„Phelps“ de România: Vlad Stancu, noua senzaţie din sportul românesc! La 16 ani, duce o viaţă spartană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sports Net
FOTO: Sports Net

Vlad Stancu face senzaţie în bazin la doar 16 ani: a doborât deja 25 de recorduri naţionale, cel mai vechi din 1988.

România nu prea mai contează în sporturile de echipă şi, inclusiv naţionala feminină de handbal, cam ultima care făcea performanţă la nivel înalt, e în cădere. 

Din fericire, probele individuale oferă o rază de speranţă în acest peisaj sportiv dezolant. Pentru că Simona Halep (30 de ani, 20 WTA) rămâne în elita tenisului feminin, iar David Popovici (17 ani) reprezintă marea speranţă la o medalie olimpică, la Paris 2024. Şi înotul ne mai poate furniza o surpriză frumoasă, peste doi ani, la Jocurile Olimpice. Pentru că recent încheiatele Campionate Naţionale de la Bacău ni l-au scos în prim-plan pe Vlad Stancu (16 ani), cu rezultate formidabile pentru categoria sa de vârstă. Potrivit Sports Net, sportivul legitimat la Steaua e specialist în probele de fond, 800 şi 1500 de metri, iar până acum a doborât 25 de recorduri naţionale, cel mai vechi din 1988! 

Phelps

Americanul Michael Phelps, pe când avea 15 ani

Acest bilanţ al său aminteşte de legendarul Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv olimpic, care a început să bată recordurile încă de la vârsta junioratului. Inclusiv acum, când s-a lăsat de sport, Phelps (36 de ani) deţine 11 recorduri naţionale în diferite categorii de vârstă în Statele Unite dintre care opt în probele de fond.

Bilanţ fabulos: 10 medalii de aur!

Revenind la Vlad Stancu, acesta a plecat de la Campionatele Naţionale de nataţie în bazin de 50 de metri cu... 10 medalii de aur! „Primul meu record l-am bătut la vârsta de 14 ani, la Campionatul Naţional de la Piteşti, în proba de 800 de metri. A fost o senzaţie superbă, cred că a fost unul dintre cele mai vechi recorduri din nataţia masculină, data din 1988“, a povestit puştiul de 16 ani. 

În luna iulie, Vlad Stancu îşi poate confirma potenţialul la Campionatul European de juniori, care se va desfăşura, la Otopeni. Până atunci, tânărul înotător duce un regim spartan de viaţă, specific sportivilor de performanţă, despre care însă oamenii de rând ştiu prea puţin.

„Îmi încep ziua foarte devreme, în jur de ora 5 dimineaţă, ca să ajung la 7 la antrenament. Uneori, am şi sală înaintea antrenamentului de dimineaţă. Apoi, am  masă, merg la liceu, după care merg acasă. Uneori, apuc să şi dorm. După-amiază, am al doilea antrenament“, a povestit Vlad Stancu (foto).

Stancu

Acesta a început înotul de la vârsta de 7 ani şi marele său obiectiv e participarea la JO 2024. „Părinţii m-au dus la înot din dorinţa de a face un sport care te dezvoltă frumos, iar la vârsta de 11 ani, am urcat o treaptă, spre înotul de performanţă. Vreau să ajung la Jocurile Olimpice. E o senzaţie superbă, când se aude imnul naţional în boxe, e un sentiment de iubire faţă de patrie“, a spus Vlad Stancu.

Popovici

David Popovici rămâne imbatabil în ţară

Dacă Vlad Stancu a fost revelaţia Campionatelor Naţionale, în schimb, David Popovici şi-ar reconfirmat aici statutul de înotător imbatabil pe plan intern. El a cucerit patru titluri de campion, după ce şi-a demolat concurenţa în probele de 50 m, 100 m, 200 m şi 400 de metri liber. „Sincer, mi-a fost dor de public. La Bacău, am avut două tribune pline, mi-a fost dor de galerie, mi-a fost dor de urlete, de răguşeală“, a spus David Popovici. Iar antrenorul său, Adrian Rădulescu, a explicat că elevul său va avea un program încărcat, în 2022: „Sper ca acest an să fie cel puţin la fel de bun ca 2021. David a început bine. La Bacău, a fost primul concurs la care a participat. Avem un program încărcat, cu două ediţii de Campionat European, unul de juniori unul de seniori, o ediţie de Campionat Mondial de seniori, care e primul acum, în iunie. Şi apoi vin Mondialele de juniori, la finalul lunii august“. În cei 13 ani de când a început să practice înotul, David a urcat de 62 de ori pe podium, la toate categoriile de vârstă!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite