile neînsufleţite ale civililor împrăştiate pe străzi. De asemenea, peste 50 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună la Bucea şi mai multe persoane ucise au fost găsite în subsolul unei case, pe care militarii ruşi ar fi folosit-o drept sediu. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă, duminică, că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune. În replică, Rusia a negat acuzaţiile Ucrainei privind uciderea civililor din oraşul ucrainean Bucea şi a transmis că imaginile sunt fabricate de Kiev.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite