Acord în coaliţie: Un PNRR de 29 de miliarde de euro. Cîţu şi Ghinea urmează să meargă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu şi ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles să prezinte noua variantă de PNRR. FOTO: Mediafax
Premierul Florin Cîţu şi ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles să prezinte noua variantă de PNRR. FOTO: Mediafax

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au declarat miercuri seară, după şedinţa coaliţiei, că a fost agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 29 de miliarde de euro, urmând să meargă la Bruxelles pentru negocieri, în săptămâna care începe cu 10 mai.

„Aş vrea să mulţumesc domnului prim-ministru pentru implicare şi tuturor liderilor de coaliţie care, după multe discuţii şi după multe frământări, avem acum un PNRR de 29 de miliarde, de sub 30 de miliarde, agreat în coaliţie, avem mandat pentru Bruxelles”, a precizat Ghinea, la încheierea şedinţei coaliţiei de guvernare.

Cristian Ghinea urmează să meargă la Bruxelles împreună cu premierul Florin Cîţu pentru negocierile finale, speră ministrul Fondurilor Europene.

Ghinea a adăugat că rămân „nişte semne de întrebare” care vor trebui discutate de către miniştrii de linie la Bruxelles.

„Suntem acum la o înţelegere în coaliţie pentru o sumă de sub 30 de miliarde de euro, rămân nişte semne de întrebare care vor trebui discutate de către miniştrii de linie la Bruxelles (…). Vom dezvolta componentele tehnice, este foarte mult de muncă, dar daţi-ne voie să nu dăm detalii pe sume până când nu le discutăm cu Comisia”, a afirmat ministrul.

Premierul: „Nu renunţăm la niciun proiect”

„Nu renunţăm la nicun proiect. A fost o discuţie de optimizare a ceea ce aveam până acum în PNRR”, a spus premierul Florin Cîţu după şedinţa coaliţiei.

Ghinea a precizat că nu au fost tăiate componente, ci bucăţi din fiecare, astfel încât să se ajungă la suma alocată de Comisia Europeană (CE), în condiţiile în care proiectele introduse iniţial în PNRR totalizau peste 40 de miliarde de euro.

Întrebat dacă sunt probleme în negocierile cu Comisia Europeană pentru PNRR, Cîţu a spus: „N-aş vedea că sunt probleme, nu sunt nici obiecţii, sunt comentarii. Au cerut mai multe detalii”.

„Asta am şi făcut aici, am cerut miniştrilor mai multe detalii, pentru că unii dintre miniştri vor merge la Bruxelles în perioada următoare, să explice mai bine scenariile”, a adăugat el.

„Acest PNRR trebuie văzut în ansamblu. O parte dintre proiecte vor fi finanţate în totalitate din PNRR, o parte vor avea parţial şi alte surse de finanţare, buget sau fonduri europene”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă termenul de depunere rămâne 31 mai, aşa cum a anunţat Cristian Ghinea la începutul săptămânii, Cîţu a spus: „Nu avem un termen final deocamdată. Vom discuta la Comisie, dacă putem depune mai devreme, vom depune mai devreme. Facem tot posibilul să avem acest PNRR”, a spus Cîţu.

Comisia Europeană a solicitat României modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), aceasta fiind a doua oară când planul este respins. Autorităţile de la Bruxelles nu sunt de acord să includă investiţiile în sisteme de irigaţii între proiectele ce vor primi bani, în vreme ce investiţiile în infrastructura de transport sunt încă în analiză.

Întrebat miercuri, 28 aprilie, dacă nu vor mai fi şi alte obiecţii din partea Comisiei Europene, premierul Florin Cîţu a răspuns: „Garanţii nu poate să dea nimeni. Avem specialiştii noştri care se vor uita ca detaliile pe care le avem să fie cele pe care le cere Comisia Europeană”.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite