România, la ani-lumină de civilizaţia japoneză: Cum s-au remarcat niponii la Mondiale şi ce se întâmplă în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belgia a izbutit cea mai spectaculoasă revenire în fazele eliminatorii ale unui Mondial din ultimii 48 de ani. Chiar dacă au fost devastaţi după fluierul final, asiaticii au avut puterea de a face curat atât în vestiar, cât şi în tribune.

În vremurile în care fotbalul devine un joc tot mai închis, economicos, la rezultat, Japonia a făcut, luni seara, la Rostov-Don, o demonstraţie de fotbal curajos, generos şi spectaculos.

Asiaticii au fost criticaţi de mulţi pentru faptul că au mimat fotbalul în ultima parte a întâlnirii cu Polonia, pierdută cu 0-1. Atunci, niponii au jucat la trecerea timpului, au plimbat mingea în jumătatea proprie, inclusiv când au fost conduşi, ştiind că vor obţine calificarea în dauna Senegalului. Cele două naţionale au încheiat faza grupelor cu acelaşi număr de puncte şi cu acelaşi golaveraj, însă Japonia a mers mai departe pe baza criteriului fair-play-ului, având mai puţine cartonaşe galbene.

Această imagine şifonată a trupei pregătite de Akira Nishino s-a reparat complet în urma meciului din optimi cu Belgia. Practicând un fotbal încântător, formaţia asiatică a condus cu 2-0 (Haraguchi 48, Inui 52) şi părea că se îndreaptă spre prima ei calificare în sferturile unui Mondial. Mai ales că, după primirea golului de 0-2, Belgia a fost „anesteziată“ şi n-a avut nicio ocazie până la golul extrem de norocos înscris de Vertonghen (69). La 1-2, Hazard şi colegii săi au depăşit blocajul mental şi au egalat prin Fellaini (74). 

Ultimele atacuri le-au aparţinut japonezilor care au plătit însă pentru naivitatea lor. La ultima fază a timpului regulamentar, în minutul 90+4, niponii s-au aruncat cu aproape toată echipa în careul advers. Şi au fost prinşi pe un contraatac devastator, care a durat zece secunde şi a fost finalizat de Chadli! 3-2, iar seara de vis a Japoniei s-a încheiat în lacrimi.

Vestiar imaculat şi un mesaj în limba rusă

„Meritam mai mult decât o înfrângere eroică. Chiar dacă au făcut un meci foarte bun, mulţi dintre jucătorii mei sunt incapabili de a spune ceva în aceste momente“, au fost primele cuvinte ale selecţionerului japonez, imediat după fluierul final.

Eşecul devastator nu i-a oprit însă pe niponi să facă o demonstraţie de civilizaţie şi de bun simţ. Suporterii lor au făcut curat în tribunele arenei de la Rostov-Don, acesta fiind un obicei printre fanii japonezi şi sud-coreeni. Exemplul lor a fost preluat la acest Mondial şi de suporterii iranieni, la finalul meciului cu Portugalia, la Saransk. O imagine impresionantă a fost oferită şi de fotbaliştii japonezi care, deşi extrem de afectaţi de eliminare, şi-au curăţat vestiarul, au lăsat totul imaculat şi au scris un mesaj de mulţumire pentru organizatori în limba rusă!

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Cea mai spectaculoasă revenire de după CM 1970

Partida Belgia – Japonia a oferit cea mai spectaculoasă răsturnare de scor în fazele eliminatorii ale unui Mondial de după 1970! Acum 48 de ani, Anglia a condus Germania de Vest cu 2-0 în sferturi, însă nemţii au trimis meciul în prelungiri şi au câştigat apoi cu un gol înscris în minutul 108. O altă partidă de referinţă e cea dintre Coreea de Nord şi Portugalia la CM 1966. Atunci, tot în sferturi, asiaticii au condus cu 3-0 în minutul 25, însă au cedat cu 5-3, după ce Eusebio a punctat de patru ori.

Întrebat despre revenirea spectaculoasă a elevilor săi, selecţionerul Belgiei, Roberto Martinez a explicat: „Asta se întâmplă la Cupa Mondială. A fost un test al caracterului şi un test al echipei. Asta îţi spune totul despre acest grup de jucători“.

CM 2018

Optimi

Franţa - Argentina 4-3

Uruguay - Portugalia 2-1

Spania – Rusia 1-1 (3-4 după loviturile de departajare)

Croaţia – Danemarca 1-1 (3-2 după loviturile de departajare)

Brazilia – Mexic 2-0

Belgia – Japonia 3-2

Suedia - Elveţia 1-0

Columbia – Anglia 1-1 (3-4 după loviturile de departajare)

Sferturi

Vineri

Uruguay – Franţa 17.00

Brazilia – Belgia 21.00

Sâmbătă

Anglia – Suedia 17.00

Rusia – Croaţia 21.00

La noi, se sparg uşile şi geamurile pe la vestiare

Faptul că japonezii sunt la ani-lumină distanţă de noi în materie de civilizaţie se vede şi în comportamentul lor după un eşec devastator, la finalul unui meci ce putea scrie istorie în fotbalul lor. Prin comparaţie, nu mai departe de luna mai, fotbalul românesc a mai asistat la un episod dezgustător. Învinşi la Iaşi în play-off, cei de la FCSB au avut un comportament grobian: au spart uşa vestiarului de nervi! De fapt, cei de la FCSB au o tradiţie în astfel de gesturi. La Giurgiu, jucătorii bucureşteni au găurit uşa de la vestiar, iar la Voluntari, Denis Alibec a dat şi el cu piciorul într-o uşa în drumul spre cabine. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite