CTP, analiză tăioasă a cazului de la hochei: Cum a calificat scandalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu a oferit un punct de vedere pertinent
Cristian Tudor Popescu a oferit un punct de vedere pertinent

Cristian Tudor Popescu a fost acuzat, nu o dată, că îşi permite să vorbească despre orice în presă, lăsând impresia că se pricepe la toate. Acum însă, în scandalul momentului în România, reputatul comentator a oferit un punct de vedere scurt şi la obiect.

Cazul hocheiştilor de la echipa naţională s-a „rostoglit“ în presa din România şi, din păcate, detalii importante au fost relatate fie incorect, fie ignorate complet.

După cum Adevărul a scris aici, povestea a apărut cu unele exagerări şi, inclusiv acum, sunt oameni care au impresia că hocheiştii români au cântat imnul Ţinutului Secuiesc înainte de meciul cu Ungaria, în locul imnului naţional. 

De fapt, lucrurile au stat cu totul altfel. La finalul meciurilor de hochei, se cântă imnul echipei învingătoare. Cum Ungaria a învins România la Mondiale, scor 4-2, după meci s-a cântat imnul Ţinutului Secuiesc, în locul imnului Ungariei. Iar la acest moment au participat şi mai mulţi jucători români, care au rămas pe gheaţă.

Cert e că, inclusiv acum, sunt multe necunoscute în această poveste. De pildă, nu se ştie cu certitudine, dacă hocheiştii români au şi cântat imnul Ţinutului Secuiesc sau dacă, pur şi simplu, au rămas pe gheaţă, în semn de respect. 

Oricum, aceste detalii n-au contat pentru politicienii români care au „confiscat“ acest subiect în goana lor după imagine. Exact acest aspect a fost remarcat şi de Cristian Tudor Popescu într-un editorial scris pentru Gazeta Sporturilor. 

CTP a catalogat scandalul hocheiştilor drept „ţipete de partid“, dar a fost de părere că şi sportivii trebuie să fie pedepsiţi.

Ce a scris Cristian Tudor Popescu?

*Nu cred că e cazul ca incidentul de la finalul meciului de hochei Ungaria-România să fie considerat „incalificabil”, „infamie”, „trădare” şi altele asemenea. Dar cred că hocheiştii români de etnie maghiară care l-au produs ar putea fi sancţionaţi cu suspendarea din naţională.

*România a pierdut în faţa Ungariei, 2-4, cum a pierdut, de altfel, toate meciurile de la Campionatul Mondial. Imnul României nu putea fi intonat, pentru că regulamentul prevede asta doar pentru echipa învingătoare. Unii au cântat imnul Ţinutului Secuiesc. Dar de cântat, se cântă la victorie!... Cum să faci cor în limba maghiară, adică a adversarilor, după ce ai pierdut meciul, în loc să te duci în tăcere la vestiar?

*Atunci, nu pot să nu mă întreb: cât de cinstită a fost prestaţia respectivilor jucători?

*Înainte de orice inflamări pe considerente patriotice, ceea ce trebuie discutat, la Federaţia de Hochei, şi nu între PSD şi UDMR, ca să nu mai vorbim de AUR, este în ce măsură „cântăreţii” au apărat corect şansele echipei României. Restul sunt ţipete de partid.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite