Adevărul Live. Alina Gorghiu, despre legătura dintre Marian Munteanu şi Măgureanu: A fost o conjunctură prin care trebuia înlăturat Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit, la Adevărul Live, despre culisele desemnării lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, despre procesul din instanţă pentru alegeri locale în două tururi de scrutin, dar şi despre percepţia oamenilor că PNL se află la guvenare.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Explicaţi-ne pe etape cum s-a ajuns aici şi cine a avut ideea nominalizării lui Munteanu?

Alina Gorghiu: Trebuie să vă dau toate detaliile pentru că am constatat că se scriu atât de multe articole neverificate. Sper să dau informaţii suficiente pentru a elimina toate inadvertenţele. Situaţia PNL nu a fost una pe care să ne-o dorim. Din motive care nu ţin de voinţa partidului, nu am mai avut candidat pe Bucureştui. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa. A fost o conduită foarte corectă a lui Ludovic Orban. Nu cred că s-a mai întâmplat. A făcut pasul înapoi, a lipsit partidul de presiunea care s-ar fi pus pe partid. A luat decizia în locul nostru. Ne aflam în momentul în care se resetase competiţia pentru Capitală. Avem resursă în PNL multă şi oameni care ar fi putut să-şi asume candidatura. Aveam varianta doi, în care opţiunea era una din societatea civilă, şi care ar fi însemnat semnalul că PNL face încă un pas spre societatea civilă. A pune un reprezentant al partidului să candideze era cel mai firesc lucru, dar eu nu caut firescul. Nu problema de resursă a stat la baza candidaturii lui Marian Munteanu, ci am căutat să transmitem mesajul că ne dorim o candidatură care să însemne un mesaj către cei care se uită la noi cu aşteptări. Voiam să arătăm că noi înţelegem că agenda publică nu este un mesaj pe care îl dai la TV. Cred că ne-a şi reuşit.

Voiam să scoatem o legendă, un simbol politic, un om care ştie ce înseamnă societate civilă. Nu cred că i se poate reproşa lui Marian Munteanu probleme de corupţie. Opţiunea a fost unanimă. Am văzut că unii au spus că domnul Quintus s-a împotrivit. Poziţia domnului Quintus a fost de suport la adresa candidatului. Nu s-a pus problema să nu-l susţină.

Adevărul: Cine a avut ideea?

Alina Gorghiu: A fost o listă de oameni. Au fost mai multe nume vehiculate de mine, de Vasile Blaga şi de alţi colegi. Am vorbit cu mai mulţi oameni din soceietatea civilă. Am tatonat mai multe candidaturi. Recunosc că Marian Munteanu a fost unul din preferaţii mei. Am fost mai mulţi din conducere care am avut această idee. Toată lumea a agreat că este o candidatută extraordinară. Pe lângă partea de simbolistică, este şi un om ancorat în realitate. Dânsul a discutat cu noi în mai multe momente, inclusiv cu Ludovic Orban, pe nevoia susţinerii unor proiecte a platformei civice. Am discutat cu Marian Munteanu chiar în minunata vizită în SUA. Am avut mai multe discuţii. Nu despre candidatură pentru că atunci nu era cazul. Orice fel de scenariu sau speculaţie, conform cărora PNL a primit un plic de undeva, o depeşă în care spunea să-l punem pe Marian Munteanu, esta o aberaţie. Mi se pare de nepermis să foloseşti acelaşi nume doar că susţii alt candidat. Cei mai fanatici susţinători ai lui Nicuşor Dan nu ştiu decât să toace candidatul PNL pe motive false.

Cu preşedintele Klaus Iohannis v-aţi consultat?

Nu ne-am consultat înainte pe această candidatură. Nu este menirea preşedintelui să se consulte cu partidele. L-am informat, pentru că aşa era firesc.

Şi ce a spus preşedintele?
Ce putea să zică preşedintele? Ne-a mulţumit. Este un lucru firesc să informezi preşedintele, mai ales când preşedintele a plecat din rândurile tale. Indiferent pe cine pune PNL, constat că unii oameni au aceleaşi idei. Un anume om pune candidaţii la PNL. Fals!

Un anume om, adică domnul Hellvig?

Nu ştiu de ce şeful SRI este băgat în această oală. Mi se pare nefiresc că văd un atac puternic, pe siteuri profund ataşate de Nicuşor Dan, la PNL. Abia ne-am desemnat candidatul. Puţină atenţie spre PSD nu ar strica. Eu nu înţeleg răutatea. Candidaţii nu sunt atât de răi, dar suporterii unor candidaţi sunt mai răi.

Principala vulnerabilitate pe care o are Marian Munteanu: a fost susţinut de Virgil Măgureanu în 2000, fostul şef al SRI. Iar lumea spune că domnul Hellvig e tot la SRI, unde se moşteneşte susţinerea din generaţie în generaţie.  

Noaptea minţii. Ştiţi care sunt fricile mele? De obicei nu vorbesc despre frici când vine vorba de candidaturi. Dar trăim o perioadă care nu este confortabilă pentru politicieni. Am pierdut colegi din cauza corupţiei. Cel mai reprobabil lucru este legat de dimensiunea care ţine de integritate. Am luat în calcul lucrul acesta când am evaluat candidatura lui Marian Munteanu. Ne feream ca dracu de tămâie de un candidat care ar putea fi suspectat de fapte de corupţie.

Singurul lucru care i se reproşează lui Marian Munteanu este că a avut un contact cu membrii fondatori ai unui partid, printre care şi domnul Măgureanu. Obiectivul acelei candidaturi era înlăturarea regimului Iliescu. O să vă explice pe îndelete şi o să explice că nu a fost o relaţie de prietenie cu domnul Măgureanu şi nu are o relaţie de prietenie. Atunci a fost o conjunctură din care trebuia să rezulte înlăturarea lui Ion Iliescu. Dar asta să fie cea mai mare problemă a lui Marian Munteanu. 

Nu prea ştim ce a făcut Marian Munteanu din 2000 încoace. Cu ce se ocupă acum?

Toate detaliile poate să vi le dea dânsul. Nu aş vrea să risc o explicaţie. A avut o activitate foarte apăsată în societatea civilă. A generat proiecte, a coagulat oameni. Are o reţea de public în Bucureşti care o să vă mire şi pe care o să o vedeţi în viitorul apropiat. Sunt convinsă că faptul că o persoană care este un simbol dispare la un moment dat din atenţia publică nu înseamnă că are mai puţine merite.

Ieri, la partid, domnul Munteanu v-a spus ce planuri are pentru Bucureşti?

Aşteptările mele ar fi să ne apucăm să punem în practică programul pentru Bucureşti. Şi domnul Buşoi a avut un program foarte bun, şi domnul Orban l-a detaliat, iar Marian Munteanu va puta să ajusteze şi să detalieze toate aceste proiecte pentru bucureşteni. Nu este suficient să fii un simbol al Bucureştiului, trebuie să ai o dimensiune care să arate că poţi fi un administrator bun. Marian Munteanu nu va fi suspectat de discurs dublu, de cercuri de interese în spatele său. E un tablou pe care mi-l doream demult la PNL şi îl avem.

A fost un vot în partid?
A fost un vot în unanimitate în BPN. Domnul Quintus a făcut o glumă spunând că susţine candidatura lui Marian Munteanu, dar că îi pare rău că nu am avut resursă internă şi că sigur va specula presa această abţinere a sa.

Domnul Predoiu, preşedintele PNL Bucureşti, a zis că-l susţine pe domnul Munteanu?

Domnul Predoiu este la această oră în şedinţă cu toţi şefii pe Bucureşti, punându-i să iasă pe teren şi să strângă semnături. Formal, organizaţia pe Bucureşti propune. Ne-am sfătuit! Ieri am discutat pe repede-înainte pentru a identifica candidatura potrivită. După reacţii, este lovitura potrivită pentru a câştiga.

A fost în discuţie şi numele doamnei Săftoiu?

Au fost multe nume în discuţie. Da, şi doamna Săftoiu a fost unul dintre oamenii vehiculaţi. Dar nici doamna Săftoiu nu s-a opus acndidaturii domnului Munteanu, nu a avut niciun fel de comentariu de făcut.

Colegii dvs din PNL erau convinşi dinainte de candidatura domnului Munteanu?

Nimeni din PNL nu e convins dinainte de nimic. Sufli şi în iaurt! Cred că prezenţa domniei sale a fost necesară pentru a-i face pe colegi că e o opţiune serioasă, că aduce o gură de oxigen şi că reprezintă imaginea pe care PNL şi-o doreşte. Au fost şi temeri exprimate, şi întrebări. Să nu credeţi că nu au fost întrebări legate de momentul din 2000 sau „domnule Munteanu, cu cine veţi colabora?“. Vor mai fi foarte multe întrebări. Partidul trebuie să-l cunoască pe candidat, candidatul să cunoască activul de partid. Domnul Munteanu a spus că apreciază că PNL a avut acest curaj de a veni cu cineva din societatea civilă.

Domnul Munteanu se înscrie în PNL?

Ba da, se va înscrie. Este o formalitate pentru a candida din partea PNL. În ciuda speculaţiilor, nu a avut niciun fel de ezitare. Se va concretiza azi, mâine. Va fi membru al PNL. Expresia care descrie foarte bine pactul nostru pentru capitală este că Marian Munteanu este reprezentantul societăţii civile susţinut de PNL.

S-a vorbit ieri foarte intens că partidul înclină să-l susţină pe Nicuşor Dan. A fost această variantă?

Nu. Am spus-o răspicat. Nu am discutat nici eu, nici Vasile Blaga, cu Nicuşor Dan. Cred că domnia sa face o greşeală atacând PNL. Faptul că se concentrează să atace PNL, nu-i face cinste şi nu aşa captează electoratul din Bucureşti. Este o dovadă că face servicii PSD, deşi refuz să cred un scenariu pe care l-am auzit, că Nicuşor Dan a bătut palma cu PSD.

Nu aţi discutat niciodată cu Nicuşor Dan?
Nu, nu am avut prilejul. Dar dacă ne întâlnim pe stradă, nu voi trece pe trotuarul celălalt. Dar mi-ar face plăcere să-l cunosc la un moment dat. Eu nu am să atac candidaţii, indiferent că îi cheamă Firea, Nicuşor Dan sau Ciucu.

PSD îşi va schimba candidatul?

Nu PSD-ul direct.  Este o luptă perpetură dată pentru candidatura la Capitală. Mai cu mantă din afară, nu din interiorul PSD. Se vede interesul major de a-i trage preşul de sub picioare lui Dragnea de către Ponta şi Tăriceanu. Ar fi extraordinar să fie Tăriceanu contracandidatul domnului Munteanu. Domnul Tăriceanu are un istoric în PNL, acum mirgrează spre PSD. Este păcat, dar asta e realitatea. Ar fi confortabil să discutăm cu un om care a preferat urmaşul Partidului Comunist.

Credeţi că domnul Băsescu va candida?

Nici el nu cred că ştie. Nu cred că ştie ce vrea.

Domnul Munteanu i-ar face faţă domnului Băsescu?
Domnul Munteanu este mult mai cunoscut în lucruri bune, iar domnul Băsescu are o notorietate a lucrurilor pe care le-a distrus. Ştiu că presa şi-ar dori să vezi un Tăriceanu, un Băsescu, un Marian Muntenau. Domnul Băsescu a distrus toate instituţiile din România şi acum arată cu degetul spre ele, te uiţi mirat că funcţionează atât de prost. Este o ipocrizie demnă de poveste. Domnul Băsescu atacă în ultima vreme  sistemul judiciar. Eu am susţinut că sistemul judiciar şi-a mai căpătat un gram de independenţă după ce a plecat Băsescu. Înainte aveam suspiciuni constante că se întâmplă asta.

Marian Munteanu îi cunoaşte pe candidaţii la sectoare?

Astăzi se va face întâlnirea şi cu candidaţii. Se ştie cu mare parte dintre ei, este amic cu mare parte dintre ei.

Echipa de campanie şi-o aduce domnul Munteanu?

Nu i-am pus niciun fel de condiţie. Va fi o echipă mixtă. M-aş bucura să aibă în campanie oameni din ONG-urile dumnealui.

Ce şanse mai sunt să avem alegeri locale în două tururi?

Vineri avem termen la Curtea de Apel, unde vom ridica excepţia de neconstituţionalitate a alegrilor într-un singur tur. Nimeni nu ne dădea nicio şansă. Suntem acum în măsură să vă spunem că vineri, instanţa a anunaţt că va face discuţia. O să vă spun ceva ce n-am mai spus până acum. Intuiesc că dacă acest dosar va fi trimis la CCR, va fi o presiune nemaintâlnită pe CCR pentru a nu se pronunţa fie în timp util, fie pentru a da o soluţie că nu ar fi o problemă că alegerile sunt într-un singur tur. O asemenea decizie - alegeri în două tururi- schimbă fundamental datele, schimbă ideea de stat de drept. Am accepta că nu poţi să mai ai un primar ales cu 15%.

Eu mi-aş dori să cred că, indiferent de presiuni sau contextul care va fi atunci, indiferent de ţipetele PSD, Curtea să fie înţeleaptă şi să ţină cont de litera Constituţiei. Mizez încă pe două tururi şi cred că pe 15 iunie va fi organizat un al doilea tur.

Dacă partidele mici s-ar fi raliat acestui demers şi am fi pus presiune pe Guvern, poate nu mai era nevoie de procedură judiciară. Cei care pierd cel mai mult sunt partidele mici. Legislaţia actuală le condamnă la dispariţie, dar este alegerea lor.

În turul II, ar câştiga dreapta. Bucureşteanul ar avea şansa să se coaguleze în jurul unei platforme care îl reprezintă. Acum, votul pe dreapta se va diviza. Avem acest stil de a ataca potenţialii aliaţi şi nu duşmanul de pe partea stângă. Trag nădejde că putem să ajustăm acest comportament care nu duce la nimic bun.

Sondajele arată că PNL este legată ombilical de Guvernul Cioloş. Vă încurcă?

Este un triunghi. Nu suntem legaţi doar de Guvernul Cioloş. Este un partenriat instituţional pe care PNL îl are şi cu Guvernul şi cu Preşedinţia. Dar suntem percepuţi ca fiind partidul care a dat acest Guvern. Dar noi nu avem niciun ministru, spre deosebire de alţii. Populaţia din România a perceput că suntem cel mai onest partener al acestui Guvern de tranziţie, un Guvern firesc. Nevoia de stabilitate în România, de a avea puţină linişte în an electoral, a fost mare şi am înţeles raţiunea preşedintelui de a propune un prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş. Decontăm toate stângăciile Guvernului.

Este foaret greu să gestionezi proiecte importante dacă nu ai un suport parlamentar puternic, iar acest Guvern nu prea are. PSD flutură moţiuni de cenzură, remanieri. Un Guvern, sub presiunea aceasta, nu poate funcţiona corect. PSD, care e văzut în Opoziţie, au o parte din miniştri în Cabinet.

Credeţi că se impune o remaniere guvernamentală?

Nu am să răspund în public la această întrebare, dar o să-i fac câteva sugestii domnului prim-ministru în viitorul apropiat. Dar nu PNL face remanieri. Nu PNL este la guvernare, astfel încât să facă remanieri.Însă PNL nu este mulţumit de toţi miniştrii. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/marian-munteanu-propunerea-pnl-pentru-primaria-cap" target="_blank">View the story "Marian Munteanu, propunerea PNL pentru Primăria Capitalei" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite