„Afganistan? Parcă a fost lovit de un meteorit!“: Cum arată viaţa după revenirea talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taliban

Trăim într-o lume în care există termen de valabilitate pentru precouparea oamenilor pentru suferinţa semenilor lor. Situaţia din Afganistan e doar un alt exemplu, în acest sens.

În luna august, când talibanii au revenit la putere, subiectul a fost intens mediatizat, însoţit de imagini dramatice, care au făcut înconjurul lumii. 

Şi, aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri, după ce această tragedie şi-a epuizat potenţialul mediatic, ea a fost dată uitării. Iar nepăsarea actuală e revoltătoare pentru cei care au evadat din Afganistan, dar au rămas conectaţi la suferinţa oamenilor de acolo. Coşmarul lor a fost descris, parţial, pentru CNN, de Friba Rezayee (foto). Vorbim despre o femeie care şi-a câştigat locul în istoria Afganistanului. La Jocurile Olimpice din 2004, prima ediţie de după înlăturarea talibanilor de la putere, Rezayee şi Robina Muqimyar au devenit primele sportive afgane, care şi-au reprezentat ţara la sărbătoarea sportului mondial. 

Fariba

Astăzi, Friba Rezayee trăieşte în Vancouver (Canada). Şi a ajuns acolo pentru că s-a temut pentru viaţa ei, după JO 2004. Extremiştii din Afganistan o voiau moartă, pentru simplul motiv că era sportivă! Aşadar, în 2005, la un an după Jocurile Olimpice de la Atena, Friba a luat decizia de a fugi din Afganistan. Mai întâi, a ajuns în Pakistan, de unde s-a dus în Canada, ţară în care a cerut azil. De când s-a stabilit în Vancouver, Rezayee a fondat o organizaţie non-profit, care se luptă pentru drepturile femeilor în Afganistan. Iar fosta judoka ţine legătura cu oamenii care sunt nevoiţi să îndure, zilnic, teroarea reinstaurată de talibani.

„Sportivele afgane rămase în ţară stau ascunse pentru că, din păcate, se află într-un mediu foarte periculos. Şi nu doar că stau ascunse, dar, o dată la două, trei săptămâni, pleacă dintr-un loc în altul, fiindcă nu vor să fie găsite de talibani, capturate şi apoi pedepsite pentru că sunt sportive. Aceste femei trăiesc într-o teroare inimaginabilă“, şi-a început Friba relatarea pentru CNN. 

Taliban

„Vor ca femeile să stea acasă şi atât“

În doar 4 luni de la revenirea lor la putere, talibanii au impus restricţii în ceea ce priveşte educaţia femeilor şi au tăiat din drepturile lor, dobândite cu mari sacrificii, în ultimii 20 de ani. Dimensiunea dezastrului se vede în aşa-zisul „decret“, care a fost publicat la începutul lunii decembrie. Documentul face referire la drepturile femeilor, fără a include vreo referire la educaţia lor sau la dreptul lor la muncă!

„Acest decret reduce, practic, rolul femeii la stat în casă. Şi e menit să oprească educarea şi angajarea femeilor“, a explicat Muzhda (20 de ani), care trăieşte în Kabul şi care, în dialog cu CNN, a cerut ca numele ei de familie să nu fie menţionat, de teama talibanilor.

Revenind la Friba Rezayee, aceasta a continuat să descrie noua realitate sumbră a vieţii din Afganistan, potrivit informaţiilor pe care le-a primit din interiorul ţării.

„Talibanii, deşi încearcă să aibă o imagine bună la nivel internaţional, nu s-au schimbat deloc. Şcolile în care învăţau fetele sunt, în continuare, ţinute închise. Sportivele stau ascunse. Toată lumea trăieşte în teroare. Cei mai mulţi oameni nici nu îndrăznesc să descrie această situaţie în public sau să folosească reţelele de socializare. După evenimentele din luna august, e ca şi cum Afganistan a fost lovit de un meteorit! Vorbim despre o ţară în mare suferinţă, care traversează o criză umanitară de proporţii“, a continuat fosta judoka.

Taliban

Rezayee e extrem de dezamăgită că, pe măsura trecerii timpului, ştirile despre situaţia îngrozitoare din Afganistan au cam dispărut: „Nu putem ignora, pur şi simplu, un asemenea dezastru. Criza afgană trebuie să rămână pe agenda mondială. Sunt revoltată că oamenii au cam uitat ce se întâmplă, după revenirea talibanilor la putere“.

Deocamdată, din Canada, Friba, folosindu-şi organizaţia, face tot posibilul ca refugiaţii afgani să primească o susţinere puternică din partea guvernului acestei ţări. Iar eforturile ei au dat rezultate remarcabile. 

„Din august până acum, am primit aproape 6.000 de refugiaţi afgani şi am aprobat cererile pentru ca alţi 12.000 să ajungă la noi“, a explicat Alexander Cohen, un oficial canadian, pentru CNN.

Canada şi-a luat angajamentul ca, treptat, numărul refugiaţilor afgani primiţi de această ţară să ajungă la 40.000.

5 sportivi s-au aflat în delegaţia Afganistanului la Jocurile Olimpice de la Tokyo, eveniment care a coincis cu revenirea talibanilor la putere: o femeie şi patru bărbaţi.  
Shaima

I-au ucis sora în Kabul, în 2005

Până să fugă din Afganistan, Friba Rezayee s-a lovit din plin de calvarul care înseamnă o viaţă trăită în această ţară. În 2002, Friba avea 9 ani, când familia ei, încurajată de înlăturarea talibanilor de la putere, a luat decizia de a reveni acasă, din Pakistan. Şi, iniţial, totul părea că decurge bine. Friba era o sportivă olimpică, iar sora ei, Shaima (foto), era prezentatoare la o emisiune muzicală de succes. În martie 2005 însă, Shaima Rezayee şi-a pierdut locul de muncă pentru că a fost criticată de liderii religioşi ai ţării. Aceştia au considerat că emisiunea ei nu respectă normele islamice. Apoi, în mai 2005, Shaima a fost ucisă pe stradă, în Kabul. La scurt timp, sora ei, Friba, a părăsit Afganistanul, temându-se pentru viaţa ei.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite