AUR cataloghează istoria Holocaustului drept o temă „minoră” pentru şcoală. Mesajele alianţei, puternic criticate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis recent că educaţia sexuală şi istoria Holocaustului reprezintă „teme minore”, care nu ar trebui să fie ridicate la „rangul de materii”, acuzând că se urmăreşte „subminarea calităţii învăţământului din România”. Comunicatul AUR a atras criticile Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Într-un comunicat de presă intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze”, adresat ministrului Educaţiei , Sorin Cîmpeanu, liderii AUR au afirmat, printre altele, că educaţia sexuală sau Istoria Holocaustului sunt „teme minore” pentru învăţământ. 

„Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de 'materii' a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională.

Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze! Adevărata educaţie este educaţia clasică, cea care formează cetăţeni conştienţi de drepturile şi responsabilităţile lor, de cultura, istoria şi originile lor”, se arată în comunicatul partidului.

Institutul „Elie Wiesel” condamnă manifestările „negaţioniste” ale AUR

„Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o 'simplă lecţie' sau o 'temă minoră' în sistemul educaţional. Genocidul, distrugerea unei comunităţi pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecţii în sistemul educaţional? (...) A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia", se arată într-un comunicat al Institutului, conform Agerpres

Totodată, în urma comunicatului AUR, Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului, a precizat că formaţiunea condusă de George Simion şi Claudiu Târziu a depăşit cadrul legal în care funcţionează.

„AUR continuă să nege şi să relativizeze Holocaustul sub diverse forme. Declaraţia de astăzi a partidului extremist AUR, prin reprezentanţii săi, promotori ai ideilor şi concepţiilor neo-legionarismului şi ai revizionismului naţionalist, demonstrează fără echivoc că această formaţiune a depăşit demult cadrul legal în care funcţionează. O lege adoptată de Parlamentul României cu o largă majoritate de voturi pentru introducerea unei discipline esenţiale în formarea civică a viitorilor adulţi despre Holocaust şi istoria minorităţii evreieşti, este contestată sub forma unei negări a Holocaustului, ceea ce este, desigur infracţiune”, a transmis deputatul Alexandru Muraru, într-o declaraţie de presă.

Muraru a mai precizat că „AUR a elogiat criminali de război de la tribuna Parlamentului, a ultragiat prin simboluri memoria victimelor Holocaustului, iar reprezentanţii săi produc frecvent în mediul online şi public declaraţii cu tentă antisemită sau care neagă sau distorsionează Holocaustul”.

„La atacul asupra Parlamentului, de acum două săptămâni, reprezentanţii şi adepţii AUR au desenat semnul zvasticii pe steagul UE în curtea Parlamentului, un atac la simbolurile democraţiei”, a mai adăugat acesta. 

În noiembrie anul trecut, Parlamentul a aprobat ca o nouă disciplină să fie predată elevilor: „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul şcolar 2023-2024. Copreşedintele AUR Claudiu Târziu a reclamat atunci faptul că proiectul legislativ a trecut „urgent“ prin comisii şi prin plen, explicând că nu înţelege cui ajută un astfel de act normativ, în condiţiile în care, spune el, „nu există niciun caz serios de antisemitism în România, în ultimii 20-30 de ani“.

Citeşte şi: Deputat PNL: AUR trebuie scos în afara legii. După atacul asupra Parlamentului, am extins plângerile penale la adresa liderilor Claudiu Târziu şi George Simion

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite