Sorina Pintea: Statul român va asigura tratamentul pe viaţă pentru victimele din Colectiv. Suntem datori acestor tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a răspuns cererii din scrisoarea deschisă a răniţilor din clubul Colectiv şi îi asigură că le va plăti tratamentul până la sfârşitul vieţii, arătând că arsurile grave sunt o boală cronică ce necesită tratament continuu şi mai multe operaţii.

Sorina Pintea a mai menţionat că va stabili o întrevedere cu supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi va discuta cu aceştia despre cele mai potrivite soluţii pentru starea în care se găsesc. 

 „Cu siguranţă, vom avea o discuţie, nu am refuzat niciodată. Modificarea ordinului de ministru privind tratamentul pacientului ars s-a făcut cu reprezentantul răniţilor. Vom analiza această posibilitate, vom discuta cu răniţii şi vom da un răspuns potrivit (…) Statul român a decontat toate aceste operaţii, toate solicitările răniţilor au fost rezolvate, nu cred să existe probleme în a fi rezolvate în viitor. Noi suntem datori acestor tineri”, a declarat Sorina Pintea, informează hotnews.ro. 

Supravieţuitorii incendiului din clubul Colectiv, care au suferit răni grave în seara de 30 octombrie 2015, cer ca statul român să le asigure costul tratamentelor de care au nevoie pe toată durata vieţii, nu doar până la finalul anului 2020, ceea ce este "totalmente insuficient". Răniţii din Colectiv au trimis ieri o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în care arată că "trupurile noastre nu s-au refăcut după rănile suferite, şi, conform actelor medicale primite de la medicii curanţi, nici nu se vor mai reface vreodată, deoarece arsura este oricum o boală cronică, iar sechelele noastre postcombustionale, de o severitate neobişnuită, agravată de toate viciile de tratament, sunt permanente şi vor necesita atenţie medicală pe viaţă".

Supravieţuitorii incendiului pot beneficia, în acest moment, de tratament gratuit doar până la finalul anului 2020, ceea ce, spun ei, este „totalmente insuficient”. Ei atrag, de asemenea, atenţia că „limitarea temporală a acordării sprijinului ne creează foarte mult stres emoţional şi ne obligă să facem ceea ce putem numi un 'maraton' de operaţii complexe ce necesită anestezie totală, lucru care ne afectează serios sănătatea. Cei mai mulţi dintre noi am suferit deja zeci de intervenţii chirurgicale în doar 4 ani, pentru că ne grăbim să nu ne prindă 2020 cu ele nefăcute. Acest lucru are consecinţe nefaste asupra sănătăţii noastre fizice şi mintale şi creşte riscul de complicaţii serioase care se pot petrece în timpul anesteziei, ducând chiar până la deces. De asemenea, pentru a obţine rezultate optime de pe urma operaţiilor este ideal să existe pauze de câteva luni, sau uneori de câţiva ani între intervenţii, pauze pe care noi nu ni le permitem din cauza acestei limitări temporale. Din moment ce sechelele noastre sunt permanente şi nu pot fi tratate corespunzător într-o perioadă limitată de timp, este firesc ca perioada în care ni se acordă sprijin să fie nelimitată. Aşa cum boala noastră este pe toată viaţa, avem nevoie ca şi tratamentul să fie la fel”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite