Analiză critică la adresa lui Klaus Iohannis. Oxford Analytica: Preşedintele erodează democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Profimedia
Klaus Iohannis FOTO Profimedia

Cunoscutul think-thank britanic Oxford Analytica a realizat o analiză critică la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, în care arată că popularitatea şefului de stat este în cădere liberă şi că se bazează tot mai mult pe serviciile de informaţii pentru a-şi menţine puterea, relatează G4Media.

Analiza citată susţine că Iohannis a pus la cale ruperea coaliţiei PNL-USR şi constituirea coaliţiei PNL-PSD, arătând că „cea mai importantă victimă a fost lupta împotriva corupţiei la nivel înalt”.

„Iohannis vorbeşte puţin, iar apariţiile sale publice s-au diminuat constant. Consilierii săi se ţin departe de ochii lumii şi se crede că provin din domeniul afacerilor şi din lumea serviciilor de informaţii”, se mai arată în analiză, potrivit G4Media

Sursa citată mai menţionează alianţa dintre PSD şi PNL, partide ce deţin majoritatea mandatelor din Parlament, a subminat politica competitivă şi controlul asupra acţiunilor guvernului. „Popularitatea preşedintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă, deoarece încercarea sa de a reduce influenţa parlamentului, permiţând epurarea judecătorilor anticorupţie şi aducând figuri militare în politică, pare să se întoarcă împotriva sa. Eforturile sale din 2021 de a încheia o coaliţie între două partide în mod normal rivale, care deţin majoritatea locurilor din parlament, au subminat politica competitivă şi controlul asupra acţiunilor guvernului”, se mai arată în analiza realizată de Oxford Analytica.

„Guvernul Ciucă, în funcţie de opt luni, se străduieşte să guverneze în mod eficient şi depinde de sprijinul unei mass-media semi-captive şi al serviciilor de informaţii. Iohannis renunţă la rolul său de mediator între organele de stat şi între stat şi societate. Temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupţia şi ineficienţa continuă să prospere, dar fără controale şi echilibre semnificative.

Analiza Oxford Analytica se concentrează pe câteva teme majore, printre care influenţa majoră a serviciilor secrete şi armatei asupra preşedintelui şi Executivului, renunţarea la reforme, distrugerea luptei anti-corupţie, intimidarea magistraţilor anti-corupţie, cumpărarea presei, mai relatează sursa citată. 

Oxford Analytica argumentează că, din cauza deficienţelor din justiţie, România ar putea pierde fonduri europene şi că „este puţin probabil” ca ţara să intre în Schengen.

Oxford Analytica este o companie independentă de analiză geopolitică şi consultanţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite