Când solidaritatea ar putea învinge. Exemplul oferit de 19 sportivi, care au început să ajute sistemul medical spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Peláez, arbitru şi asistentă materanlă FOTO as.com
Elena Peláez, arbitru şi asistentă materanlă FOTO as.com

Un grup numeros de sportivi din Spania, care întâmplător aveau o pregătire prealabilă în medicină, s-au alăturat luptei împotriva coronavirusului, fiecare cum ştie mai bine.

Poveştile celor 19 Oameni, cu „O” mare, au fost relatate de cotidianul spaniol „AS”. De la jucători de fotbal, handbal, tenis sau rugby, până la arbitri, sunt persoane care au intrat în prima linie, pentru a duce Spania cu un pas mai aproape de victoria în faţa coronavirusului.

Cine sunt cei 19 curajoşi

Adrián Cotanda este un jucător de rugby, în vârstă de 28 de ani, forţat să rămână în locuinţa sa, de săptămâna trecută, dat fiind faptul că a fost confirmat cu coronavirus. Între timp, fiind recuparat şi fără simptome, se pregăteşte să revină la funcţia de asistent medical. „Ies la balcon, în fiecare zi, la ora opt şi aplaud sistemul sanitar. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă, trebuie să respectăm regulile şi să rămânem acasă pentru a depăşi această pandemie”, punctează rugbistul.

Judit Romano are o dublă specializare, de arbitru de fotbal şi de anestezist, iar în perioada aceasta se concentrează pe cea de-a doua ipostază. „Suntem o echipă şi împreună vom câştiga. Sigur!”, punctează acesta.

Elena Peláez, de asemenea arbitru, este şi asistentă maternală la Spitalul Río Carrión, din Palencia. Fiind „pe bară” în ceea ce priveşte prima ocupaţie, pe fondul suspendării competiţiilor sportive, şi-a îndreptat toată atenţia către sistemul medical: „Cu efortul tuturor şi cu atitudinea pozitivă vom depăşi această situaţie”, insuflă şi ea o mică doză de optimism, de care unii dintre noi au atâta nevoie.

Jucătoarea de fotbal Marti Martínez a dat uitării temporar ghetele de fotbal şi a trecut la ipostaza de asistentă, având totuşi grijă să se menţină în formă, pentru revenirea în competiţii.

Paula Lema, arbitrul de baschet, care a condus finala Cupei Reginei, din 8 martie, lucrează şi ca asistentă medicală în A Coruña. Din păcate, Paula are simptome comune cu coronavirus, însă din fericire este responsabilă şi a intrat în carantină, pentru a nu infecta şi alţi oameni.

Antonio Zapatero, cunoscut drept Toñín în lumea tenisului, este doctor de aproape patru decenii. La cei 61 de ani ai săi, spune că „Frica nu contribuie cu nimic, doar te face mic”, încurajând să depăşim aceste momente de panică şi să devenim raţionali, gândind cum putem, fiecare dintre noi, să contribuim la a deveni din nou bine.

Cele cinci operaţii la genunchi, suferite, în ultimii ani, de către handbalista Chaxiraxi Hernández, nu o opresc pe sportiva de 28 de ani, care şi-a încheiat studiile şi lucrează într-un azil, unde este singura asistentă: „Momentan avem noroc, nu avem cazuri şi am reuşit să desfăşurăm lucrări de prevenţie, deoarece lucrăm cu cei mai vulnerabili, aşa că, deocamdată, ceea ce am făcut este să izolăm oamenii cu probleme respiratorii. Încă nu suntem în prima linie”.

Lista prezentată de cotidianul spaniol este întregită de Iragartze Fernandez (arbitru), Desiree Flores (futsal), Marta Ortega (tenis), Miki Linares (polo), Lidón Muñoz (înot), Ana Martínez şi Laura Hernández (handbal), Saul Craviotto (caiac-canoe), Antonio Camaño (atletism), Julia Vega (hochei), Inmaculada Jurado (arbitru de baschet) şi Miriam Rodríguez (futsal), care lucrează în spitale sau laboratoare, în această perioadă, pentru a combate pandemia de coronavirus. 

Cifrele oficiale ilustrează 64.059 de persoane diagnosticate cu COVID-19 în Spania, dintre care 9.357 s-au vindecat, 4.165 sunt în stare gravă, iar 4.858 au murit.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite