Anca Boagiu cere sesiune extraordinară pentru desemnarea lui Cioloş. Procedura nominalizării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, democrat-liberalul Anca Boagiu, solicită preşedinţilor celor două Camere convcarea unei sesiuni extraordinare pentru desemnarea oficială a lui Dacian Cioloş. Pentru ca numele său să ajungă pe masa liderilor europeni, Dacian Cioloş trebuie să fie propus de Guvern, agreat de preşedinte şi votat de Parlament.

„Având în vedere finalizarea votării preşedintelui Comisiei Europene şi obligaţia fiecărui stat membru al UE de a-şi desemna oficial, până la sfârşitul lunii iulie, candidatul pentru funcţia de comisar european, solicităm să dispuneţi luarea de măsuri procedurale pentru ca România să intre oficial în negocieri”, cere senatorul PDL Anca Boagiu, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene.

În septembrie, vor fi nominalizaţi cei 28 de comisari europeni, câte unul din fiecare stat membru, iar în octombrie, Parlamentul European va vota noua Comisie şi programul acesteia. Până la această dată, fiecare stat membru trebuie să-şi nominalizeze comisarul european. Deşi majoritatea statelor europene şi-au desemnat reprezentanţii naţionali pentru funcţia de comisar, România nu a făcut încă procedural această nominalizare. Până la acest moment, România nu a înaintat o propunere în acest sens, deşi există un consens general privind menţinerea lui Dacian Cioloş la Agricultură.

Conform legii, numele comisarului european este stabilit de guvernul naţional, deci de premierul Victor Ponta. Cele mai multe state sunt reprezentate în Consiliul European de premier, însă, România, conform Constituţiei, este reprezentată de preşedinte. În consecinţă, noul comisar român ar trebui să fie propus de Victor Ponta şi susţinut de Traian Băsescu la negocierile cu liderii europeni.

Pentru ca Cioloş să fie, oficial, candidatul României la postul de comisar european, mai întâi trebuie să primească girul Legislativului. Parlamentarii sunt în vacanţă şi par să nu aibă niciun gând să convoace o sesiune extraordinară pe această temă.

Anca Boagiu a transmis o scrisoare deschisă preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care solicită demararea procedurilor parlamentare în contextul nominalizării unui comisar european din partea României.

Ce spune legea

Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene prevede la articolul 19 „informarea Parlamentului României în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene iar audierea acestora se va face de către comisiile de specialitate ale Parlamentului”. 

Deci, Guvernul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu numele comisarului european pe care îl propune România, iar acesta să fie audiat în Parlament. Apoi, la nivel european, au loc negocieri privind portofoliul pe care să-l ocupe acesta. Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu, au exprimat public că doresc păstrarea portofoliului Agriculturii. Portofoliile de comisar european se negociază în grupurile politice, însă ultimul cuvânt în luarea deciziei îl are preşedintele Comisiei Jean Claude Juncker.

„Cine strigă primul Cioloş“

Preşedintele Traian Băsescu i-a luat din nou faţa premierului Victor Ponta în negocierile pentru viitorul comisar european al României. Şeful statului a fost prezent, la Bruxelles, la summitul extraordinar al Consiliul European. Oficial, liderii de stat şi de guvern din UE s-au întâlnit pentru a stabili succesorul lui Catherine Ashton în funcţia de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE. Neoficial, dar mult mai important pentru România, la Consiliul European s-au dus primele negocieri privind cele 28 de portofolii pentru comisarii europeni. Ulterior, premierul Victor Ponta l-a sunat pe preşedintelui Comisiei Europne, Jean Claude Juncker, că România îşi doreşte să păstreze portofoliul Agriculturii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite