Djokovici, batjocorit: Vaccinarea naşte o situaţie criticată de OMS şi de oamenii de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novak Djokovici, scos din circuit, periodic, deşi e un om perfect sănătos
Novak Djokovici, scos din circuit, periodic, deşi e un om perfect sănătos

Novak Djokovici e cel mai nedreptăţit sportiv din 2022! Ca şi cum povestea şocantă a excluderii sale de la Australian Open, la începutul anului, nu era de ajuns, acum sârbul e lovit şi de alte două situaţii care vor rămâne în istoria neagră a tenisului.

Prima e şi cea în care Nole e, pur şi simplu, victima colaterală a unei decizii asupra căreia n-a avut niciun control. Vorbim despre tăierea punctelor aferente Wimbledon-ului, după ce organizatorii au refuzat înscrierea sportivilor din Rusia şi Belarus. Drept urmare, în ciuda faptului că şi-a apărat titlul la All-England Club, câştigând finala de duminică în faţa lui Nick Kyrgios, Djokovici şi-a continuat căderea liberă în clasament!

Concret, sârbul a ajuns de pe 4 pe 7, pierzând cele 2.000 de puncte acumulate la Wimbledon 2021, care n-au mai fost înlocuite de alte 2.000 de puncte pentru victoria de la Wimbledon 2022. Iar la ce se vede în orizont, Novak va fi pe „tobogan“ până la finalul sezonului!

America e pe val, cu vaccin cu tot!

Pentru toţi participanţii de la Wimbledon, care au atins fazele superioare ale competiţiei, urmează o pauză de câteva săptămâni. Şi apoi trecerea pe hard, pentru ultima parte a stagiunii în care punctul culminant va fi US Open 2022 (29 august – 11 septembrie).

Pentru Djokovici însă, foarte probabil, va urma o pauză mult mai lungă, comparativ cu cea pe care o vor avea rivalii săi. Iar asta pentru că, la cum stau lucrurile în acest moment, sârbul de 35 de ani va rata toate turneele din America, inclusiv US Open 2022. Explicaţia e simplă: Statele Unite cer, în continuare, ca cetăţenii străini să furnizeze dovada vaccinării, în momentul intrării în ţară. Regula nu se mai aplică în cazul celor care deţin paşaport american. Sunt şanse aproape nule să fie decisă vreo schimbare, în acest sens, în condiţiile în care SUA traversează un noul val pandemic, deşi, potrivit cifrelor oficiale, 67,5% din populaţie a fost vaccinată cu schemă completă.

Alexandru Rafila - final stare de alertă - 8 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Vaccinul actual nu mai e eficient“

Aşadar, urmează încă un fiasco născut pe tema vaccinării. Ceea ce e cu adevărat şocant, având în vedere că argumentul principal din spatele acestei campanii era că riscurile îmbolnăvirii scad drastic, în cazul unui individ care şi-a primit dozele. Drept urmare, lanţul de transmisie a virsului era puternic slăbit. Asta în 2021, când erau în circulaţie vechile tulpini. Acum, când suntem în a doua jumătate a anului 2022, vaccinurile disponibile pentru COVID-19 şi-au pierdut eficienţa, în ceea ce priveşte oprirea transmisiei. Această realitate incontestabilă, demonstrată de faptul că în Europa şi SUA sunt milioane de cazuri depistate – probabil, la fel de multe nedepistate! – a fost recunoscută şi de ministrul Sănătăţii din România, Alexandru Rafila (foto).

„Este clar că vaccinul care a fost, într-adevăr, în primul an de utilizare, eficient, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente ale vaccinării. Asta nu înseamnă că, în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea. Oprirea transmiterii este principalul scop al unei campanii de vaccinare şi se referă la toate tipurile de vaccin. Secundar, sigur, forme mai uşoare şi aşa mai departe, dar scopul principal e să oprim o epidemie, o pandemie. Acum nu se întâmplă şi vede toată lumea lucrul ăsta, evident. Vaccinul actual e acelaşi, virusul este altul“, a spus Alexandru Rafila, în weekend, în cadrul emisiunii „Insider Politic“, la Prima TV.

Mai mult, experţii americani, citaţi de „Washington Post“, tocmai au anunţat că nici măcar o variantă actualizată a vaccinului, dacă va apărea, nu va opri transmisia: „Mă tem că, până când vom avea un vaccin pentru varianta BA.5, vom avea BA.6 sau BA.7. Acest virus continuă să ne păcălească“.

Ryan

Până şi OMS dezaprobă constrângerea

Aşadar, în acest moment, nu mai e clar de ce Novak Djokovici, nevaccinat, dar trecut de două ori prin boală, trebuie să se vaccineze pentru a putea călători în Statele Unite. Iar situaţia actuală devine cu atât mai absurdă, cu cât până şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezaprobat vaccinarea obligatorie. Nu acum, ci încă de la începutul anului, când această anomalie era aplaudată la scenă deschisă!

„Vaccniarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă, în viziunea OMS. Principiul de bază e că cea mai bună soluţie de a vaccina oamenii e să-i informezi, să-i educi şi să adresezi grijile lor. Noi mereu am spus că vaccinarea obligatorie trebuie să fie valabilă pentru o perioadă limitată de timp. Autorităţile trebuie să le explice oamenilor de ce se iau anumite decizii, continuând demersurile de a convinge oamenii că vaccinarea e benefică. O asemenea abordare e mai utilă decât impunerea vaccinării“, a spus doctorul Mike Ryan (foto), oficial în cadrul OMS.

CITEŞTE ŞI:

Vaccinarea obligatorie naşte situaţii revoltătoare: „E ridicol ce facem!“

Nu sunt vaccinat şi nu intenţionez să mă vaccinez, aşa că singura veste bună pe care o pot primi e ca ei (n.r. – americanii) să renunţe la certificatul verde, ca să pot intra în SUA. Sau o scutire, dar, realist vorbind, nu cred că aşa ceva e posibil. Novak Djokovici după finala de la Wimbledon   
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite