Un mic experiment cu pierderile de căldură din case

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie termică a unei folii de aluminiu pe geam
Fotografie termică a unei folii de aluminiu pe geam

Aseară am făcut un mic experiment pentru copii (şi nu numai). Am vrut să vedem cum putem să scădem costul la factura de gaze, ştiind că o cantitate uriaşă de căldură se pierde prin geamuri. Şi, întrucât aveam o cameră de termoviziune, o folie de aluminiu alimentar şi mulţi copii curioşi, am făcut următorul experiment în 3 paşi.

Pasul 1. Am luat o bucată de folie de aluminiu, dimensiune aproximativ un A4.

Am lipit-o pe geamul bucătăriei pe interior, cu banda adezivă.

Am făcut o fotografie cu camera termică.

Se vede cum folia respectivă respingea înapoi în cameră radiaţia termică, care altfel s-ar fi pierdut in exterior. 

În acel moment temperatura în cameră era 24 grade Celsius şi în exterior era de -2 grade Celsius. Se vede cum la marginea termopanului pierderea de căldură este destul de mare (13.9 grade Celsius)

image

Pasul 2. Dimineaţa aceasta am mai făcut 2 fotografii.

Una, înainte de răsăritul Soarelui.

Afară erau -4 grade Celsius.

Folia de aluminiu peste noapte s-a lipit de geam în anumite zone, iar acele zone acum se văd întunecate, pentru că era pierdere de căldură. Dacă între folie şi geam era măcar un milimetru de aer, izolaţia era perfectă şi căldura se păstra în casă.

image

Pasul 3. Dimineaţa aceasta, după răsăritul Soarelui.

Am mai lipit o folie de aluminiu pe exteriorul geamului. Folia exterioară, care este în partea de sus a imaginii, reflectă razele solare si în spatele ei este rece.

image

Restul geamului s-a încălzit imediat de la Soare.

Folia de aluminiu de pe interior s-a încălzit şi ea

Concluziile micului experiment:

- În timpul nopţii pe perioada iernii ar trebui să avem rulouri/jaluzele/perdele termice care pe partea de interior sa reflecte căldura înapoi în cameră.

- În timpul zilei iarna să lăsăm să intre soarele în casă, să ne încălzească gratuit

- Vara, pe timpul zilei, să inversăm rulourile, care să respingă căldura în exterior şi să economisim energia electrică pentru aerul condiţionat.

În cadrul acestui experiment am folosit folie alimentară de aluminiu rechiziţionată de la nevastă + o cameră termică FLIR ONE LT.

Rezultatele experimentului au fost împărtăşite cu copii de şcoală generală din România şi Moldova, prin intermediul proiectului Kidibot Thermo Detectives. Dar sper să mai ajute şi pe alţi români în această perioadă tulbure energetic. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite