Adoptarea Certificatului verde, tergiversată de scindarea PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban conduce tabăra neafiliaţilor din PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban conduce tabăra neafiliaţilor din PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege privind obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă va fi dezbătut în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor timp de două săptămâni, o perioadă în care PNL şi UDMR speră să contureze o majoritate parlamentară pentru a reuşi să-l adopte. Tergiversarea adoptării este o consecinţă a plecării din grupul PNL de la Cameră a 14 aleşi, ceea ce a lăsat fosta Coaliţie fără majoritate.

Iniţiativa legislativă privind Certificatul verde, care la Senat a picat la mustaţă, se confruntă cu mai multe probleme la Camera Deputaţilor, care este for decizional. În primul rând, inclusiv liberalii care respectă linia de partid sunt reticenţi în ceea ce priveşte un proiect de lege cu potenţial negativ din punct de vedere electoral. De asemenea, în condiţiile în care PSD şi AUR se opun, iar din rândurile liberalilor au plecat 14 deputaţi, PNL, UDMR şi USR nu mai au majoritatea necesară să treacă legea. Voturile celor 14 deputaţi ai PNL, al căror lider este Ludovic Orban, sunt esenţiale. Orban a declarat public că nu sprijină proiectul.

În această situaţie, liberalii au fost cei care au împins în Biroul Permanent depunerea amendamentelor la proiect până pe 12 noiembrie, în timp ce raportul ar trebui dat până pe 19 noiembrie. Patru comisii ar trebui să avizeze iniţiativa, în timp ce raportul comun va fi dat de şase comisii, printre care juridică, de sănătate şi cea de apărare. Din cauza respingerii la Senat, aleşii de la Cameră trebuie să o ia de la zero cu amendamentele, discuţiile plecând de la forma iniţială a proiectului de lege. Susţinătorii legii nu grăbesc adoptarea proiectului pentru că un eventual eşec la Cameră ar însemna că trebuie să redepună iniţiativa şi să fie urmată întreaga procedură legislativă de la capăt.  

Emoţii şi la Senat

Liberalii se vor confrunta cu probleme şi la Senat. În prezent, fosta Coaliţie are o majoritate aproape la limită, adică 71 de aleşi, iar necesarul de parlamentari pentru trecerea legilor organice este de 69 de senatori. Surse din PNL au declarat pentru „Adevărul” că în grupul Orban ar mai pleca încă trei senatori în următoarea perioadă. Dacă Ludovic Orban va reuşi să strângă un număr de minimum 7 senatori, susţinătorii săi ar putea, de la începutul sesiunii următoare, să-şi facă propriul grup şi la Senat, în condiţiile în care la Cameră există deja numărul de deputaţi necesar pentru grup distinct.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite