Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Înainte să trăim, vom mai muri puţin. Vai vouă care încă n-aţi pierdut pe nimeni de Covid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihiatrul Gabriel Diaconu FOTO Facebook
Psihiatrul Gabriel Diaconu FOTO Facebook

Psihiatrul Gabriel Diaconu comentează lipsa de reacţie a autorităţilor în faţa valului al treilea al pandemiei, când am ajuns să avem aproape 200 de morţi pe zi.

„Înainte să trăim, vom mai muri puţin. 

Aşa îmi încep editorialul trimis celor de la Viaţa Medicală, în al doilea an de pandemie, al optulea de când scriu acolo. 

În timp ce scrofuloza guvernamentală se adânceşte, astăzi ne-am apropiat de noua inflexiune a celor 200 de decese zilnice, lucru care se traduce în dublarea mortalităţii prin COVID, lunar, faţă de cele trei luni anterioare. 

Cui datorăm aceşti plecaţi dintre noi? Şi cât de justă le va fi fost trecerea în nefiinţă? 

Tot ce-am fi putut învăţa în prologul pandemic, toate lucrurile care ne-ar fi permis o aşezare mai bună în ”lupta cu pandemia” s-au transformat într-o idioată gâlceavă guvernamentală în care cine nu-i naiv e inept, şi cine nu-i inept e bandit. 

Creşterea capacităţii sanitare cât priveşte ”paturile ATI” e ca şi cum ţi-ai extinde hotelul morţi cu o nouă aripă. Tot atâta personal, câteva paturi în plus. Şi asta pentru că efortul la baionetă al personalului sanitar nu poate schimba decât subtil ghilotina complicaţilor pneumonice ale coronavirusului. Iar dacă oameni vor trăi, lor le va fi norocul, dar dacă oameni vor muri, i-au omorât doctorii. Aşa afirmă, cel puţin, noii prooroci promovaţi de heuristică şi algoritm, propagandă şi extremism.

Sănătatea noastră mintală se crapă. Dar nimănui nu-i pasă de ea. Zero programe care să vină în întâmpinarea celor care-au trăit frica vecină cu moartea, în izolare, pe-un pavilion. Nicio îndreptare pentru copiii aruncaţi de colo, colo, care online, care offline, care în offside-ul complet educaţional. 

Între timp se mai găsesc unii să se certe cu alţii, alţii se ceartă cu unii, toată lumea îşi umflă pipota competenţei neînţelese, că doar l-am citit şi noi pe Eminescu, nu? Zace în fiecare comentator pe internet un sărmanul Dionis. 

Vai vouă care încă n-aţi piedut pe nimeni de Covid. Vouă nu vă rămâne decât agonia îndoielii, ceasul ăsta sinistru care bate o dată pe zi la ora prânzului, şi apoi şoapta întunecată azi mai departe, mâine mai aproape, a celor pe care i-aţi ştiut şi care s-au dus. S-au dus în pofida afirmaţilor polianice cum că e-o răceală ca oricare alta, că de fapt e un instrument de manipulare în masă, că vă sperie buhuhu-ul guvernamental, că sunteţi nişte vite împinse spre abatorul Big Pharma. Şi altele. 

Vă fac la belciuge lupi în blană de oaie pe care i-aţi mai şi băgat în Parlament. Vă amuză, frecvent, ieşiri aberante ale unora care-ar spune că şi ozonul, şi bizonul, fac bine la corazon, nicidecum antigenul şi oxigenul. 

Înainte să trăim, vom mai muri puţin. Puţin mai puţin, puţin mai mult. Unii dintre voi veţi muri până când se va săvârşi ultimul act al acestui proces deja sărbătorit cu relativ fast de cei care au dat primii piept cu dihania, şi i-au văzut colţii, şi i-au simţit duhoarea. Dar ei nu vor fi cei din urmă. Cei din urmă, abia, vor fi cei care mai sunt, cei care vor putea spune, cu adevărat, povestea. 

Iară lor noi toţi le lăsăm, în fiecare zi, un altceva de povestit. Doar că pe măsură ce progresăm în nuvela aceasta nebună noi detalii apar despre, de fapt, cât de jos putem coborî în psihoza de grup“.

În intervalul 22.03.2021 (10:00) – 23.03.2021 (10:00) au fost raportate 174 de decese (96 bărbaţi şi 78 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi Bucureşti.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 49 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 57 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 49 decese la categoria de peste 80 de ani.

163 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 2 pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru 9 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.358. Dintre acestea, 1.367 sunt internate la ATI.  

Pe aceeaşi temă: 

OMS, despre originea virusului SARS-CoV-2: „Toate ipotezele rămân deschise“ 

Motivele pentru care românii refuză să se vaccineze. Cum arată profilul celor care nu cred în pandemie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite