Dăm foc la banul public: Ce salarii lunare au în România handbalistele străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Martin (Spania), legitimată la CSM Bucureşti, se pregăteşte să joace în semifinalele Mondialului.
Carmen Martin (Spania), legitimată la CSM Bucureşti, se pregăteşte să joace în semifinalele Mondialului.

România e ţara paradoxurilor: când aveam fotbal, n-aveam stadioane de fotbal. Pe care acum le ridicăm, dând milioane de euro. Iar la handbal, am ajuns să le „îngropăm“ în bani pe jucătoarele altor naţionale. Care le marginalizează pe românce la echipele din Liga Florilor, contribuind la declinul naţionalei feminine.

România a încheiat socotelile cu Mondialul găzduit din Spania, terminând pe un dezamăgitor loc 13. 

E cea mai slabă clasare a naţionalei la un Mondial din 2011 încoace. Şi acum 11 ani, tot fără Neagu (era accidentată), România a terminat pe 13. Ce-i drept, atunci erau 24 de participante la turneul final, pe când acum, în Spania, numărul a fost mărit la 32. Ceea ce ne-a ajutat pentru că, fără Iran, Kazahstan sau Puerto Rico, echipe învinse de tricolore în Spania, naţionala ar fi avut zero victorii.

Dacă declinul naţionalei feminine de handbal e evident - la băieţi, oricum, nu contăm de ani buni! - şi doar şefii federaţiei consideră un loc 13 drept un succes, în schimb, acest Mondial a scos în evidenţă o situaţie paradoxală: avem un campionat intern stelar! Iată ce spun cifrele:

*Liga Florilor a avut 27 de handbaliste la acest turneu final, răspândite în 12 echipe naţionale, în afară de cea pregătită de Adrian Vasile. Nicio altă întrecere internă nu se poate lăuda cu un asemenea bilanţ!

*Dunărea Brăila a avut şase handbaliste în lotul Braziliei, dar niciuna în lotul României.

*Spania se pregăteşte de semifinalele Mondialului cu şase handbaliste legitimate în Liga Florilor: Carmen Martin (CSM Bucureşti), Alicia Fernandez (Râmnicu Vâlcea), Almudena Rodríguez (Gloria Bistriţa), Ainhoa Hernández (Rapid), Alexandrina Cabral (Gloria Bistriţa) şi Mireya González (Râmnicu Vâlcea).

Banii de la Primărie, fără număr!

Cum e posibil însă ca România să aibă o naţională feminină tot mai slabă, dar un campionat intern plin de vedete internaţionale? Explicaţia e simplă: Liga Florilor are o grămadă de echipe finanţate de primării din bani publici. Drept urmare, în campionatul intern s-a format un paradis pentru handbalistele străine. 

Potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul“, 22 din cele 27 de străine care au jucat la acest Mondial câştigă, lunar, de la 7.000 de euro în sus în România! Iar unele dintre ele au venituri lunare de chiar 12.000 de euro. Şi nu doar jucătoarele care au fost la CM 2021 primesc nişte salarii uriaşe. De pildă, la Dunărea Brăila, braziliencele Pessoa (foto) şi Rodrigues-Belo, care nici n-au fost în lotul naţionalei lor la CM 2021, câştigă, lunar, 9.000 de euro!

Pessoa

Nici fotbaliştii nu câştigă atât

Vorbim despre nişte sume şocante, din două motive. În primul rând, pentru că sunt achitate din bani publici şi nu de vreun sponsor. Iar în al doilea rând, asemenea salarii nu prea mai există nici măcar în Liga I de fotbal. Acolo, cu excepţia unor formaţii precum FCSB, CFR Cluj sau CS U Craiova, care, într-adevăr, plătesc foarte bine, la restul cluburilor de prima ligă salariile sunt mici şi nu prea depăşesc 5.000 de euro pe lună. Iar asta în cazul vedetelor lotului!

Româncele sunt de umplutură

Revenind la handbalul feminin, o consecinţă directă a invaziei jucătoarelor străine în Liga Florilor e că româncele fie n-au loc în loturile echipelor importante, fie sunt de umplutură şi prind foarte puţine minute pe teren.

O singură statistică spune totul: fruntaşele din Liga Florilor, adică echipele de pe primele cinci locuri, au avut doar patru jucătoare în lotul de 26 al României care a fost la Mondialul din Spania! Iată situaţia:

*Rapid = Diana Ciucă, Alexandra Badea

*CSM Bucureşti = Alexandra Dindiligan

*Dunărea Brăila = 0 jucătoare

*Râmnicu Vâlcea = Daciana Hosu

*Măgura Cisnădie = 0 jucătoare

Cu precizarea că, dintre cele două rapidiste, Alexandra Badea nici n-a prins lotul deplasat, iniţial, în Spania. Ea a fost chemată de urgenţă acolo, doar după ce s-a „rupt“ Oana Borş (Minaur Baia Mare), în primul meci, cel cu Iranul.

Lotul primelor cinci clasate din Liga Florilor

Club   Jucătoare străine Românce

1. Rapid 5 15

2. CSM Bucureşti 13 7

3. Dunărea Brăila 12 6

4. Rm. Vâlcea 9 9

5. Măgura Cisnădie 6 11

Plătim nonperformanţa

Dacă naţionala are de suferit din cauza invaziei de jucătoare străine, drama e că rezultatele lipsesc şi la nivel de cluburi! Exemplul cel mai bun e situaţia de la CSM Bucureşti. Aici, se dau cele mai mari salarii din Liga Florilor, în speranţa câştigării Ligii Campionilor. De când a început însă această finanţare incredibilă din bani publici, „tigroaicele“ au câştigat Liga o singură dată, acum cinci ani! Prin comparaţie, Gyor Audi, cu sponsor puternic în spate, a luat Liga Campionilor de trei ori la rând, în 2017, 2018 şi 2019.

Spania

Jucătoarele Spaniei speră să câştige Mondialul pe teren propriu, după ce, la ediţia precedentă, în 2019, în Japonia, au fost învinse în finală.

CM 2021, fazele eliminatorii

Sferturi

*Danemarca - Brazilia 30-25

*Spania - Germania 26-21

*Norvegia - Rusia 34-28

*Franţa - Suedia 31-26

Semifinale, mâine

*Spania - Norvegia

*Danemarca - Franţa

Sfertfinalistele Mondialului

Naţională Jucătoare în România

Brazilia 7

Spania 6

Norvegia 2

Germania 1

*Franţa, Suedia, Danemarca şi Rusia au loturi fără handbaliste legitimate în România.

**Dintre naţionalele eliminate înainte de sferturi, opt au, de asemenea, jucătoare în România: Serbia (3), Slovenia (2), Olanda (1), Angola (1), Tunisia (1), Japonia (1), Croaţia (1), Muntenegru (1).

România, la Mondialul din Spania

Prima fază a grupelor

*39-11 cu Iran

*38-17 cu Kazahstan

*22-33 cu Norvegia

Grupa Principală II

*30-31 cu Olanda

*43-20 cu Puerto Rico

*30-34 cu Suedia

Bilanţ: 6 meciuri, 3 victorii, 3 înfrângeri

    

Laslo

Cristina Laslo, cea mai bună marcatoare a României, la Mondialul din 2021

Lotul României la Mondialul din Spania

*Portari: Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (Vâlcea), Yuliya Dumanska (Podravka Koprivnica / Croaţia);

*Extreme stânga: Ana Maria Tănasie (Baia Mare), Nicoleta Dincă (Bistriţa), Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti)

*Interi stânga: Anca Polocoşer (Baia Mare), Bianca Bazaliu (Podravka Koprivnica / Croaţia), Bianca Harabagiu (Gloria Buzău)

*Centri: Cristina Laslo (Baia Mare), Andreea Rotaru (Gloria Buzău), Mădălina Zamfirescu (Gloria Buzău)

*Pivoţi: Crina Pintea (Gyor / Ungaria), Lorena Ostase (SCM Slatina), Alexandra Subţirică Iovănescu (Gloria Buzău)

*Inter dreapta: Alina Ilie (Gloria Buzău)

*Extreme dreapta: Oana Borş (Baia Mare), Laura Moisă (Gloria Bistriţa)

*A fost chemată Alexandra Badea (Rapid) din ţară, după accidentarea suferită de Oana Borş, în primul meci.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite