Antonescu: Dacă Băsescu mi-ar da mandat să formez un nou Guvern, PSD ar fi primul partid pe care l-aş căuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat luni, la Antena 3, ca replică la o întrebare a moderatorului, că în cazul în care Guvernul format de Victor Ponta nu trece de votul Parlamentului, iar preşedintele Traian Băsescu i-ar propune să formeze un nou Executiv, ar cere sprijinul PSD pentru alcătuirea echipei guvernamentale.

Iată principalele declaraţii.

Despre ruperea USL:

În  permanenţă am ştiut şi am avut convingerea că reprezentăm nişte oameni. Nu am niciun sentiment în legătură cu indiferenţa sau trădarea. Există două moduri de a vorbi despre oameni. Există un mod demagogic, când nu vrei să răspunzi la întrebări concrete, vorbeşti despre oameni nedefinit, despre oameni abstracţi şi există decizii concrete. Când noi vorbeam despre reguli care trebuie păstrate în această construcţie politică, vorbeam despre oameni. Când vorbeam despre propunerea unui om, respectiv Iohannis, vorbeam despre oameni – cei care au încredere într-un asemenea om. 

USL nu s-a rupt pentru un om, fie el şi un om de valoare. 

Compromisuri facem toţi. Aproape orice act politic este un compromis – şi noi, PNL, ne-am aliat cu PSD, şi domnul Ponta a făcut parte dintr-un Guvern Boc, în 2009.  Când spun că nu s-a rupt această construcţie din cauza unui om, ştiu ce spun. Sunt mult mai multe lucruri care se adună, se acumulează, există un capăt. Din punctul nostru de vedere, Iohannis nu a fost un pretext. Eram în dreptul nostru să propunem orice membru al partidului. Nu am luat noi decizia rupturii, am constatat-o corect şi onest.

 Regimul Traian Băsescu s-a menţinut când s-a încheiat un pact de coabitare, când la instituţiile europene s-a spus că totul e în regulă cu domnul Băsescu cu tot, atunci s-a menţinut. 

Dacă e ceva ce ne putem reproşa, e că nu am plecat din Guvern când s-a semnat pactul de coabitare. Aveam, însă, atâtea altele pe care le puteam face împreună, dar întrebarea rămâne. Poate era mai sănătos de atunci, dar până nu am consumat ultima speranţă nu am plecat. 

Am ceva împotriva unei propagande. Antena 3 face o propagandă pesedistă. Eu sunt atacat pentru că am fost într-o emisiune la B1. Dacă premierul Ponta a fost atât de des la B1 încât l-au prins evenimente grele, nu am văzut nicio problemă. Eu nu trebuie să îmi iau certificat de bună purtare de la Ponta sau de la Antena 3.  

Nu am avut, nu am şi nu voi avea nicio înţelegere cu Băsescu, nu pentru că se supără Ponta sau Sârbu, ci pentru că Băsescu şi-a bătut joc de România. Dacă m-am întâlnit cu Traian Băsescu, m-am întâlnit, nu vă pot spune de ce. Nu mă interesează, pentru că deja aveţi o opţiune în această privinţă – de a nu avea încredere. De a mă declara pe mine într-un fel sau altul.

Pe Traian Băsescu îl consider la fel de nociv. În legătură cu Ponta mi-am schimbat părerea, dar nu m-am răzgândit, iar în legătură cu Antena 3, constat nişte lucruri. 

Despre independenţa justiţiei:

Nu am putut accepta ideea că cineva, pentru o decizie de Guvern reluată în Parlament, perfect transparentă poate fi pus sub acuzare. Ăsta e cazul Vosganian. Restul, la care operează prezumţia de nevinovăţie, sunt o chestiune pe care justiţia o va decide. Între timp, eu am încredere mult mai mare într-o cerere pe care Parchetul General o face în Parlament. De ce? Pentru că nu mai suntem în regimul Băsescu, pentru că fostul meu aliat, Victor Ponta, a făcut nişte propuneri de şefi ai Parchetelor şi, ca atare, trebuie să am mult mai multă încredere în justiţie, deoarece nu mai sunt procurori puşi de Băsescu şi Macovei. 

Despre fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu:

Nu am schimbat-o pe Câmpeanu, nu am acuzat-o, nu i-am cerut nici măcar demisia. Băsescu i-a cerut, da, dar ce legătură am eu? În primul rând, bolile omului nu au de-a face cu acuzaţiile la care era supusă doamna Câmpeanu. Nu i-am cerut demisia, i-am spus că orice decizie ia, îi sunt alături. Nu cer demisia purtătorului de cuvânt al PNL pe nervozitatea de la Antena 3, de la B1, din alte părţi.

Purtătorul de cuvânt nu a minţit, a fost o nuanţă pe care doamna Câmpeanu a clarificat-o.

 Despre votul împotriva Guvernului:

Dincolo de Ponta, de Iohannis, nu e niciun Dumnezeu deasupra noastră? Sunt profund afectat de aceste acuzaţii mizerabile. Ruperea USL probabil că e o satisfacţie enormă pentru Băsescu. Nimeni nu ştie câte lucruri am lăsat de la noi, mai mari sau mici pentru un partid destul de mare, pentru ţară destul de mici. Am făcut o coaliţie pentru ca în ţara asta nişte lucruri să se întâmple, ţara să meargă înainte.

Mâine, Guvernul care va veni în Parlament şi va trece sau va cădea nu e Guvernul pentru care au votat cetăţenii României. 

Dacă Guvernul cade, au loc consultări pentru formarea unui nou Guvern, la Cotroceni. Preşedintele va trebui să dea mandatul cuiva. Dacă noi ne ducem, cei de la PNL, cerem mandat pentru noi. Nu ni-l dă nouă, îl dă la PSD. Nu îl dă la PSD, îl dă la Mişcarea Populară. Dacă mi-l dă mie, fac Guvern cu PSD. Primul partid pe care l-aş căuta pentru majoritate ar fi PSD. 

Am făcut şi lucruri bune, chiar dacă am fost atacaţi că nu suntem liberali, că luăm măsuri de stânga. Am fost atacaţi. Eu am susţinut măsuri de stânga, pentru că oamenii cărora li s-au tăiat pensii şi salarii au fost nedreptăţiţi. L-am susţinut pe domnul Ponta cum niciun prim-ministru nu a fost susţinut, dar toate lucrurile au un capăt, când vezi că unii vor să se întoarcă în 2004. Eu mă uit spre 2015. 

Crin Antonescu a declarat luni, în contextul anunţării de către premierul Victor Ponta a noilor membri din Guvern, că liberalii nu vor ataca la CCR decizia de învestire.

"Din punctul meu de vedere, cred că niciun fel de interpretare a Constituţiei nu interzice completarea cu schimbarea componenţei politice a Guvernului printr-un vot în Parlament. Deci, din punctul meu de vedere, în niciun fel interpretată Constituţia nu-l obligă pe Victor Ponta să demisioneze. Am afirmat, ceea ce menţin, că ar fi fost normal, democratic, legitim ca Victor Ponta să predea mandatul şi să încerce formarea unui alt cabinet, dar asta nu înseamnă că este constrâns de Constituţie", a declarat Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite