România, printre ţările cu cele mai multe cazuri de cancer provocate de consumul de alcool
0România se află printre ţările cu cea mai mare rată a cancerelor provocate de consumul de alcool, arată un studiu publicat săptămâna aceasta în revista The Lancet Oncology.
Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (aproximativ 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit cercetătorilor de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (77 la sută, adică 567.000 de cazuri).
În România au fost raportate anul trecut 4.700 de cazuri de cancer la bărbaţi ce pot fi puse în legătură cu consumul de alcool şi 1.700 de cazuri la femei.
Studiul, citat de Digi24, arată că numărul cazurilor noi de cancer legate de consumul de alcool variază destul de mult între diversele regiuni ale lumii, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Asia de Est şi Europa Centrală şi de Est, iar cele mai puţine în Africa de Nord şi Asia de Vest (acolo unde trăiesc şi importante populaţii musulmane în rândul cărora consumul de alcool este mai puţin întâlnit).
În cazul femeilor, cele mai multe cazuri de cancer legate de consumul de alcool se înregistrează în Belarus, România şi Rusia, dar şi în Australia, Noua Zeelandă şi în Europa de Vest.
În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (aproape 190.000 de cazuri), cancerul de ficat (circa 155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri).
Estimările au fost făcute corelând date din 2020, pe ţări, cu date înregistrate în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste). Cercetătorii au folosit, de asemenea, date referitoare la vânzări, producţie, impozite şi consum de alcool pentru a estima câte persoane au băut pe zi în ţările din întreaga lume.
Astfel, cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.
Autorii subliniază că cercetări anterioare au constatat că alcoolul poate cauza deteriorarea ADN-ului şi poate afecta secreţia de hormoni, ceea ce de asemenea poate contribui la dezvoltarea cancerului.