Preşedintele României este dator să semneze de urgenţă un nou decret prezidenţial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre aspectele insuficient mediatizate în această perioadă îl reprezintă limitarea dreptului la manifestarea religiei şi a convingerilor. Acest drept implică, de regulă, ritualuri săvârşite în grupuri mai mari de persoane.

Cum s-au implicat actorii publici în soluţionarea acestei probleme? Cum au reacţionat cultele religioase? Dar societatea civilă? Însă, după cum voi arăta, cel mai important rol, acum, îl are Preşedintele României. S-a implicat? Cum? Dar mai ales când?

Prevederile din cele două ordonanţe militare care reglementează restricţii cu privire la dreptul de manifestare a religiei şi convingerilor au fost în general înţelese şi apreciate, cu o excepţie: Biserica Ortodoxă. Am menţionat deja reacţia Bisericii Ortodoxe Române (BOR), dar importanţa deosebită a faptelor mă face să repet unele aspecte. Evoluţia rapidă a evenimentelor a generat contexte noi. Le voi prezenta, succint, pe rând. Voi reproduce, mai întâi, prevederile din actele militare menţionate.

În Ordonanţa militară (OM) 1 se precizează că se suspendă, printre altele, „toate activităţile religioase desfăşurate în spaţii închise; se interzice organizarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spaţii deschise; se dispun măsuri care să asigure distanţa de 1 m între participanţi”. Era prima restricţie reglementată de autorităţile publice cu privire la manifestarea religei şi a convingerilor, adresată direct cultelor religioase, punând în sarcina lor ceea ce trebuie să facă

Începând cu 17.03.2020, Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a făcut demersuri sistematice pentru prevenirea răspândirii coronavirusului prin ritualurile religioase: a depus un denunţ penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii transmiterii virusului Cov-19 prin practicarea ritualului de împărtăşire fără luarea măsurilor obligatorii de prevenire a transmiterii virusului, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Bisericii Ortodoxe Române (BOR), să dispună încetarea manifestărilor religioase în locuri publice şi să suspende oficierea ritualului de împărtăşire şi a sesizat Dispeceratul de Poliţie cu privire la ritualul de împărtăşire oficiat în curtea Catedralei Mântuirii Neamului (în urma demersului, ritualul a fost sistat), a implicat în demersurile sale Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (INSP) şi a făcut publice acţiunile sale prin mai multe articole publicate în cotidianul Adevărul.

Prin OM 2, MAI a introdus prevederi imperative prin care slujbele religioase în lăcaşurile de cult se pot oficia fără accesul publicului, la actele liturgice cu caracter privat pot participa maxim 8 persoane, iar ritualul împărtăşirii mai multor persoane este interzis, fiind permis doar persoanelor bolnave, la domiciliul acestora sau în spitale. Din motive procedurale, actul normativ intra în vigoare la 24 de ore după adoptare, însă conţinutul acestuia indica pericolul extrem de mare al practicării acestui ritual (iar virusul Cov-19 nu aştepta intrarea în vigoare a ordonanţei militare pentru a se răspândi).

Contextul internaţional

           În urma unei slujbe oficiată la o biserică dn oraşul francez Mulhouse, la graniţa Franţei cu Germania şi Elveţia, o persoană infectată cu Covid-19 a transmis virusul la peste 2500 de persoane. După cum relatează agenţia de ştiri Reuters, credincioşii care au participat la slujba religioasă au dus virusul în statul Burkina Faso, pe insula Mediterană Corsica, în Guyana în America Latină, în Elveţia, la o centrală nucleară franceză şi în atelierele unuia dintre cei mai mari producători auto din Europa. 17 membri ai congregaţiei au murit, până la data redactării ştirii, în urmă cu 4 zile, din cauza complicaţiilor generate de infecţia Covid-19. Germania a închis parţial graniţa cu Franţa, după un acord de liberă trecere care data de 25 de ani. Cum a doua zi după slujbă, o persoană care participase la serviciul religios  a fost confirmată pozitiv, autorităţile din Franţa au declanşat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu cine a intrat în contact la biserică. Primii testaţi au fost cei care au avut grijă de copii, în spaţiile special amenajate, în timpul slujbei. S-a dovedit că totul a fost prea târziu, deoarece o parte din persoanele care au avut grijă de copii au fost contaminate. „Am realizat că suntem în faţa unei bombe cu ceas” a afirmat epidemiologul delegat din partea Agenţiei Naţionale de Sănătate din Franţa de Est.

Am amintit într-un alt articol despre faptul că în Corea de Sud, membrii din conducerea unui cult religios nu au respectat interdicţiile de a oficia slujbe religioase şi au refuzat să transmită membrilor cultului să poarte măştile de siguranţă, ceea ce a declanşat infectarea a peste 5000 de credincioşi, dovedind „viteza şi ferocitatea infecţiei cu coronavirus”.

Numărul preoţilor care au murit în Italia, ca urmare a contaminării cu virusul Cov-10, a ajuns la 67, conform informaţiilor prezentate de RTE.

Câteva cazuri din România

În afata cazului despre care am scris deja, cu 2 preoţi, doi diaconi, o femeie care vindea lumânări şi un cântăreţ, de la Biserica Sf. Dumitru, din Bucureşti, care au fost contaminaţi cu virursul Cov-19, după care biserica a fost închisă, presa a mai semnalat şi altele. Ca urmare a contaminării a doi credincioşi la o slujbă religioasă în comuna Petru-Rareş, judeţul Bistriţa Năsăud, patru persoane au fost internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa Năsăud, secţia Boli Infecţioase, cu simptome specifice coronavirusului SARS-CoV-2, iar alţi 68 au fost trecuţi în carantină (caz în care s-au deschis două dosare penale pentru cei care au organizat şi oficiat slujba religioasă, pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor). Într-un alt caz, un pastor din Arad care a participat la trei slujbe în perioada 8-12 martie a decedat în urma infectării cu coronavirus.

Cu toate eforturile depuse, cu toate semnalele critice transmise de mai multe publicaţii scrise, dar şi de multe posturi de radio şi televiziune, inclusiv posturi internaţionale, cum ar fi Euronews, şi cu toată reacţia adversă prezentată în reţelele sociale online, deşi INSP a făcut publică evaluarea conform căreia virusul Cov-19 se transmite prin oficierea ritualului împărtăşirii (contrar celor susţinute sistematic de BOR), profitând că OM nr. 2 intra în vigoare după 2 zile, a doua zi după adoptarea acesteia, BOR a continuat să practice ritualul împărtăşirii în masă, fără a lua vreo măsură de prevenţie a transmiterii virusului Cov-19, punând în pericol sănătatea şi viaţa persoanelor, inclusiv a preoţilor care au oficiat ritualul.

Faptele de zădărnicire a măsurilor de limitare a transmiterii virusului Cov-19, sancţionate ca infracţiune prin prevederile Codului penal, pot fi împărţite în 2 categorii: cele săvârşite de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv cei din conducerea acestui cult şi cele venite din rândul persoanelor care se declară membri ai acestui cult (direct sau prin asociaţii religioase). Riscul ca aceste fapte să convingă o categorie cât mai mare de persoane să nu respecte prevederile legale imperative care au ca scop limitarea transmiterii virusului, este cu atât mai mare cu cât aceste fapte au fost susţinute public prin membri ai clerului aflaţi în poziţii de conducere sau de reprezentativitate la nivel de arhiepiscopie sau patriarhie, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Încălcând prevederile privind interzicerea adunărilor mai mari de 3 persoane, Partidul Noua Dreaptă a organizat un protest prin care solicita abrogarea prevederilor din OM 2/2020 privind restricţionarea manifestărilor religioase şi de conştiinţă în această perioadă. Demersul a fost susţinut de mai multe organizaţii, precum: Grupul NOI, Asociaţia Noua Dreaptă, Comunitatea Identitară, Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mc. Gheorghe Purtătorul de Biruinţă, Asociaţia Calea Neamului, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu, Asociaţia Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei. Pe site-ul Partidului Noua Dreaptă este postat anunţul „Nu rămâne izolat. Alătură-te Noii Drepte!”.

De asemenea, a fost iniţiată o campanie de strângere a semnăturilor în acelaşi scop. Pe reţelele de socializare au fost postate mai multe mesaje prin care oamenii sunt îndemnaţi să nu respecte prevederile OM 2, iar o avocată din Buzău, preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe şi vicepreşedintă a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, filiala Buzău, a folosit sofisme pentru a sugera neconcordanţe între ordonanţele militare emise până acum şi pentru a oferi mijloace „legale” de a ocoli respectarea acestor ordonanţe.

În data de 23.03.2020 un student, doctorand în teologie ortodoxă, a depus o plângere în instanţă prin care a solicitat anularea prevederilor din OM 2 prin care a fost restricţionat exerciţiul dreptului la manifestarea religiei şi a convingerilor. În plus, în cererea adresată instanţei acesta menţionează că pot fi acceptate reguli de prevenire a răspândirii virusului, dar mai puţin cele care ar schimba practica împărtăşirii, cum a dispus Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică Constanţa. Ceea ce ar însemna să acceptăm impunerea unor reguli minime de prevenţie, dar acestea să nu limiteze posibilitatea de transmitere directă şi rapidă a virusului.

Dincolo de cerinţele nelegitime (şi de modul în care este formulată cererea adresată instanţei) şi de faptul că cererea este bazată mai mult pe citate religioase, din care unele preluate de la conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse, în cerere este sesizat un aspect de legalitate pe care reclamantul îl apreciază ca decisiv pentru anularea prevederilor din ordonanţele militare care restricţionează dreptul la manifestarea religiei şi a convingerilor. Şi anume faptul că acest drept nu este prevăzut în lista drepturilor al căror exerciţiu poate fi limitat, listă cuprinsă în prevederile art. 2 din Decretul Preşedintelui României prin care este instituită starea de urgenţă. Anularea prevederilor specifice din Ordonanţa militară nr. 2/20 ar duce la pierderi masive de vieţi omeneşti.

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a observat această omisiune imediat după adoptarea Ordonanţei militare, dar nu am făcut-o publică. Din diferite motive, la 10 zile de la adoptarea OM nr. 1, nici Preşedintele României, nici Primul Ministru, nici Ministrul Afacerilor Interne par să nu fi sesizat problema şi deci nu au remediat această situaţie care făcea ca actele respective să fie vulnerabile, putând fi atacate, anulate şi astfel inaplicabile. Or, situaţia pune în pericol viaţa oamenilor şi în subsidiar sănătatea acestora. Cum această previziune s-a materializat, ne-am adresat celor trei demnitari care gestionează starea de urgenţă şi Avocatului Poporului pentru ca decretul de instituire a stării de urgenţă să fie cât mai rapid completat.

Timpul este foarte limitat. Un prim termen de judecată a fost fixat pentru 23.04.2020, ceea ce lăsa fără efect cererea adresată instanţei, al cărei principal scop era oficierea slujbelor religioase cu public, cu ocazia sărbătorilor pascale. Paştele ortodox este sărbătorit pe data de 19.04.2020. Între timp, Curtea de Apel Bacău a admis o cerere de preschimbare a termenului, noul termen de judecată fiind stabilit pentru 09.04.2020.

Vineri, 03.04.2020, Preşedintele României a făcut o declaraţie de presă din care citez: „Dacă nu respectăm cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţi, pierderile de vieţi omeneşti vor fi din ce în ce mai multe şi cazurile grave, care necesită tratament medical intensiv, se vor înmulţi (...) Se apropie cu paşi repezi cele mai importante sărbători creştine. Sunt sărbători ale luminii, ale comuniunii, ale solidarităţii şi bunătăţii, pe care oamenii le celebrează în mod firesc an de an alături de familie şi de cei apropiaţi. De data aceasta însă, Învierea Domnului găseşte întreaga omenire într-un moment de criză profundă, în plină epidemie provocată de un virus ucigaş. Pentru milioane de credincioşi este o dramă reală să nu poată merge de sfintele sărbători la Biserică, dar această perioadă dificilă va trece şi ne vom reuni în bisericile noastre cu şi mai multă credinţă. Acum însă nu există nicio altă cale de vă proteja pe voi şi pe apropiaţii voştri decât aceea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanţare socială. Aceasta este cea mai puternică şi plină de dăruire manifestare a dragostei creştineşti şi a iubirii aproapelui”.

Un discurs similar a avut ministrul Afacerilor Interne a doua zi: „în această lună are loc una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. Vom petrece acest moment într-un mod atipic. Legea e pentru toţi şi toţi trebuie să o respectăm”.

Discursul Preşedintelui României – urmat de cel al ministrului Afacerilor Interne -- reprezintă un mesaj foarte clar. În aceste condiţii, refuzul BOR de a-l urma este echivalent cu contestarea actualei arhitecturi constituţionale. Dar pentru a fi eficient (pentru a preveni sau a răspunde acţiunilor în instanţele de judecată), discursul Preşedintelui trebuie urmat de emiterea unui nou decret prezidenţial de completare a celui dintâi. Toate premisele emiterii acestui decret au fost pregătite şi asigurate.

Câştigarea procesului (sau a altuia similar) privind anularea prevederilor din OM 2 ar permite din nou oficierea de slujbe religioase în biserici, cu grupuri mari de persoane şi oficierea ritualului împărtăşirii, de asemenea, unui număr mare de persoane. Consecinţele ar fi dezastruoase, mai ales în contextul în care curba îmbolnăvirilor şi a deceselor ca urmare a infectării cauzate de virusul Cov-19, în România, este în creştere.

Într-un dialog consistent, derulat în urmă cu câteva zile pe postul de televiziune CNN, domnul Anthony Fauci, director al Institutului Naţional al Bolilor Alergice şi Infecţioase, din Statele Unite ale Americii, implicat în echipa de coordonare a limitării transmiterii virusului Cov-19, a afirmat că în niciun caz o măsură restrictivă nu trebuie relaxată atunci când numărul persoanelor confirmate şi numărul deceselor cresc, pentru că ar avea consecinţe deosebit de grave.

Ţinând cont de evoluţia evenimentelor, este absolut necesară completarea, de urgenţă, a listei drepturilor şi libertăţilor fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, adăugând, pe lângă drepturile deja prevăzute, dreptul la manifestarea religiei sau convingerii, componentă a dreptului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.

De asemenea, pe argumente similare, deşi fără reacţii de amploarea celor menţionate în cazul dreptului la libertatea de manifestare a religiei sau convingerilor, lista trebuie să cuprindă şi dreptul la libertatea de exprimare, exerciţiul acestui drept fiind deja restricţionat fără acoperire în prevederile decretului. 

Facem un apel către Preşedintele României, solicitându-i semnarea de urgenţă a unui nou decret prezidenţial, care să modifice decretul privind instituirea stării de urgenţă prin completarea listei cu dreptul de manifestare a religiei şi a convingerilor şi cu dreptul la libertatea de exprimare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite