Numărul deceselor va creşte, nu a ajuns în vârful valului 5. Ce spun experţii despre viitoarele valuri pandemice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul bolnavilor internaţi la ATI rămâne unul ridicatFOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Numărul bolnavilor internaţi la ATI rămâne unul ridicatFOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deşi numărul noilor infectări s-a temperat, cifrele legate de decesele COVID nu au ajuns încă în vârful valului, spun experţii care atrag atenţia că săptămâna viitoare vom avea şi 300 de decese pe zi

Numărul deceselor provocate de COVID-19 a fost, ieri, aproape triplu faţă de bilanţul de luni. Concret, conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), numărul deceselor înregistrate ieri a crescut la 204, faţă de 75 raportate luni. În plus, la terapie intensivă se aflau 1.155 de persoane, numărul fiind similar cu cel din ziua precedentă.

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a explicat pentru „Adevărul” de ce se înregistrează acum un număr atât de mare de victime deşi ne aflăm pe o pantă uşoară de scădere a noilor cazuri de COVID-19. „Decesele de acum sunt cele ale unor persoane care au făcut boala în urmă cu o săptămână, două sau chiar mai bine, atunci când aveam un număr mare de noi infectări. Starea lor s-a agravat probabil după 7 până la 10 zile şi au ajuns la ATI. Din păcate, o parte dintre ei, în ciuda eforturilor noastre, nu au rezistat. Deci, există o decalare a pantelor descendente când vorbim de noi infectări şi de decese şi pacienţi internaţi la ATI. Vorbim de un interval de cam două săptămâni de la scăderea numărului infectărilor şi diminuarea cifrelor la decese. Aşa că vom vedea un astfel de fenomen în cel puţin zece zile”, a precizat medicul. 

În toamnă vom avea un nou val pandemic 

Mai mult, cercetătorul Octavian Jurma susţine că la capitolul decese nici măcar nu suntem în vârful valului pandemic. „Săptămâna aceasta vom sta tot aici, la în jur de 200 de decese. Vârful va fi săptămâna viitoare, cam 300 de decese, după care un mic platou şi o scădere a acestor cazuri. Asta, evident, dacă nu vom mai avea oameni «reţinuţi» atunci când fac raportările necesare. Tot în perioada asta vom avea şi vârfurile de internări la ATI. Conform previziunilor, la începutul lunii martie, cifrele, cele ale noilor infectări, ale internărilor, dar şi ale deceselor vor începe să dea înapoi. 

O să fie o acalmie, poate una mai pronunţată în comparaţie cu cea de anul trecut, dar oricum este aproape sigur că şi în toamnă vom mai avea un val pandemic. Octavian Jurma  cercetător

Cel mai probabil vom avea numai 5.000 de noi infectări în prima parte a lunii martie, iar în aprilie vom putea spune că situaţia s-a domolit de tot. Dar asta nu înseamnă final de pandemie. O să fie o acalmie, poate una mai pronunţată în comparaţie cu cea de anul trecut, dar oricum este aproape sigur că şi în toamnă vom mai avea un val pandemic. Din păcate, nu prea ştim cu ce variantă a virusului, pentru că avem şi varianta optimistă, cea a unui virus la fel de agresiv precum o răceală, dar şi una pesimistă, a unui virus agresiv precum Delta şi contagios precum Omicron. Repet, nu putem discuta acum de final de pandemie şi din păcate guvernanţii cam asta fac. E o eroare pe care o repetăm. Facem exact ca anul trecut”, a subliniat cercetătorul, care a mai precizat că, din nefericire, în aceste condiţii, în toamnă iar o să fim prinşi nepregătiţi. 

Numai unul din cinci era vaccinat 

La raportarea GCS de ieri, din totalul de 204 pacienţi decedaţi, 168 au fost nevaccinaţi şi 36 vaccinaţi. Pacienţii vaccinaţi se încadrau în grupele de vârstă 40-49 ani şi peste 80 ani. 35 dintre pacienţii vaccinaţi care au decedat prezentau comorbidităţi, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidităţi.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite