Pandemia de COVID-19 doboară record după record. „Vom avea două săptămâni destul de grele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul bolnavilor de Covid-19 creşte de la o zi la alta
Numărul bolnavilor de Covid-19 creşte de la o zi la alta

Numărul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 continuă să crească spectaculos. Sâmbătă, 18 iulie, în România, cazurile nou diagnosticate a fost de 889, cel mai mare număr de până acum, confirmat în 24 de ore, în timp ce duminică, 19 iulie, au fost anunţate alte 767. Chiar dacă multe dintre spitale nu mai au locuri la Terapie Intensivă, specialiştii şi autorităţile dau asigurări că se pot găsi soluţii pentru a trata toţi pacienţii în stare gravă.

Bilanţul total al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns duminică, 19 iulie la 37.458 de persoane, potrivit datelor oficiale, furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Numărul cazurilor nou diagnosticate cu COVID-19 a fost de 767, în condiţiile în care sâmbătă, 18 iulie, s-a înregistrat un record absolut în materie – 889 de români fiind testaţi pozitiv la noul coronavirus. 

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS, au anunţat, la rândul lor, sâmbătă, un nou record de cazuri de contaminare în întreaga lume, într-un interval de 24 de ore, şi anume 260.000. Cel mai mare număr fusese înregistrat cu doar o zi înainte. Creşteri spectaculoase au fost raportate în SUA, Brazilia şi India, în timp ce, în Europa, Marea Britanie este cea mai afectată ţară, cu mai mult de 295.600 de contaminări şi 45.350 de decese. De altfel, autorităţile britanice au anunţat sâmbătă că nu vor mai fi comunicate public decesele asociate COVID-19, de teama că bilanţul a fost unul exagerat. Numărul total al cazurilor confirmate cu noul coronavirus a depăşit 14 milioane de persoane, la nivel mondial, iar cel al deceselor – 600.000, potrivit datelor anunţate de Johns Hopkins University.

Până acum, în România, 2.026 de pacienţi au decedat din pricina COVID-19, sâmbătă fiind anunţate 21 de decese, iar duminică alte 17.

„La ATI nu este o situaţie care să ne sperie” 

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că, la ATI, în acest moment, sunt internaţi 286 de pacienţi. Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, DSU, a declarat, vineri, că, în spitalele destinate pacienţilor cu COVID-19 nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă dând ca exemple câteva spitale din Bucureşti. ”Spitalele care primesc cazuri COVID-19 de Terapie Intensivă m-au anunţat într-adevăr că nu mai avem locuri de Terapie Intensivă la ”Matei Balş”, la ”Babeş”, la ”Marius Nasta” şi nici la spitalul militar care este mobil şi este la Ana Aslan”, a spus şeful DSU.

În cazul în care apar la Bucureşti noi cazuri de pacienţi COVID-19 în stare gravă care trebuie internaţi la ATI, o soluţie este găsirea unui loc la spitalele din alte oraşe, a adăugat dr. Raed Arafat, sau găsirea de spaţii de Terapie Intensivă în alte spitale unde se pot instala paturii dotate cu ventilatoare.

Dr. Emilian Ioan Imbri, managerul Spitalului de boli infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti, a declarat că, la instituţia sanitară pe care o conduce, situaţia este sub control. ”Avem încă locuri în spital pentru că noi şi externăm zilnic. La ATI nu e o situaţie care să ne sperie. Pentru că noi avem 9 paturi, toate ocupate. Când se dezocupă instantaneu într-o oră, două sau cel mult o jumătate de zi, sosesc bolnavi din ţară sau de la alte spitale sau de la noi, cazuri care se agravează şi trec la TI. Când nu avem locuri, anunţăm şi toate cazurile grave se duc la alte spitale care au locuri. Eu nu am auzit să fi murit cineva în faţa TI pentru că n-au fost locuri”, a mai spus dr. Emilian Ioan Imbri. 

Potrivit acestuia, în Spitalului de boli infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti sunt internaţi 270 de bolnavi cu COVID-19. ”Ce a anunţat dr. Arafat că în Bucureşti nu mai sunt locuri la TI, dacă e aşa, e un pic mai strânsă treaba. Însă, gândiţi-vă că, din cele 4.000 de locuri la TI în toată ţara, peste 1.000 sunt alocate pentru COVID-19. Chiar şi aşa, vă spun că, în momentul doi, TI de la Spitalul Universitar poate să primească comanda să preia cazuri COVID. Şi gata, încă 30 de paturi intră în circuit. Sau alt spital din Bucureşti. Sunt 50 de spitale în Bucureşti, cred că vreo 25-30 au TI. Totul este pe coordonare. Şi pe responsabilitatea celui care dă comenzile. Sunt echipe care coordonează această situaţie”, a explicat managerul. 

„Personalul capabil să lucreze la ATI nu poate fi obţinut peste noapte”

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institututul naţional de Boli Infecţioase ”Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, cel mai mare spital de specialitate din ţară, atrage atenţia asupra unor aspecte importante: ”La Balş, avem puţin peste 20 de locuri la TI. Şi ele, în general, sunt ocupate. Asta se întâmpla şi când nu aveam COVID. Problema mare pe care o văd şi nu numai la Balş, ci peste tot, este mai degrabă a personalului şi nu a numărului de locuri. Pentru că şi la noi capacitatea ar fi mai mare, dar e vorba de personal. Marea problemă la TI, în momentul acesta, în România, e legată de personalul capabil să lucreze acolo şi care nu poate fi obţinut peste noapte.”

Numărul mare de infecţii diagnosticate în ultimele zile ar trebui să ne îngrijoreze, mai spune medicul infecţionist. ”Asta este evident. Lucrurile nu se vor rezolva de la sine dacă nu schimbăm ceva. Adică, aşa cum spun eu: Stop joc! Ideal ar fi să vină prin responsabilitatea fiecăruia, nu mă refer numai la nivelul cetăţeanului. Mă refer şi la nivel de organizare pentru că şi agenţii comerciali sunt de vină. Deci, dacă vom găsi un echilibru, lucrurile se pot aşeza chiar într-un interval scurt de timp. Dacă nu, probabil că acest ”Stop joc!” va însemna restricţii. Să sperăm că nu ajungem acolo, că nu vrea nimeni”, a adăugat dr. Adrian Marinescu. 

Apoi, mai este şi problema ventilatoarelor. ”Nu toate paturile sunt dotate cu ventilatoare, ci vreo 2.700. În momentul acesta, avem peste 200 de pacienţi la TI în toată ţara, deci nu avem acoperite nici măcar 10% din aceste paturi. Este adevărat că sunt şi alte patologii, niciodată nu vei avea 2.700 de ventilatoare pentru COVID-19, clar! Ce vreau să spun cu treaba asta? Că într-adevăr este de îngrijorat şi că numărul creşte constant, nu exponenţial şi presiunea ar putea să se vadă peste câteva săptămâni dacă nu luăm nişte măsuri în aşa fel încât să ne echilibrăm”, mai spune medicul. 

Suplimentare la Elias şi la Matei Balş 

La rândul său, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat că ne aflăm într-un moment destul de dificil. ”Vom avea două săptămâni destul de grele pe care, în contextul în care apare şi legea marţi, o să le putem gestiona, dar trebuie o colaborare, atât din partea agenţilor economici cărora le-am facilitat redeschiderea unor afaceri în contextul relaxărilor, cât şi populaţiei civile care ar trebui să respecte normele de aplicare a acestor relaxări”, a spus, duminică,  ministrul Tătaru. 

El a adăugat că, la nivel naţional există 4.000 de paturi la TI. ”În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt 1.927 de paturi de terapie intensivă. Sunt anumite judeţe unde avem o supraîncărcare a acestor paturi. Până acum, s-a recurs la acele TIR-uri, acele unităţi mobile de terapie intensivă, unul la Ploieşti, unul la Galaţi, acolo unde am văzut o încărcătură mai mare, dar şi la transferuri de pacienţi în spitale care au paturi goale. În următoarea perioadă, şi la Elias şi la Matei Balş va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă. Sperăm ca evoluţia să ne ajute să putem gestiona această situaţie", a conchis Tătaru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite