Adrian Năstase: „Se vorbeşte mult că PSD doreşte un candidat propriu la prezidenţiale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Adrian Năstase a vorbit sâmbătă seara, la Antena 3, despre condamnarea sa, despre care crede că ar fi trebuit să fie „o condamnare la tăcere“, dar şi despre coabitarea dintre preşedinte şi premier, pe de o parte, şi cea din interiorul Uniunii Social Liberale. Fostul premier a subliniat că PSD şi PNL ar trebui să candideze împreună la alegerile europarlamentare, altfel  „rezultatele vor crea tot felul de tensiuni“.

 „De fapt, condamnarea trebuia să fie o condamnare la tăcere. Eu ar fi trebuit să nu mai vorbesc în public. Mesajele mele probabil că au deranjat, dar eu nu am avut de gând să mă las domesticit şi în continuare nu am de gând, indiferent de lucrurile care s-ar putea întâmpla. Probabil că lucrul ăsta a deranjat foarte tare.“, a arătat Năstase.

Discutând despre coabitare, fostul premier a arătat că „oamenii politici, pentru interese ale ţării lor, au făcut diverse concesii.“

„Eu cred că un adevărat om politic, când ţine la ţara lui, trebuie să facă unele gesturi care poate nu sunt apreciate. Sigur că este o responsabilitate a premierului şi a Guvernului de a crea acele poduri de legătură.“,  a arătat Năstase.

Întrebat cine are cel mai mult câştigat în urma acordului de coabitare, Adrian Năstase a răspuns că, în opinia sa, „cel mai tânăr are un avantaj. Vânătoarea presupune foarte multă răbdare, dar de la un anumit nivel este vorba despre trecerea timpului, de răbdare. La 40 de ani, nu mai eşti nici foarte tânăr, nu eşti încă nici foarte în vârstă, deci este o vârstă potrivită. Eu am încercat să înţeleg ce au vrut alegătorii. În definitiv, ei au fost cei care hotărât coabitarea, l-au ales în 2009 pe Băsescu preşedinte a doua oară, unii dintre ei au refuzat să iasă să voteze la referendum. Nu are rost să ne enervăm, coabitarea a fost impusă de cei care au votat. “, a explicat Năstase.

„Problema este dacă o ţară întreagă poate să rămână în stand-by. Lucrul ăsta nu se poate întâmpla, iar riscul cel mare este ca Guvernul să asigure un fel de guvernare  pe pilot automat în care aranjamentele politice, clientela politică să creeze o întârziere foarte mare pe proiecte politice şi în felul ăsta vor câştiga scepticii.“, a arătat fostul premier.

În ce priveşte coabitarea în interiorul Uniunii Social Liberale, el consideră că „acordul trebuia încheiat între preşedinte şi liderii noii majorităţi parlamentare. Acel acord trebuia semnat cu cei trei lideri ai partidelor – Ponta, Antonescu şi Daniel Constantin. Cred că, dacă acest acord se încheia în acest fel, multe dintre elementele critice şi problemele de coabitare în interiorul USL nu ar fi apărut. Deşi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, unele probleme se vor pune, fără îndoială.“

La baza semnării pactului de coabitare au existat mai multe motive, de ambele părţi. În ce îl priveşte pe Traian Băsescu, preşedintele „nu ar mai fi putut să facă o altă desemnare decât Victor Ponta.“, a explicat Năstase.

„Şi-a dorit într-un fel o formulă nu neapărat de acoperire, cât o scuză de a face această nominalizare pe care se angaja să nu o facă. Deci era o supapă pentru a ieşi dintr-o situaţie penibilă. Pe aceste categorii de interese s-a realizat acel acord, cred însă că trebuia mai bine negociat sub aspectul conţinutului.“,  a arătat el.  

În ce priveşte alegerile europarlamentare, fostul prim-ministru consideră că, „dacă alegerile prezidenţiale erau considerate cele mai importante, la alegerile europarlamentare ar fi trebuit să se meargă împreună“.

„Sunt alegerile europarlamentare cele mai importante? Alegerile prezidenţiale? Aici sunt o mulţime de întrebări. Eu am alt punct de vedere. Dacă alegerile prezidenţiale erau considerate cele mai importante, la alegerile europarlamentare ar fi trebuit să se meargă împreună, pentru că rezultatele de la europarlamentare vor determina tot felul de tensiuni. Dacă s-ar considera în felul ăsta, ar trebui mers pe o platformă comună la europarlamentare. Cel care a anunţat primul a fost Crin Antonescu. Poate era mai inteligent dacă anunţurile se făceau în acelaşi timp şi împreună.“, a arătat Adrian Năstase.  

Totodată, el susţine că, la un moment dat, destrămarea USL este firească.

„Obiectiv vorbind, lucrurile vor merge în această direcţie – fie anul viitor, fie după 2014. Va trebui să existe o coabitare între preşedinte şi premier. Se vorbeşte mult că PSD doreşte un candidat propriu, evident că ar crea o nervozitate foarte mare în zona liberală, o foarte mare nemulţumire la nivelul lui Crin Antonescu. “, a conchis Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite