Adrian Năstase: Nu prea mai văd deosebire ideologică între PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Adrian Năstase crede că nu mai există nicio diferenţă din punct de vedere ideologic între PSD şi PNL, precizând că bătălia politică între cele două partide constă în „cine scade mai mult taxele“.

„Eu nu prea mai văd deosebire ideologică între PSD şi PNL în momentul de faţă, pentru că bătălia se duce într-o zonă a guvernării şi, practic, bătălia este cine scade mai mult taxele. Nu mai ştiu, asta este o idee socială, e o idee de stânga, o idee de dreapta? Până la urmă se produce o dezideologizare care, după părerea mea, va genera reacţii în zonele antisistem şi s-ar putea să se ajungă la crearea unor partide cum sunt în alte ţări din Europa, cum sunt Grecia, Spania şi aşa mai departe, din acest motiv. De aceea eu pledez pentru ideea de ideologie şi de clarificare ideologică'“, a spus Adrian Năstase.

Fostul preşedinte al PSD a vorbit şi despre fuziunea dintre PNL şi PDL, prin dispariţia celui din urmă. „Traian Băsescu şi Vasile Blaga mă acuzau că vreau să destructurez PDL-ul, nu era chiar adevărat pentru că era într-un text scrisă ideea asta, iar până la urmă nu am mai citit-o pentru că nu mi se părea oportună, ideea în sine. Iată că Vasile Blaga a destructurat PDL-ul, el nu mai există, deci autodestructurarea unui partid mi se pare o evoluţie destul de spectaculoasă. Acum e vorba de Partidul Naţional Liberal care a înghiţit PDL'“, a mai spus Năstase.

Fostul premier a venit şi cu o soluţie privind formarea unui nou Guvern, ca urmare a alegerilor parlamentare. „'Vreau să vă spun, chiar dacă poate voi supăra pe cineva, ne îndreptăm spre o situaţie în care la viitoarele alegeri parlamentare PSD şi PNL să obţină fiecare între 35% şi 40%. Cum se va forma viitorul guvern? Un rol important îl va avea preşedintele şi care, mai curând, va fi aplecat către o formulă liberală. Apare o altă problemă: cu cine se va forma guvernul? În felul acesta UDMR, care îşi păstrează un rol de partener junior, ar putea să încline balanţa şi, în felul acesta, să impună nişte soluţii care să fie mai ciudate. Spun ciudate pentru că văd ce se întâmplă în Ungaria şi ştiu că UDMR este în permanenţă sub o mare presiune a evoluţiilor din Ungaria. Şi atunci vă întreb: nu ar trebui mai curând să mergem pe formula electorală interbelică: alegeri parlamentare cu primă electorală? Astfel încât oricare dintre partidele mari care câştigă alegerile să obţină o primă electorală, cum este în Grecia, care să îi permită formarea guvernului, fără să mai caute diverse aranjamente cu partide mai mici care ar putea, pentru acel rest de voturi, să ceară foarte mult'“, a mai afirmat Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite