Care este cel mai lung cuvânt din limba română. Crezi că-l poţi pronunţa?

Care este cel mai lung cuvânt din limba română. Crezi că-l poţi pronunţa?

Cel mai lung cuvânt din limba română. Litere de mână  FOTO: materialedidactice.ro

Limba română are câteva cuvinte lungi de peste 30 de litere pe care nu le folosim în vorbirea uzuală. Acestea vin din lumea medicală şi ni se încurcă limba-n gură încercând să le pronunţăm.

44 de litere. Atât are cel mai lung cuvânt din Limba Română. Şi nu, nu e o glumă. El chiar există şi denumeşte o boală pentru care nu s-a găsit leac. Cuvântul este PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA.

„Varianta scurtă“ a celui mai lung cuvânt din Limba Română este silicoză şi desemnează o boală cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor de silice, pulberi ce se acumulează în plămâni, potrivit unui dictionar medical online. Silicoza este o afecţiune care o pot face persoanele care lucrează în minele de cărbune. Ea se dezvoltă lent după mai mulţi ani de expunere Ia pulberi şi se manifestă printr-o tuse, o expectoraţie anormal de abundentă, o tendinţă la infecţii bronşice, jenă respiratorie la efort şi apoi o fibroză pulmonară (dezvoltarea de ţesut fibros în plămâni). Nu există un tratament curativ al acestei boli.

TOP 5 cele mai lungi cuvinte din Română, potrivit protv.ro:

1. PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere)
2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)
3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)
4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)
5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

Mai puteţi citi:

Greşeli gramaticale frecvente în limba română. Topul greşelilor gramaticale făcute de români

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările