Cum va funcţiona PNRR la nivel local. Cseke Attila: "Un sistem descentralizat, unde autoritatea decide prioritatea"
0Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei s-a aflat joi în Vrancea şi a avut o întâlnire cu primarii de oraşe şi comune pe mai multe teme.
Cseke Attila a prezentat la Focşani proiectele ministerului pe care îl reprezintă şi a explicat reprezentanţilor administraţiei locale şi cum va funcţiona PNRR la nivel local.
"Nevoia de infrastructură locală este mai mare în România decât în alte state membre. Oricât luăm din PNRR este mai mult decât nimic. Fondul e gândit cu două principii sănătoase, mai puţin obişnuite, dar care asigură dacă se aprobă o absorbţie rapidă şi eficientă a fondului respectiv. Nu va fi în prima fază un apel de proiecte. Noi PNRR avem doar până la sfârşitul lui 2026. Pe categorii de municipii reşedinţe de judeţ, municipii, oraşe şi comune vom avem câte un fond destinat, în primă fază cu acces universal, adică fiecare va şti care este suma aflată la dispoziţia primăriei respective. Va fi un şir de proiecte despre care se discută cu Comisia Europeană, mare parte din ele pe partea de verde şi de energie redusă, pentru că aşa este programul, dar încercăm să facem nişte mecanisme care să dea autorităţii locale posibilitate de intervenţie pe clădiri publice. Un alt avantaj, pe lângă cel al evitării mecanismului evaluării, este că primarul, autoritatea locală, pot decide prioritatea. Este un sistem descentralizat. Nu este ca în sistemul apel de proiecte, unde depui proiecte în patru direcţii şi poate îşi iese câştigător proiectul care poate nu-i prioritatea. Aici avem şapte tipuri de intervenţii. Exemplu:Vrei să reabilitezi sediul primăriei care stă să cadă? Vezi dacă ai în tipul de intervenţie această posibilitate, ai făcut proiectul, eu nu mă uit decât că este eligibil, adică se încadrează în tipologia de proiecte şi mă uit dacă ai fonduri disponibile pentru acea sumă. Dacă ai fonduri disponibile, ţi-am aprobat, ai luat banii, treci la achiziţie publică şi execuţie. Decizia este la nivel local, prioritatea este la nivel local şi asta poate asigura o absorbţie bună", a spus ministrul Cseke Atilla.
Acesta a mai menţionat că după un an de la obţinerea fondurilor se va face o evaluare, iar primarii care nu consumă fondurile până în acel moment vor fi vitregiţi de ele, în sensul că se vor da primarilor care dovedesc eficienţă.
Vă mai recomandăm:
Cum ar putea arăta creşele pe care vrea Ministerul Dezvoltării să le construiască VIDEO