Spitalele şi centrele COVID au devenit neîncăpătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul val al pandemiei trimite tot mai mulţi oameni la spital Foto: Arhivă
Actualul val al pandemiei trimite tot mai mulţi oameni la spital Foto: Arhivă

Presiunea asupra sistemului sanitar este în continuă creştere. Medicii se plâng că sunt din ce în ce mai puţini deoarece mulţi dintre ei se infectează şi trebuie să se retragă din lupta pentru salvarea vieţii pacienţilor, şi în acelaşi timp spitalele sunt tot mai pline. Nici centrele COVID nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi care cer ajutor, iar la centrele de testare s-au format cozi.

Numărul mare de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă începe să se vadă mai ales în spitalele de infecţioase şi pneumologie din oraşele mari. 

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, cel mai mare spital de infecţioase din ţară, devine tot mai plin pe zi ce trece. Nici la centrul de evaluare a pacienţilor confirmaţi nu este mai multă linişte. Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al instituţiei sanitare, estimează că presiunea ca număr de cazuri va mai creşte şi în următoarele zile: „E adevărat că nu s-a schimbat procentul de forme severe. Dar în momentul în care ai o explozie de cazuri, cei vulnerabili, care chiar dacă reprezintă un procent mic, totuşi vor ajunge cu probleme la spital, în Terapie Intensivă”.

Mulţi pacienţi şi la centrele de evaluare 

Directorul medical arată că vor fi probleme şi la centrul de evaluare unde acordă consultaţii aceiaşi medici din spital: „Este foarte greu să evaluezi în fiecare zi un număr mare de pacienţi. Este greu de gestionat, lucru care se vede şi la „Matei Balş” în momentul de faţă. La noi, centrul de evaluare este organizat tot în interiorul spitalului şi tot personalul medical se ocupă. Şi atunci, e clar că vor fi probleme din acest punct de vedere”. 

Soluţia ar fi ca şi celelalte spitale să organizeze circuite COVID şi non-COVID cu locuri de internare, pentru că presiunea nu poate fi suportată doar de unele spitale, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, până acum, mai spune dr. Adrian Marinescu. Mai ales că, după creşterea vertiginoasă a numărului de pacienţi bolnavi, descreşterea nu se va produce dintr-odată, ci treptat. 

Plin şi la Infecţioase în Timişoara 

Şi la Timişoara, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” este plin-ochi. „Ultimele 4-5 zile au fost dure. Avem o încărcătură la peste 90% din paturile dedicate COVID-19 – mai aveam cam 13-14 locuri libere în această dimineaţă – şi ne aşteptăm ca, în următoarele 2-3 zile, să fim încărcaţi chiar 100%. A crescut şi numărul de pacienţi pediatrici, dar care nu dezvoltă decât simptome uşoare. Lucrurile sunt însă în dinamică, putem să externăm vreo 10, dar să internăm vreo 15”, a explicat prof.dr. Cristian Oancea, medic primar penumolog, managerul spitalului. 

Şi pe patologia non-COVID gradul de încărcare este de circa 80%, astfel că nici aici nu prea mai există spaţiu de creştere, mai spune managerul. „Însă avem spitalele-suport unde nu există o încărcătură mare, deci acolo ar fi o resursă de paturi de COVID. Estimez că va mai urma o perioadă intensă de 2-3 săptămâni, după care se vor linişti lucrurile. Din punctul nostru de vedere, al medicilor de la „Victor Babeş” din Timişoara, credem că asta este ultima zvâcnire mai importantă a COVID-ului. De el o să mai auzim, dar acesta este ultimul val mai important”, a estimat prof.dr. Cristian Oancea. 

„Cad cadrele medicale“ 

Cât priveşte centrul de evaluare, aici vin între 35 şi 50 de pacienţi pe zi, mai spune managerul. În valul 4 au fost însă şi 100-150 de pacienţi pe zi. O altă problemă ar fi că mulţi medici abandonează lupta pentru că la rândul lor se îmbolnăvesc. „Nu doar că sunt obosiţi, pentru că burn-out-ul a devenit un stil de viaţă după valul 3, dar cadrele medicale au început să cadă. Nu toate dintr-odată, din fericire, ci pe rând, cu simptome minore, pentru că sunt vaccinate. Am avut probleme la Radiologie, când o treime s-au îmbolnăvit şi a trebuit să compensăm restul turelor. Tot timpul trebuie să găsim soluţii să nu ne blocăm”, a subliniat managerul. 

Potrivit unei situaţii la nivel de judeş din 2 februarie, la secţia de ATI-COVID de la Spitalul Judeţean Timişoara, dintr-un total de 11 paturi, 10 erau ocupate, în timp ce la Spitalul „Victor Babeş”, dintr-un total de 12, erau ocupate 8. În acelaşi timp, dintr-un total de 200 de paturi destinate COVID-19 la Spitalul Judeţean Timişoara, 65 erau ocupate, în timp ce la „Victor Babeş”, din 110 paturi, 95 erau deja ocupate. 

Spitalul mobil de la Leţcani, redeschis  

Spitalul mobil de la Leţcani a fost redeschis şi el marţi, pentru pacienţii cu COVID-19, în urma creşterii numărului de îmbolnăviri. „Mai avem locuri libere în Spitalul de Boli Infecţioase, dar lucrăm în sistem hibrid, adică vrem să păstrăm paturi disponibile şi pentru alte patologii. Unitatea mobilă de la Leţcani a preluat deja primele cazuri. Toate condiţiile sunt asigurate la spitalul mobil. În Spitalul de Boli Infecţioase avem 50 de locuri libere pentru pacienţii cu forme medii spre severe şi alte 8 la Terapie Intensivă. Este o creştere suportabilă pentru sistemul medical“, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

El le-a recomandat oamenilor să se prezinte la medic imediat ce apar primele simptome şi să se vaccineze: „La persoanele vaccinate, de regulă evoluţia este una severă doar dacă mai există şi alte boli grave“. 

Rafila: Testaţi-vă la medicii de familie! 

Nici presiunea la centrele de testare nu e mai mică, dimpotrivă. Pentru a mai decongestiona situaţia, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe oamenii care au semne de infecţie cu SARS-CoV-2 să se adreseze medicilor de familie pentru a fi testaţi de COVID-19. „În acest context epidemiologic dificil, cu o creştere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluţie pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare şi monitorizare. Creşterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea serviciilor de ambulanţă şi a direcţiilor de sănătate publică, unde sunt liste de aşteptare lungi”, a declarat prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. 

Testarea pentru populaţie este gratuită în cele peste 4.000 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat al MS. Lista acestora este publică şi se găseşte pe paginile de web ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Din toamnă o putem lua de la capăt 

Ministrul Sănătăţii a estimat că revenirea la normalitate s-ar putea produce în primăvară: „Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat dacă virusul va reapărea la toamnă, ministrul a precizat: „Orice este posibil, părerea mea. Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puţin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică”.

Arafat: Nu cred că va fi nevoie de a 4-a doză  

Raed Arafat a declarat că în opinia lui nu vom ajunge să facem şi doza a 4-a de vaccin anti-COVID. „Nu cred că vom ajunge acolo, dar ştiţi cum este, totul depinde de cum evoluează lucrurile, totul depinde de ce variante pot să apară, dacă apare vreo variantă care să fie una care îngrijorează. La acest moment, cum merge treaba, probabil că nu vom ajunge la doza a patra”.

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite