Minciuna, politică de stat în Iran: Ce a scris presa locală despre handbalista rămasă în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bapiri

Ca orice regim dictatorial, şi cel de la Teheran recurge, fără nicio reţinere, la denaturarea adevărului, de câte ori se confruntă cu o situaţie delicată.

În Iran, continuă dezinformarea presei controlate de stat, în subiectul legat de Shaghayegh Bapiri, care a cerut azil politic în Spania, după terminarea meciurilor echipei naţionale la Mondialul de handbal feminin. 

În ultimele zile, mai multe site-uri şi ziare au scris că Spania a refuzat cererea lui Bapiri pentru azil politic! „Handbalista fugară va fi trimisă înapoi în Iran“, a scris presa locală, în încercarea de a sugera că încercările de a fugi din ţară vor fi sortite eşecului. 

Bapiri

Mai mult, în cadrul unor emisiuni, subiectul a fost dezbătut intens. Concluzia? Cariera sportivă a lui Bapiri e ca şi încheiată. Iar moderatorul din imagine (foto, sus) a sugerat că fosta jucătoare a echipei naţionale va ajunge la munca de jos, pentru că a ales să stea în Spania. 

„Aşa păţesc cam toţi cei care pleacă din Iran. Doar că, naivi fiind, nu-şi dau seama în ce rahat se bagă. De asta se şi încearcă mereu ca reporterii israelieni şi cei saudiţi să fie ţinuţi departe de echipele iraniene care participă în diverse competiţii peste hotare. Pentru că aceşti aşa-zişi ziarişti sunt, de fapt, nişte agenţi sub acoperire. Care încearcă să ne păcălească sportivii. Care sunt nişte tineri şi, în această etapă a vieţii lor, n-au înţelepciunea necesară de a realiza când sunt păcăliţi“, a spus moderatorul emisiunii.

Dacă campania de dezinformare a presei iraniene e în plină derulare, în schimb, jurnalistul iranian, Mehdi Rostampour, stabilit în Copenhaga, a făcut lumină în cazul lui Bapiri: „Nici vorbă să fie trimisă înapoi în Iran de guvernul spaniol. Abia în februarie se va analiza dosarul ei. Inclusiv dacă cererea ei de azil va fi refuzată, oricum, urmează un apel, o nouă analiză şi toată procedura va dura câteva luni“.

60 de sportivi iranieni apar pe o listă a celor care au cerut azil politic, în ultimii ani.  

CITEŞTE ŞI:

Iranul şochează: Ce riscă un fost fotbalist legendar după ce a îmbrăcat un tricou cu steagul Israelului FOTO

Calvarul iraniencelor, povestit de o handbalistă: „Soţul are dreptul să te bată o dată pe an“ VIDEO

„Te băgam într-un sac şi dispari de tot!“: Cum arată coşmarul unui sportiv care cere azil politic

Iranul o calcă în picioare pe handbalista rămasă în Spania: „Nerecunoscătoareo! Puţină decenţă“

Cenzura iraniană: Cum a relatat presa controlată de stat fuga handbalistei echipei naţionale

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite