Hagi, arătat cu degetul în presa germană: Ce făcea la echipa naţională în anii '90

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu o dată s-a povestit că în lot se formase o gaşcă, cu Hagi şi Popescu în frunte, iar cine nu era în graţiile liderilor nu mai era chemat la lot.
Nu o dată s-a povestit că în lot se formase o gaşcă, cu Hagi şi Popescu în frunte, iar cine nu era în graţiile liderilor nu mai era chemat la lot.

Considerat, pe bună dreptate, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi are şi unele episoade întunecate care, de-a lungul anilor, au fost ascunse de presa din România.

Într-o carieră cu adevărat glorioasă, Gheorghe Hagi (56 de ani) a adunat 124 de selecţii şi 35 de goluri la echipa naţională, în perioada 1983-2000.

Dincolo de cifrele menţionate mai sus, prestaţiile sale de pe teren au fost cu adevărat stelare, motiv pentru care Hagi a fost poreclit „Regele“ fotbalului românesc. Cu el în echipă, România s-a calificat la şase turnee finale, ceea ce acum pare a fi un vis interzis: Euro 1984, CM 1990, CM 1994, Euro 1996, CM 1998, Euro 2000.

În ciuda acestui bilanţ fabulos, nu toate au fost bune şi frumoase la naţională pe vremea Generaţiei de Aur. Nu o dată s-a povestit că în lot se formase o gaşcă, cu Hagi şi Popescu în frunte, iar cine nu era în graţiile liderilor nu mai era chemat la lot. De-a lungul anilor, s-a speculat că Gică Craioveanu a pierdut naţionala din acest motiv, iar ulterior şi Florin Răducioiu ar fi fost trecut pe linie moarte. 

Raducanu

Acum, înaintea meciului Germania - România din această seară de la Hamburg (ora 21.45, Pro TV), Marcel Răducanu (foto), fost mare fotbalist român, a vorbit cu presa din Germania, ţară în care s-a stabilit de ani buni. Răducanu, un fotbalist de profil ofensiv emblematic pentru Dortmund, club la care a jucat între 1982 şi 1988, a adunat foarte puţine selecţii pentru naţionala României: 21.

O explicaţie clară pentru această situaţie ţine de faptul că, la un moment dat, în 1981 mai precis, Răducanu a refuzat să se mai întoarcă în ţară. Bineînţeles, fiind considerat un dezertor, nici n-a mai fost chemat la naţională, în anii comunismului. Problema e că nici după Revoluţia din 1989, Răducanu n-a mai fost luat în calcul, la prima reprezentativă. Asta în ciuda faptului că, după plecarea de la Dortmund în 1988, a ajuns la FC Zurich (Elveţia), unde a jucat până la finalul carierei sale, în 1990.

Acum, în dialog cu Augsburger Allgemeine Zeitung, Răducanu (66 de ani) a povestit că n-a prins Mondialul din 1990 cu naţionala României din cauza lui Hagi! Declaraţiile lui Răducanu au fost preluate de gsp.ro şi arată influenţa pe care o avea „Regele“ la prima reprezentativă.

Ce a povestit Marcel Răducanu?

*Înaintea Mondialului din 1990, selecţionerul de atunci, Emerich Ienei, m-a invitat în minicantonamentul naţionalei de la Munchen. Dar când am ajuns acolo, mi-a spus că nu poate să mă ia la turneul final, fiindcă Hagi şi alţi jucători au fost împotrivă, pe motiv că nu jucasem în preliminarii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite