FOTO Apucături de Europa de Est: Ce a făcut Şahtior cu statuia lui Mircea Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estul Europei are nişte apucături specifice zonei, pe care nu le vezi în Occident! Iar ceea ce se întâmplă acum cu Mircea Lucescu, în Ucraina, dovedeşte acest lucru.

Un antrenor de legendă pentru Şahtior Doneţk, formaţie pe care a pregătit-o, între 2004 şi 2016, românul a semnat de curând cu Dinamo Kiev. Din start, mutarea a născut o situaţie controversată, fanii celor de la Dinamo, revoltaţi, lansând o serie de ameninţări macabre, la adresa românului. Până la urmă, momentul a fost depăşit, cu greu, la intervenţia fraţilor Surkis, patronii echipei. Iar asta doar după ce, la un moment dat, Lucescu a ameninţat cu demisia.

Instalarea românului la Dinamo Kiev a stârnit însă un episod incredibil şi la Şahtior Doneţk, despre care a scris „Gazeta Sporturilor“, citând presa ucraineană. Concret, la data de 29 iulie 2015, când Mircea Lucescu împlinea 70 de ani, Şahtior anunţa că antrenorul va avea o statuie, în faţa stadionului „Donbass Arena“. Patronul Rinat Ahmetov îi pregătise o surpriză acum, la aniversarea de 75 de ani a tehnicianului: monumentul era gata. Numai că, după ce „Il Luce“ a semnat cu Dinamo Kiev, Ahmetov n-a mai anunţat cadoul. Statuia, care îl reprezenta pe Lucescu aşezat pe bancă, a rămas acoperită cu o prelată, ascunsă de ochii suporterilor!

Statuie

Statuia lui Mircea Lucescu, ascunsă cu o prelată. FOTO: gsp.ro

Oficial, Ahmetov a lăudat mutarea

Revenind la numirea lui Lucescu la Dinamo Kiev, unul dintre patronii echipei, Igor Surkis, a explicat pentru televiziunea 112 din Ucraina, că a discutat despre această alegere chiar cu Rinat Ahmetov, finanţatorul celor de la Şahtior.

„Am vorbit cu Rinat despre numirea lui Lucescu şi mi-a spus cele mai importante cuvinte: «E un profesionist. Faptul că el e acum antrenorul lui Dinamo e cea mai bună motivaţie pentru echipa mea». Mi-a mai zis că «a fost decizia ta, e clubul tău, ai acest drept. Dacă învingi, vei fi aplaudat, dacă nu, vei fi criticat»“, a povestit Igor Surkis.

1,2 milioane de euro e salariul stagional, pe care îl va primi Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, formaţie cu care a semnat pentru doi ani.  

Fanii lui Dinamo îl ameninţă în continuare

Lucescu a ales să onoreze înţelegerea cu Dinamo Kiev, însă suporterii promit că îi vor face viaţa un calvar. „Fanii sunt împotriva numirii unui antrenor care a turnat multă mizerie pe clubul de fotbal Dinamo Kiev şi pe Ucraina şi care, de-a lungul carierei sale, a fost fără scrupule, alunecos şi nu şi-a ţinut cuvântul. Nu înţelegem de ce el, la 75 de ani, are nevoie de acest stres. O să fie o tensiune constantă, la toate jocurile. Pentru fiecare eşec, va fi criticat. Nu va putea antrena în linişte. Iar această presiune afectează întreaga echipă“, a declarat Alexei „Dexter“, liderul unui grup ultras de suporteri ai echipei Dinamo Kiev.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite