Totul despre vaccinul produs de Johnson & Johnson autorizat în SUA. Când ajunge în România şi cum o să fie administrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson ar putea primi undă verde şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pe 11 martie FOTO Shutterstock
Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson ar putea primi undă verde şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pe 11 martie FOTO Shutterstock

Statele Unite au acordat sâmbătă o autorizaţie de urgenţă vaccinului companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson împotriva COVID-19 pentru persoanele în vârstă de cel puţin 18 ani, a anunţat Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA), notează Reuters şi AFP.

 Acest vaccin cu doză unică numit Janssen COVID-19, care poate fi păstrat la temperatura frigiderului, se alătură celor de la Pfizer/BioNTech şi Moderna în campania masivă de vaccinare din Statele Unite, unde pandemia a făcut peste 500.000 de morţi. După ce a studiat în detaliu datele testelor clinice, efectuate pe mai mult de 43.000 de persoane, un comitet de experţi a recomandat vineri lansarea pe piaţă a vaccinului companiei americane. 

Cum acţionează vaccinul 

Vaccinul Johnson & Johnson, a cărui administrare a început deja în Africa de Sud, este un vaccin cu „vector viral”. El utilizează ca suport un alt virus mai puţin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucţiuni genetice de la o parte a virusului responsabil pentru COVID-19. Odată ajuns în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, educând sistemul imunitar să o recunoască. În cursul testelor clinice, eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor severe de COVID-19 în Statele Unite. 

Însă, la nivel global, eficienţa vaccinului împotriva cazurilor moderate până la cele severe a fost mai scăzută: 66%. Aceasta din cauza unei scăderi a eficienţei împotriva variantei care se găseşte în Africa de Sud. În acest stat, eficienţa vaccinului a scăzut până la 57%. Efectele secundare cele mai frecvent observate au fost durerea la locul injecţiei, cefaleea, oboseala şi durerile musculare. 

Vaccinul e aşteptat şi de europeni 

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson ar putea primi undă verde şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pe 11 martie. Acest lucru ar pava calea către autorizarea pe piaţa UE a celui de-al patrulea vaccin anti-COVID alături de cele produse de Pfizer şi BioNtech, Moderna şi AstraZeneca. Un purtător de cuvânt al EMA a declarat că agenţia lucrează la emiterea unui aviz până la jumătatea lunii martie, dar nu a putut confirma o dată. 

Oficialul UE a mai spus că EMA discută şi cu autorităţile ruse privind vaccinul Sputnik V şi ar putea primi în curând date pentru a începe evaluarea. Comisia Europeană a spus că furnizarea dozelor J&J este aşteptată să debuteze la începutul lunii aprilie. Şi România ar putea avea la dispoziţie al patrulea vaccin, din aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite