Protest al personalului de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Câteva zeci de angajaţi ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au întrerupt joi lucrul şi au ieşit în curtea unităţii medicale, într-un protest spontan. Ei sunt nemulţumiţi de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern săptămâna trecută.

Medicii şi cadrele medicale de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare au ieşit joi în curtea unităţii medicale, protestând faţă de regulamentul de sporuri.

Ei au coli A4 pe care scrie „protest spontan” şi nu scandează.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Marţi, câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală şi medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat în curtea spitalelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite