Adevărul Live, MRU, din culisele victoriei lui Klaus: Am fost puţini care am crezut în proiectul Klaus Iohannis - preşedinte. Candidatul a fost sigur de victorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu, alături de Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Mihai Răzvan Ungureanu, alături de Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Mihai Răzvan Ungureanu, vicepreşedinte al Alianţei Creştin-Liberale (ACL) şi fost premier al României, a explicat, la Adevărul Live, motivele victoriei zdrobitoare a lui Klaus Iohannis şi a echipei care i-a fost aproape în această campanie pentru alegerea preşedintelui ţării.

Am fost puţini care am crezut în proiectul Klaus Iohannis - preşedinte. Vasile Blaga este performerul unei bătălii care nu a piedut niciodată. Foarte bun, foarte determinant. Campania s-a făcut mai puţin la televizor pentru că majoritatea vectorilor media ne erau interzişi. La firul ierbii am avut probleme cu gradul de notorietate al candidatului Klaus Iohannis. Campania împotriva lui Klaus Iohannis a fost mizerabila. Ceea ce vedem asta si este Klaus Iohannis. Meritul campaniei revine tuturor militanţilor noştri.

Puteau să apară mai multe secţii de votare. Nu trebuia să se ajungă în ultimul moment că numărul celor care vor să voteze depăşeşte capacitatea secţiilor de votare. Diaspora voteaă de obicei cu dreapta pentru că au cultul muncii. Te poţi prevala de faptul că românii din străinătate nu vin la ambasadă să se înscrie. Pe de altă parte, absolut nimic nu împiedică ministerul Muncii să ceară inventare ale numărului de cetăţeni români. Legea votului prin corespondenţă care a trecut prin editări trebuie să iasă din Parlament. Votul electronic poate fi complementar.

Primul lucru pe care cred că trebuie abordat ferm: Victor Ponta nu mai poate fi prim-ministru pentru faptul că este responsabil pentru cum a decurs procesul electoral. Asta înseamnă demisia întregului Cabinet. Eu vorbesc de onoare, patriotism. În cazul plecării lui Victor Ponta, tot majoritatea parlamentară formează un nou Guvern. Anul 2015 este un an destinat întăririi PNL. Avem nevoie de un partid mare în dreapta. O asemenea construcţie nu se poate face cu gândul că totul se reduce la peticeală. Trebuie o viziune pe termen mediu şi lung.

Există pentru noi toţi evidenţa calităţii politice acestui vot. Are dou componenete: votul pro-Iohannis şi votul anti-Ponta. Dacă nu vom fi consistenţi, greşeala nu va rămâne nesancţionată. Mai este prezenţa tinerilor. Ce val de determinare din partea celro mai tineri decât noi. A arătat că sunt plăci pe care nu le bănuiam. Se mişcă şi sunt active. Dincolo de aceste, implicrea în politică înţeleasă ca acţiune civică. Este o lecţie fantastică pe care au dat-o oamenii tineri, oameni care nu cunosc comunismul. Ce lecţie de democraţie şi eururopenitate au putut da. Ne-a uimit pe toţi. Contează implicarea în politică care porneşte de la vot până la protestul în stradă. Este admirabil ce s-a întâmplat.

Ei sancţionau şi aitudiena politică, aroganţa. Pentru cei care nu au fost atenţi al dezabterile politice, au avut de als între două comportamnete politice total diferite. Aroganţă, dispreţ, limbaj de cartier, de partea cealaltă, discret. Oamenii aceştia au şcoala foarte proaspătă în minte. Profesorul este întruchiparea normei. Oamenii tineri au simţit dezordinea în care intrase România. Am trecut şi eu prin tentaţia plecării din ţară. Răspunsul nostru a fost plecarea din ţară. Ţesutul acestei atitudini se ascunde un sâmbure de deznădejde. Plecarea din ţară este ultimul lucru la care ne gândim, dar până atunci luptăm.

Despre legea amnistiei şi a graţierii

Cred că nu va exista nicio voce care să se ridice împotrivă. Mâine, răspunsul comun, îl veţi auzi după ce ne vom reuni, deputaţi şi senatori. Nu trebuie să mai existe alt tip de imunitate decât pentru declaraţii politice. Cred că se pot face aceste modificăti legislative. Nu ştiu ce vor face analiştii politici pentru că nu am văzut atâta surprindere. Înapoi la şcoală! Klaus Iohannis nu era considerat un candidat cu prima şansă. Faptul că este etnic german contează mult mai puţin.

Euronews a dat ieri toată ziua cozile enorme şi supărarea celor care nu puteau vota şi faptul că au fost foarte mulţi tineri. Aceasta este rama rabloului alc ărui personaj principal este Klaus Iohannis. Mi-aş fi dorit ca Iohannis să ajungă la Chişinău. Programuld e campanie a fost concentrat pe România internă. El nu a plecatd eloc din ţară. Idealul ar fi fost să aranjăm o întâlnire cu românii din Spania, Italia. A fost vorba de o condiţionare de timp dramatică.

Despre ce se va întâmpla în PSD

Guvernul va cădea şi va cădea foarte curând.PSD se confruntă cu înfrângerea în campania prezidenţială şi tensiunile interne din PSD. Este o chestiune de moderaţie şi înţelepciune. Unii cred că postul de prim-ministru vine cu divertisment şi relaxare. Alegerea preşedintelui României nu este o chestiune care se termina cu ziua de vot. Este doar primul pas. Ce urmează nu va fi deloc uşor. Pentru asta îţi trebuie o maşină care să funcţioneze. În primul rând, calitate umană.

Despre o eventuală schimbare la serviciile secrete

Nu ştiu ce să vă zic. Această chestiune ţine de Klaus Iohannis. Dcaă îmi cere un sfat, i-l voi da domnia sale. Serviciile îşi fac foarte bine treaba. Preşedintele este abia ales. Mai este o lună bună până depune jurământul. Are timp să-şi facă o idee clară. Nu-mi pun problema că nu se va informa. Iohannis nu gândeşte în termenii apartanenţei de partid. Sigur va avea o garnitură onorabilă de consilieri prezidenţiali. Va exista o întâlnie între preşedintele care îşi termină mndatul şi preşedintele care îşi începe mandatul la depunerea jurământului. S-ar putea să fie alături pe 1 decembrie. În rest, nu ştiu.

Au fost momente când a trebuit să mă îngrijesc de deznădejdea altora în campanie. Candidatul a fost convins de victoria sa de la bun început. Nu a avut o zi de rebat de la atitudinea sa. A fost puternic, lucid, măsurat şi ferm în victorie, chiar şi atunci când ne măsuram pe degete. Eram mulţi pe scenă, puţini, în campanie. Prezenţa de la B1 putea să se întâmple şi la Realitatea dacă exista o rigoare a organizării discuţiei între cei doi candidaţi.


Mihai Răzvan Ungureanu, alături de Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Mihai Răzvan Ungureanu Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite