Medici: Obiectivul Zero cazuri de Variola Maimuţei ar trebui să fie o prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Experţii atrag atenţia că „Zero Variola Maimuţei” trebuie să devină nu doar o prioritate imediată, ci şi o misiune posibilă în Europa, deoarece există un risc mare ca virusul să infecteze nu doar oameni, ci şi animale de companie.

„Zero Variola Maimuţei” trebuie să devină nu doar o prioritate imediată, ci şi o misiune posibilă în Europa, este de părere dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

„Ceea ce este important în acest moment este că pentru cei mai mulţi oameni riscul este mic spre foarte mic. Riscul cel mai mare însă, deloc teoretic, este ca virusul Variolei Maimuţei, dacă va continua să circule în Europa, să infecteze nu doar oamenii, ci şi animalele de companie, şi să se constituie astfel rezervoare naturale de virus, aşa cum există acum în Africa Centrală şi în Africa de Est ”, afirmă expertul. De aceea, devine esenţială identificarea cazurilor de Variolă a Maimuţei, izolarea şi tratarea acestora, izolarea şi vaccinarea contacţilor aflaţi la risc înalt, precum şi evitarea contactului cu animalele de companie. Este un demers complicat, ca urmare a temerii celor infectaţi de a se prezenţa la medic pentru asistenţă medicală, de teamă stigmatizării, mai spune doctorul.

Pentru că noi vorbim acum despre contabilizarea unui număr de cazuri care s-a dovedit prin analize de secvenţiere genomică că au legătură cu un eveniment care a facilitat transmiterea rapidă, adaugă expertul. „Şi este un eveniment organizat de o minoritate sexuală, acesta generând cele mai multe cazuri care au apărut mai ales în Europa. Sunt câteva cazuri şi în SUA, şi în Australia. Participanţii la acel eveniment şi contacţii lor sunt la un risc ridicat. Pentru ceilalţi, riscul este foarte, foarte mic, pentru că transmiterea se face prin contact apropiat şi fluide corporale care conţin cantitate mare de virus. Iar acest lucru face ca transmiterea să fie mult mai greoaie, şi aici apare diferenţa faţă de COVID-19”, mai spune dr. Marius Geantă. Astfel, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu Variola Maimuţei într-o aglomeraţie unde există şi o persoană infectată este zero. 

Semnele clinice ale Variolei Maimuţei sunt similare cu varicela la adult, diagnosticul fiind pus în urma unor teste de laborator. 

„Evitarea stigmatizării e importantă”

E important de menţionat că Variola Maimuţei nu este o boală care afectează doar comunitatea gay, mai spune dr. Marius Geantă. „Nici pe departe. Nu vorbim nici despre o boală cu transmitere sexuală. Dar este doar acest context care s-a creat şi care a făcut ca această infecţie să pornească din mijlocul acestei comunităţi. De aceea trebuie evitată stigmatizarea. E important acest lucru pentru a-i determina pe cei care sunt contacţi să se prezinte la medic pentru a fi trataţi, identificaţi ceilalţi contacţi şi prevenită răspândirea”, a subliniat expertul. 

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS, au anunţat, marţi, că apariţia cazurilor de Variolă a Maimuţei în Europa şi în America de Nord nu necesită vaccinarea masivă a populaţiei. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat Richard Pebody, cel care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa. Virusul care produce boala nu se răspândeşte foarte uşor şi nu au existat până acum cazuri grave. Oricum, rezervele de vaccinuri sunt limitate, a mai spus acesta într-un interviu pentru Reuters. 

Comentariile lui Richard Pebody au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, potrivit căruia este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de Variola Maimuţei. 

Peste 100 de cazuri în Occident

Specialiştii OMS recomandă păstrarea unei bune igiene şi a unui comportament sexual sigur ca măsuri suficiente pentru a controla răspândirea aceste boli infecţioase. Multe dintre persoanele care au fost diagnosticate până acum cu Variola Maimuţei au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. 

Autorităţile de sănătate publică din Europa şi din America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar din afara Africii, continent unde boala este endemică. 

Până acum, niciun caz de Variola Maimuţei nu a fost diagnosticat în România. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite