Moment crucial în fotbal! TAS a întors decizia UEFA, iar Manchester City este reprimită în Liga Campionilor
0Manchester City a câştigat apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi va putea evolua în cupele europene în următorul sezon.
La jumătatea lunii februarie, echipa pregătită de Pep Guardiola fusese suspendată de UEFA pentru doi ani din competiţiile internaţionale intercluburi, pentru nerespectarea fair-play-ului financiar, însă TAS a întors, luni, decizia, considerând că acuzaţiile privind finanţările ascunse ca sponsorizări au fost „fie nedemonstrate, fie clasate“, anunţă AFP. Concret, Manchester City a fost acuzată că a investit mult prea mult în echipa de fotbal, fără a putea justifica acest lucru prin încasări, aşa cum cere în prezent regulamentul UEFA, ca veniturile şi cheltuielile fiecărui club să fie corelate.
Paradoxal, TAS a menţinut amenda dictată împotriva clubului, însă a redus-o totuşi substanţial, de la 30 de milioane de euro, la doar 10 milioane de euro.
O anchetă din noiembrie 2018 a cotidianului german „Der Spiegel“, care dezvăluia clar că echipa din Manchester a călcat în picioare regula fair-play-ului financiar, cu documente şi emailuri revelatoare furnizate de Football Leaks, a declanşat investigaţia UEFA împotriva „cetăţenilor“. Camera de judecată a Comisiei de control financiar a cluburilor (ICFC) a descoperit „grave încălcări“ ale regulilor în vigoare la clubul deţinut de familia regală din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Manchester City a fost, astfel, pedepsit pentru ''subevaluarea veniturilor din contractele de sponsorizare intrate în buget în perioada 2012-2016''.
Începând cu anul 2008, investiţii de peste 1,3 miliarde de euro făcute de şeicul Mansour, au transformat-o pe Manchester City într-o forţă a fotbalului european. Odată în plus însă, forurile legiuitoare ale sportului arată clemenţă marilor cluburi în ceea ce priveşte propriile măsuri luate pentru a oferi şanse cât de cât echitabile în Liga Campionilor şi Liga Europa.
Manchester City, echipă aflată în prezent pe locul 2 în Premier League, anticipa pierderi de peste 100 de milioane de euro în fiecare dintre următorii doi ani, dacă nu ar fi fost primită în Liga Campionilor.
Manchester City era recidivistă
Este o raritate ca TAS să întoarcă o astfel de decizie într-un caz uriaş al fotbalului. Mai mult decât atât, clemenţa arătată clubului Manchester City surprinde şi prin prisma faptului că nu se află la prima abatare. În 2014, „cetăţenii“ au fost vizaţi de o anchetă similară a UEFA, tot pentru nerespectarea fair-play-ului financiar.
În acea speţă, Manchester City s-a ales iniţial cu o amendă în valoare de 60 de milioane de euro, redusă ulterior la o treime, exact ca şi acum, în urma apelului câştigat la TAS. În 2014, „cetăţenii“ au fost forţaţi totuşi să aibă un număr redus de jucători pe lista oficială UEFA, de doar 21 de fotbalişti, în loc de 25.