Cum a renăscut Rapid: Povestea proiectului care readuce „farmecul vieţii“ în fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Niculae (preşedinte) şi Victor Angelescu (finanţator) au contribuit la promovarea Rapidului
Daniel Niculae (preşedinte) şi Victor Angelescu (finanţator) au contribuit la promovarea Rapidului

Formaţia giuleşteană va evolua în următorul sezon al Ligii I, după ce a dispărut de pe prima scenă fotbalistică a ţării în 2015, iar un an mai târziu a intrat în faliment. „Adevărul“ prezintă traseul clubului care s-a finalizat cu promovarea de luni seară.

Rămasă fără multe echipe de tradiţie, în ultimii ani, Liga I s-a ales dintr-un foc cu două grupări-fanion pentru stagiunea 2021-2022! Vorbim despre Craiova lui Mititelu şi Rapid. 

Dacă oltenii rezolvaseră ecuaţia promovării, încă de săptămâna trecută, giuleştenii au dat drumul la fiesta, după ce Mioveni, principala lor contracandidată, s-a împiedicat, luni seară, remizând cu ASU Poli Timişoara, în deplasare, scor 2-2. Astfel, la şase ani după retrogradarea din Liga I şi la cinci după falimentul pronunţat de instanţă, Rapid revine în elita fotbalului românesc. „Adevărul“ prezintă cele mai importante repere din viaţa acestui club, începând cu 2015.

Retrogradare cu 3.000 de oameni în tribune

*La 27 mai 2015, Rapid juca ultima partidă în Liga I, cu Cristiano Bergodi pe bancă: 0-3, acasă, cu Pandurii. Au fost 3.000 de oameni în tribune. Pentru giuleşteni au evoluat atunci:

Buchta - Săpunaru, Sapina, Cmovs, J. Oriol - Gecov (Josl 71), Garai - E. Oriol, Rui Miguel (Coimbra 79), Kikas (Cerlincă 46) - D. Niculae.

Stagiunea 2014-2015 a fost ultima desfăşurată fără play-off şi play-out. Au picat ultimele şase clasate, iar Rapid a luat drumul ligii secunde, terminând pe 16 din 18, cu 33 de puncte strânse în 34 de etape. A fost un campionat haotic pentru Rapid, în care echipa a fost pregătită, pe rând, de Viorel Moldovan, Ionel Ganea, Marian Rada, Cristi Pustai şi Cristiano Bergodi.

*Sezonul 2015-2016 a fost petrecut în „B“ de Rapid. Care a promovat pe linie sportivă, însă fiind într-o situaţie catastrofală din punct de vedere financiar, n-a putut juca în Liga I. Mai mult, în iunie 2016, Rapid a intrat în faliment!

*În sezonul 2017-2018, la iniţiativa Primăriei Sectorului 1, s-a înfiinţat asociaţia sportivă Academia Rapid, care s-a înscris in Liga a IV-a bucureşteană. Condusă de foşti jucători ai Rapidului, precum: Daniel Niculae (preşedinte), Daniel Pancu (director tehnic), Nae Stanciu (manager) şi Constantin Schumacher (antrenor), Academia Rapid a fost înscrisă în liga a IV-a pe locul echipei Mişcarea CFR. Mai întâi însă, a existat o problemă legată de identitatea clubului, deoarece atât Academica Rapid, cât şi AFC Rapid, ambele aflate în al patrulea eşalon, au susţinut că sunt continuatoarele fostei echipe. La finalul sezonului 2017-2018, Academica Rapid a câştigat barajul de promovare, după 2-0 cu Steaua, şi a urcat în al treilea eşalon fotbalistic al ţării.

*În iulie 2018, Academia Rapid a obţinut dreptul să se numească FC Rapid, după ce a achiziţionat la o licitaţie brandul clubului desfiinţat, marca şi culorile, contra sumei de 406.800 de euro. Academica Rapid a devenit astfel succesoarea de drept a FC Rapid Bucureşti, fondat în 1923. 

*La capătul sezonului 2018-2019, Rapid a obţinut încă o promovare, de această dată, în liga secundă.

*Stagiunea 2019-2020 a adus prima mare dezamăgire pentru suporteri, după renaşterea echipei. Intrată într-un play-off creat de federaţie după pandemie, din dorinţa de a scurta sezonul întrerupt, Rapid a ratat promovarea în Liga I. În ultima rundă din play-off, giuleştenii aveau nevoie de o victorie cu Turris, pentru a putea spera la promovare. Au făcut însă doar egal, 1-1, cu un gol marcat de Jorza la ultima fază. Această reuşită n-a ajutat cu nimic Rapidul, însă i-a încurcat pe cei de la Turris, care au ratat prezenţa în Liga I.

*Sezonul 2020-2021 a fost al doilea succesiv petrecut de giuleşteni în „B“. La un moment dat, promovarea părea a fi compromisă, din cauza rezultatelor slabe, însă Rapid a reuşit, totuşi, să prindă locul 4, de play-off, la capătul sezonului regulat. Luni seară, promovarea s-a şi obţinut matematic. De aceea, giuleştenii au dat drumul la fiesta, înaintea partidei cu Craiova, pierdută cu 1-3, în condiţiile în care rezultatul n-a mai contat.

Vedetele lotului actual

Rapid are câteva nume importante în actuala echipă. Vorbim despre Adrian Bălan, fost golgheter al Voluntariului, Raul Costin, cu mai multe sezoane în Liga I, plus Ionuţ Voicu şi portarul Virgil Drăghia, care au îmbrăcat tricoul vişiniu şi în Liga I. 

Liga a II-a, play-off, etapa a IX-a, penultima

1. U Craiova 1948 9 5 3 1 13-7 53

2. Rapid 9 5 1 3 14-10 49

3. Mioveni 9 2 6 1 17-11 45

4. Călăraşi 9 2 3 4 10-18 43

5. Csikszereda 9 2 3 4 7-9 41

6. ASU Poli 9 2 2 5 7-13 40

*Primele două clasate promovează direct în Liga I. Locurile 3 şi 4 vor juca baraje de promovare cu formaţiile care vor termina pe 13 şi 14, în play-out-ul Ligii I. Învingătoarele vor evolua în următorul sezon al primului eşalon.

Ultima etapă (22 mai): Csikszereda - ASU Poli, Mioveni - Rapid, Craiova - Călăraşi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite