Salariul minim se va fundamenta de acum pe coşul lunar pentru un trai minim decent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto123 RF
Foto123 RF

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care coşul lunar de produse pentru un trai minim decent devine prinicipalul element de fundamentare a salariul minim pe economie şi a politicilor salariale. Legea, iniţiată de parlamentarii Adrian Dohotaru, Adrian Solomon şi Gabriela Creţu, a fost adoptată cu 158 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 82 de abţinteri, camera fiind for decizional.

O măsură de referinţă, nu obligatorie

Mai exact, noua lege nu leagă în mod direct şi obligatoriu valoarea salariului minim de coşul minim de consum pentru un trai decent, ci oferă un standard de evaluare a reglementărilor salariale. Articolul 3 al legii arată că acest coş minim „constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale”. Pe lângă această principală prevedere, legea mai reglementează şi componentele acestui coş, cât şi modul în care este stabilită valoarea acestuia prin actualizări anuale realizate de către Institutul Naţional de Statistică.

Pentru o singură persoană, valoarea coşului lunar este stabilită în prezent la 2552 de lei net. Un comunicat al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung arată că salariul minim din prezent reprezintă doar 50% din valoarea acestui coş. Mai mult, 85% din contractele de muncă înregistrate anul trecut aveau valori mai mici decât cea a coşului minim. „Măsura adoptată astăzi e importantă pentru că vom putea evita discuţii care spun că salariul minim ar fi prea mare, dar fără să spună în raport cu ce. În plus, Comisia Europeană ne-a cerut în mod repetat în rapoartele de ţară adoptatea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim. Aici avem un prim pas către aşa ceva”, spune Victoria Stoiciu, expert în politici sociale.

„Legea spune că e principalul element de fundamentare a salariului minim, dar nu există nicio reglementare  care să oblige ridicarea salariului minim la un anumit procent din valoarea acestui coş. Acest lucru ar fi însemnat dublarea salariului minim de la un an la altul, ceea ce ar fi reprezentat un adevărat şoc economic. Legea lasă o foarte mare marjă manevră guvernului, lasă în grija acestuia ritmul în care se va atinge prin salariu minim pragul valorii coşului de consum – presupunem că va veni un guvern PNL, legea nu-l obligă să ridice salariul minim la 2552 de let net, ci doar stabileşte un element de referinţă”, a mai explicat Stoiciu. 

Critici de la mai mulţi economişti

Atunci când a fost pusă în dezbatere publică, măsura a fost criticată de mai multe voci. Mai mulţi economişti atrăgeau atenţia că punerea în aplicarea a reglementării salariului minim în funcţie de coşul de consum ar putea avea unele efecte economice indezirabile, crescând povara pentru angajatori şi, potenţial, la închiderea mai multor afacei şi pierderea mai multor locuri de muncă. Cu toate acestea, aşa cum arată Stoiciu, măsura adoptată astăzi nu are niciun impact direct asupra salariului minim, fiind un simplu element, nu un mecanism comprehensiv. „Un mecanism ar trebui să conţină mai multe elemente, care să ţină cont şi de creşterea economică şi de productivitatea muncii”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite