Antonescu: „Nu voi cere  CCR schimbarea termenului de judecare a contestaţiei pe cvorumul la referendum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul
Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul

Crin Antonescu a declarat, luni, că nu intenţionează să solicite CCR schimbarea termenului de judecare a contestaţiei pe legea referendumului. Antonescu a mai precizat că organizarea referendumului va depinde de viteza cu care va fi promulgată legea.

Întrebat în ce măsură mai poate fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituţiei odată cu primul tur al prezidenţialelor, în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, menţiona că acest lucru nu ar mai fi posibil, Antonescu a răspuns:„Este într-adevăr o problemă de calendar, nu aş spune că e imposibil, dar depindem în ideea organizării unui referendum împreună cu alegerile prezidenţiale de viteza cu care se va mişca de această dată Curtea Constituţională şi evident nu putem impune Curţii această viteză“.

De asemenea, întrebat dacă în calitate de preşedinte al Senatului va solicita schimbarea termenului de judecată stabilit la Curtea Constituţională pentru 23 octombrie, Antonescu a răspuns negativ.

"Nu, în acest caz nu este imposibil (organizarea referendumului odată cu prezidenţialele, n.r.), cred că suntem în continuare într-un calendar care depinde după ce Curtea se va pronunţa şi de viteza cu care va fi promulgată legea", a mai precizat Antonescu.

CCR va discuta în 23 octombrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat sâmbătă Curtea Constituţională cu privire la Legea referendumului.

Şeful statului spune că este neconstituţională reducerea de la 50% la 30% a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea referdumului.

Preşedintele susţine, în sesizare, că reducerea pragului la referendum „va face posibilă exercitarea suveranităţii naţionale de o minoritate a populaţiei şi va permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară“. 

Şeful statului vrea ca referendumul să fie validat numai dacă întruneşte un cvorum de participare de 50% plus unu. Înainte de a sesiza CCR, Traian Băsescu a retrimis legea Parlamentului, spre reexamniare, însă Legislativul a trimis-o înapoi la Cotroceni fără să ţină cont de doleanţele preşedintelui. Astfel, odată cu această sesizare, Traian Băsescu şi-a epuizat toate căile de atac. Dacă CCR nu-şi va modifica decizia anterioară, şeful statului va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Apoi, la un an de la promulgae, Guvernul poate organiza referendum pentru modificarea Constituţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite