Anul politic 2014. Câţi parlamentari au profitat de imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor şi Senatul au primit, în 2014, cereri din partea procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale şi de arestare preventivă pentru 14 parlamentari. Jumătate dintre solicitări au fost respinse în prima parte a anului, când majoritatea PSD sfida Justiţia. După înfrângerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, aceeaşi majoritate a PSD a aprobat pe bandă rulantă toate solicitările.


În primăvara anului 2014, majoritatea PSD din Parlament respingea, nonşalant, cererile de ridicare a imunităţii trimise de Parchet atât pe numele senatorilor şi deputaţilor de la Putere, dar şi pentru unii aleşi din Opoziţie, apropiaţi, totuşi, de barca lui Victor Ponta. Aşa se face că aleşii, indifferent de culoarea politică, s-au solidarizat pentru a-şi feri colegii de braţul Justiţiei. Înţelegerea transpartinică a funcţionat mai întâi în cazul deputatului PMP, Florin Popescu, pentru care DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor în vederea arestării preventive, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Popescu ar fi cerut administratorului unei societăţi 50.000 - 60.000 pui grill pentru distribuirea lor în campania electorală a PDL.

Deputaţii a respins cererea privind încuviinţarea arestării preventive cu 224 de voturi „împotrivă" şi 78 "pentru". Popescu a declarat, după vot, că le mulţumeşte deputaţilor că au avut încredere în el că nu reprezintă un pericol public, arătând că în timpul votului a cerut şi sprijin divin şi i-a ajutat.

Umătorul a fost deputatul PNL Daniel Chiţoiu, fost ministru de Finanţe în Guvernul USL, pentru care DNA a cerut aviz pentru începerea urmăriirii penale în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Camera Deputaţilor a respins, prin vot secret cu bile, cu 108 voturi pentru şi 248 împotrivă, solicitarea Parchetului de încuviinţarea începerii urmăririi. Astfel, Chiţoiu a fost protejat de parlamentarii PSD, chiar dacă USL nu mai exista de câteva luni.

Şi pentru deputatul PSD Vlad Cosma, Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive cu 105 voturi favorabile şi un număr de 222 împotrivă. Vlad Cosma este urmărit penal împreună cu tatăl său, Mircea Cosma, fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni ale căror firme au contracte cu CJ Prahova, denunţători în cauză. “Suntem priviţi cu toţii ca un pericol social şi trebuie să fim arestaţi“, le-a spus Cosma colegilor săi, în plen.

Deputatul UNPR Titi Holban a fost în aceeaşi situaţie. Camera Deputaţilor a respins solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a sa, Holban fiind suspectat de trafic de influenţă pentru că ar fi luat 10.000 euro pentru ca o firmă să nu fie sancţionată, după un control al Direcţiei Antifraudă. Holban a cerut deputaţilor să analizeze ”dumnezeieşte” situaţia sa, adăugând: “Aşa cum ne învaţă domnul Hristos”, iar aleşii au respins încuviinţarea arestării sale.

Şi la Senat, parlamentarii au respins, în 2 iunie, cererea de arestare preventivă a senatorului PNL Marius Isăilă, care era suspectat că ar fi solicitat, potrivit procurorilor, în 2012, mită de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a controlului ANAF, el fiind la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor. "De votul dumneavoastră depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială, ci şi posibilitatea de a sta alături de copiii mei şi de a-i creşte aşa cum am fost învăţat de familia mea, de către cei faţă de care îmi este ruşine, acum, că mă aflu în faţa dumneavoastră, adică de către părinţii mei, care m-au educat frumos", a spus senatorul PSD de la tribună.

Imediat după alegerile prezidenţiale, parlamentarii PSD şi-au schimbat brusc atitudinea faţă de Justiţie. A doua zi după alegeri, pe 18 noiembrie, Camera Deputaţilor a aprobat, pe bandă rulantă, toate solicitările existente pe ordinea de zi de arestare preventivă şi a respins legea amnistierii şi graţierea unor pedepse.

Deputaţii i-au lăsat fără imunitate pe deputatul PC Ion Diniţă, implicat în dosarul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu, şi pe deputatul PNL Mircea Roşca, acuzat de trafic de influenţă.

În aceeaşi zi, deputaţii au încuviinţat şi arestarea preventivă a deputatului PSD Ion Adam, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. În acest dosar, a fost învinuit şi Viorel Hrebenciuc (PSD), dar acesta şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor imediat după ce Parchetul a cerut încuviinţarea arestării sale preventive.

Pe 19 noiembrie şi Senatul a tranşat cererile de începere a urmăririi penale pe care le avea pe ordinea de zi, cele ale senatorului PSD Ecaterina Andronescu şi senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, în dosarul licenţelor Microsoft. În acelaşi dosar a fost acuzat de abuz în serviciu şi fostul ministru al comunicaţiilor, Valerian Vreme, deputat PMP, iar Camera Deputaţilor a aprobat cererea de începere a urmăririi penale.

O situaţie inedită a fost în privinţa solicitării justiţiei de arestare preventivă în cazul deputatului PDL Cătălin Teodorescu, implicat în dosarul fostului şef al DIICOT Alina Bica. La votul din Cameră, iniţial, a fost respinsă cererea, pe motiv că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. În ziua următoare, deputaţii au invocat faptul că secretarul şedinţei a numărat greşit şi i-au ridicat, până la urmă, imunitatea lui Teodorescu. Un vot de aprobare a cererii de arestare preventivă a fost şi în cazul lui Marko Attila, deputat UDMR, coleg de dosar cu Teodorescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite