Audieri la foc automat pentru numirea unor noi judecători la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu şi Iuliana Scântei au prima şansă să fie numiţi de către Parlament la Curtea Constituţională FOTO Colaj Adevărul
Bogdan Licu şi Iuliana Scântei au prima şansă să fie numiţi de către Parlament la Curtea Constituţională FOTO Colaj Adevărul

Toţi candidaţii pentru funcţia de judecător CCR au fost avizaţi pozitiv de comisiile juridice ale Parlamentului, într-o procedură la foc automat, în mai puţin de două ore. Votul decisiv va fi dat de cele două plenuri săptămâna viitoare.

Audierile candidaţilor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale au fost făcute în ritm accelerat în fiecare din cele două Camere, însă între cele două foruri au fost şi discrepanţe evidente în modul cum a decurs dialogul între Putere şi Opoziţie. Primele audieri, cele de la Comisia juridică din Camera Deputaţilor, au fost tensionate, între aleşii PSD şi USR fiind mai multe schimburi de replici şi acuzaţii legate de comportamentul parlamentarilor. La Cameră, PSD şi-a asumat să sprijine un candidat, Bogdan Licu (prim-adjunct al procurorului general), celelalte formaţiuni ale Coaliţiei susţinând decizia social-democraţilor. Pe de altă parte, USR a mers pe varianta Cristi Danileţ, fost judecător al CSM, acum exclus din magistratură, în timp ce AUR a optat să-l susţină pe Ioan Sabău, un fost judecător în perioada regimului comunist, acum avocat. Formatul audierilor a fost de aşa natură încât să se deruleze cu rapiditate: prezentare a candidaţilor timp de patru minute, iar fiecare grup a avut dreptul la două întrebări per candidat.

Primul audiat a fost Cristi Danileţ, pentru care singurele întrebări mai dure au fost dacă şi-a negociat candidatura cu USR, iar o a doua legată de afirmaţia conform căreia „pedofilul nu e infractor”. Privind prima întrebare, Danileţ a precizat că a nu a negociat politic cu USR, fiind preluată propunerea sa la CCR pe filiera unei organizaţii guvernamentale. Referitor la afirmaţia legată de calitatea unui pedofil, Danileţ a precizat că o persoană poate fi considerată „pedofil” de specialişti în psihiatrie, dar fără a fi pedepsită penal, în timp ce juridic poate fi sancţionat doar cel care agresează sexual o persoană minoră.

Cearta USR-PSD

Scandalul între USR şi PSD a început în timpul expunerii lui Bogdan Licu. „Daţi dovadă de bun-simţ şi decenţă”, le-a cerut Laura Vicol, şefa comisiei, celor din USR, după au venit cu mai multe critici la adresa lui Licu. Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, chiar a cerut închiderea microfonului, în timp ce Steluţa Cătăniciu (PSD) a catalogat audierea „o bătaie de joc”. Dacă la cei doi dezbaterile au fost animate, deputaţii jurişti au ascultat fără atenţie discursul candidatului AUR, care le-a vorbit despre patriotism şi le-a citat din Mihai Eminescu. „Legile bune încăpute pe mâini rele duc la decizii greşite”, le-a transmis Sabău, cu trimitere la poetul român.

La finalul audierilor, majoritatea din Comisie a decis să-i scoată din sală pe toţi cei are nu erau deputaţi-jurişti şi presa, pentru a fi dat un vot pentru avizarea celor trei candidaţi. Votul a fost dat în bloc, pentru toţi cei trei candidaţi, în unanimitate. Prin urmare, ultimul cuvânt îl va avea plenul Parlamentului. Potrivit unor surse din Coaliţie, votul din plen va fi unul secret, dat pe buletine. Aritmetica parlamentară arată că în Camera Deputaţilor, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au peste două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie surprize, iar Licu să fie numit judecător CCR.

Armonie la Senat

Mai liniştite au fost audierile de la Senat, unde candidaţi au fost Iuliana Scântei (PNL), Peter Eckstein-Kovacs (susţinut de USR) şi Radu Ghidău (candidat AUR). În cadrul audierilor, candidatul USR, Peter Eckstein-Kovacs, a glumit mulţumindu-le parlamentarilor că l-au lăsat fără pensie specială. „Mulţumesc că mi-aţi tăiat pensia specială de parlamentar. E o măsură pe care am susţinut-o şi m-a ars la buzunar”, a precizat fostul parlamentar UDMR. Întrebat de Daniel Fenechiu, liderul de grup al PNL, dacă va cere pensie de serviciu, Kovacs a răspuns scurt: „Da, de ce nu?”.

Scântei a subliniat că vrea transparentizare a activităţii Curţii şi judecători care să explice mai mult ce înseamnă CCR şi care sunt rezultatele deciziilor „Sper ca împreună ceilalţi membri ai Curţii să regândim procesul transparentizării (...) Vreau ca în limitele mandatului de judecător să particip la procesul de recredibilizare a Curţii”, a punctat candidatul Puterii de la Senat. De altfel, şi Opoziţia a fost mult mai moale, în condiţiile în care candidata venea din rândul lor, fiind încă, în documente, preşedinte al Comisiei juridice. Scântei a precizat că nu intenţionează peste trei ani, când va îndeplini condiţiile de solicitare a pensiei speciale de judecător CCR, să pretindă acest drept. Nu în ultimul rând, aceasta a subliniat că un judecător, fie el provenind dintr-un partid, trebuie să ţină cont de logica juridică, nu de fosta afiliere politică. Toţi cei trei candidaţi de la Senat au primit aviz pozitiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite