România - Italia în Fed Cup: duel latin cu echipa în care star e Camila Giorgi. Cum arată palmaresul direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va înfrunta pe teren propriu Italia în play-off-ul Fed Cup (17-18 aprilie 2020). Schiavone şi Pennetta, singurele italience câştigătoare de Grand Slam, au luat trofeul Fed Cup în Cizmă de patru ori. Prezentul îi aparţine însă Camilei Giorgi - starul ca o păpuşică Barbie al Italiei, lui Jasmine Paolini - născută dintr-un tată italian şi o mamă cu origini ghaneze şi poloneze şi Martinei Trevisan - o stângace învingătoare în faţa anorexiei.

Echipa de Fed Cup a României, învinsă de Rusia în barajul pentru accederea la Turneul Final de la Budapesta, în absenţa celor mai bune jucătoare (Halep, Begu, Niculescu, Cîrstea şi Buzărnescu), porneşte cu prima şansă în faţa Italiei, o ţară care, după ieşirile din scenă ale unor jucătoare precum Flavia Pennetta, Francesca Schiavone, Roberta Vinci şi Sarra Errani, nu a mai reuşit rezultate constante în ultimii doi ani, nici la simplu, nici la dublu - probă la care, în trecut, avuseseră cea mai bună pereche (Errani / Vinci) - şi asta chiar dacă, în Camila Giorgi, au un talent aparte. Jasmine Paolini, în vârstă de 24 de ani, este în acest moment cea mai bine clasată jucătoare a Italiei, pe locul 94 WTA, urmată de Camila Giorgi (28 ani, fost număr 26 mondial - în 2018, acum pe 100 WTA).

Tragerea la sorţi de la Londra a fost una avantajoasă pentru România, care a evitat puternica echipă a Elinei Svitolina şi a Dayanei Yastremska. Ucraina va juca derby-ul play-off-ului, în Japonia, cu un potenţial meci între două sportive din Top 10 mondial, Naomi Osaka şi Elina Svitolina.

România va disputa un duel latin cu Italia, cele două ţări fiind, de altfel, ultimele învinse ale Rusiei în Fed Cup. În aprilie 2019, venită din duelurile zonale, Rusia învingea Italia cu 4-0, în play-off-ul de promovare din Grupa 1 Europa / Africa, asigurându-şi după schimbarea formatului competiţional un duel cu România, pe care avea să îl câştige la Cluj, 3-2.

De patru ori câştigătoare a Fed Cup între 2006 şi 2013, Italia nu mai este aceeaşi forţă a competiţiei pe naţiuni din tenisul feminin. Starul echipei rămâne miniona Camila Giorgi (1,68 m), o jucătoare pe cât de agresivă în retur şi raliu, pe atât de fragilă din punct de vedere emoţional şi de inconstantă. Giorgi supune liniile terenului la un adevărat bombardament când jocul îi merge, dovadă fiind şi parcursul din 2018, până în sferturile de la Wimbledon, acolo unde Serena Williams a avut mult de muncit pentru a o opri. În final de 2019 însă, după o finală la Bronx, au urmat patru eliminări consecutive în primul tur pentru Giorgi, o jucătoare crescută şi îndrumată pas cu pas de braţul ferm al excentricului său tată, Sergio.

Italia conduce România 2-1 în duelurile din Fed Cup

În 1975, în Franţa, Mariana Simionescu şi Florenţa Mihai pierdeau la simplu, Ruzici făcând apoi echipă cu Simionescu pentru o victorie doar pentru palmares la dublu. În 1978, în Australia, la Kooyong, Virginia Ruzici aducea revanşa României, cu victorie la simplu şi contribuţie la dublu, alături de Mariana Simionescu. În 1997, România se înclina din nou în faţa Italiei, cu Raluca Sandu şi Alina Tecşor pe teren.

Play-off-ul se va juca după sistem cel mai bun din cinci mecburi. Învingătoarele vor fi la o victorie distanţă de prezenţa la Turneul Final Fed Cup 2021. Învinsele vor coborî în grupele zonale, palier părăsit de România în 2014.

Trevisan a învins anorexia şi a fost decisivă pentru Italia  

Italia a accès în play-off-ul Fed Cup după ce şi-a câştigat grupa zonală disputată în Estonia. Italiencele conduse de Tathiana Garbin au obţinut victorii pe bandă: 3-0 cu Austria, 2-1 cu Estonia, 3-0 cu Grecia şi 2-0 cu Croaţia. Anett Kontaveit (22 WTA) a fost singura care a smuls un punct Italiei, în meci direct cu Giorgi. Cel mai tare duel al Italiei din săptămâna de întrecere din Estonia a fost tranşat de dublul format din Jasmine Paolini şi Martina Trevisan. Cea din urmă are o poveste incredibilă: fostă junioară de top, Martina a fost nevoită să renunţe la tenis între 2010 şi 2014, din cauza depresiei şi a presiunii care a copleşit-o, ducând-o până la anorexie. A devenit profesoară într-un micuţ oraş, pentru a se regăsi. La începutul acestui an, la 26 ani, Martina Trevisan şi-a câştigat în premieră accesul pe tabloul principal într-un turneu de Mare Şlem: a învins-o în turul întâi al calificărilor pe Jaqueline Cristian, iar în ultimul - pe Eugenie Bouchard.

Toate duelurile din play-off-ul Fed Cup, 17-18 aprilie 2020:

  • Polonia - Brazilia
  • Mexic - Marea Britanie
  • Serbia - Canada
  • Letonia - echipă din Asia / Oceania
  • Japonia - Ucraina
  • România - Italia
  • Argentina - Kazahstan
  • Olanda -  echipă din Asia / Oceania


* organizarea le aparţine echipelor listate primele
* China, Taipei, India, Indonezia, Coreea şi Uzbekistan se luptă pentru ultimele două poziţii în play-off-ul Fed Cup. Meciurile din grupa lor zonală au fost amânate din cauza Coronavirusului
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite