Meciul de hochei Ungaria-România agită spiritele în Coaliţie. Miniştrii UDMR, în centrul scandalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna, Novak Eduard şi Sorin Grindeanu FOTO Arhiva Personala / Facebook
Tanczos Barna, Novak Eduard şi Sorin Grindeanu FOTO Arhiva Personala / Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, e în centrul unui scandal după prezenţa la un meci de hochei, în mijlocul galeriei Ungariei, unde naţionalei României i-a fost cântat imnul Ţinutului Secuiesc. PSD şi PNL l-au criticat la unison pe demnitarul UDMR.

Diferenţele de viziune pe proiecte legislative şi ciondănelile de la nivel local sunt deja constante ale fiecărei coaliţii de guvernare, mai ales când în formula executivă sunt mai multe. Însă situaţia din Coaliţia PSD-PNL-UDMR a ajuns una tensionată după ce ministrul Tanczos Barna a mers la un meci de hochei al naţionalei României, care juca împotriva Ungariei, dar a stat într-o zonă în care erau mai ales suporterii maghiari.

„Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susţin jucătorii din Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Braşov, care au făcut tot posibilul ca să ţină naţionala României în Divizia I, grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna şi Braşov care ar fi vrut să asiste la o performanţă istorică. Din păcate, nu a fost să fie. Pe mulţi dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Ştiu că şi-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică. În legătură cu informaţiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câţiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcaţi în tricoul echipei naţionale”, a explicat Tanczos.

Critici la nivel de Guvern

Ca lucrurile să fie şi mai complicate, la Ljubljana a fost cântat şi imnul Ţinutului Secuiesc de etnicii maghiari din echipa naţională, doar trei jucători români refuzând acest lucru. Aceste două aspecte ale meciului au dus la inflamarea spiritelor în Coaliţie. Primul care a reacţionat a fost Sorin Grindeanu, vicepremier şi prim-vicepreşedinte PSD, care a cerut Federaţiei Române de Hochei şi Ministerului Sportului să aplice cele mai dure sancţiuni după cântarea imnului Ţinutului Secuiesc, alături de rivalii lor maghiari, înaintea unui meci. „Nu pot însă să înţeleg şi să tolerez gestul infam al hocheiştilor din naţionala României care au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc”, a scris ministrul Transporturilor pe Facebook, afirmând că „este un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România, faţă de români şi faţă de tricolor. Şi sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite”.

UDMR încearcă să calmeze spiritele

Replica i-a fost dată de Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, care a minimizat întreaga situaţie: „Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacţii şi sancţiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federaţiei Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ţinutului Secuiesc. Jucătorii nu pot fi traşi la răspundere nici de federaţie, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunităţii majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”. Mai mult, Csoma e de părere că are loc o „amplificare a sentimentelor anti-maghiare”, ceea ce denotă o lipsă de toleranţă.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, care a pasat responsabilitatea comunicării pe subiect către Grindeanu, cu care a fost de acord, a precizat că toată problematica va fi discutată în sânul Coaliţiei. „Cred că sunt exagerări care nu mai trebuie să fie pe teritoriul român după 30 de ani de democraţie. (...) România şi Europa au intrat în altă etapă. Astfel de manifestări sunt de netolerat. Sunt ferm convins că va fi o discuţie (n.r. - în Coaliţie). Trebuie să existe respect. Noi am arătat UDMR-ului şi altor minorităţi”.

PNL cere demisia

Liberalii au fost mai rezervaţi pe subiect, cu excepţia lui Adrian Cozma, vicepreşedinte al formaţiunii şi lider judeţean al PNL Satu Mare, judeţ în care e puternic reprezentată şi minoritatea maghiară. Cozma i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să-l demită de urgenţă pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru sfidarea faţă de simbolurilor româneşti. Liderul PNL a catalogat gestul ministrului drept unul „incalificabil”, afirmând că trebuie luate imediat măsuri ferme. „România a fost umilită şi de jucătorii care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc, şi de ministrul Tanczos Barna, care s-a pus la peluza galeriei Ungariei, şi a girat acest comportament nedemn şi care nu e o întâmplare”, a afirmat liderul PNL. De altfel, Cozma a amintit faptul că Tanczos Barna a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era preşedinte al Federaţiei de Hochei.

Premierul României nu a comentat situaţia până la momentul închiderii ediţiei.

Federaţia spune că hocheiştii „au stat drepţi“ în faţa ungurilor

Deşi, între timp, s-a aflat că jucătorii români de etnie maghiară au cântat imnul Ţinutului Secuiesc după partida cu Ungaria, nu înainte, în loc de imnul naţional, se pare că ei au „călcat pe bec“ şi înaintea meciului pierdut cu 2-4. „La început, galeria maghiară a cântat imnul, iar o foarte mare parte din jucătorii noştri au stat drepţi în faţa galeriei maghiare. Nu ştiu să vă spun dacă au cântat împreună cu ei, pentru că nu am fost acolo, dar am fotografiile şi se vede foarte clar că stăteau în faţa galeriei care cântă imnul. Acum, vom vedea care e punctul de vedere al celor care au fost acolo“, a spus, pentru Agerpres, Alexandru Hălăucă, şeful Federaţiei Române de Hochei. Acesta a explicat ce urmează în această poveste din punct de vedere al FRH: „Vom face de urgenţă un Birou Federal, joi probabil, şi o să analizăm toate filmările, fotografiile. Vom cere şi un punct de vedere din partea ministrului Sportului (n.r. - Eduard Novak), să vedem conform legii ce măsuri se pot lua. Acum, nu pot să vă spun, în momentul ăsta, ce riscă jucătorii“.

La rândul său, ministrul Sportului, Novak Eduard, susţine că era normal să fie cântat un singur imn, adică al câştigătorului, aşa fiind la hochei, iar gestul nu a fost unul de sfidare: „Acest cântec nu este împotriva României sau a comunităţii majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorităţii maghiare din care ei fac parte. Acest scandal nu este despre imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite